$
כלכלה ומדיניות

סין: מוכנים להידבר עם ארה"ב אך נערכים להגיב ל"בריונות האמריקאית"

סגן נשיא סין ושר האוצר האמריקאי שוחחו בנוגע למלחמת הסחר בין המדינות, ובמקביל הודיעו הסינים על הכנת דרכי תגובה נוספות להטלת המכסים בארה"ב; בכל מקרה, ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות לא צפויות להיפגע משמעותית

שירות כלכליסט 09:1024.03.18
ארה"ב הפרה את חוקי הסחר הבינלאומיים בכך שפתחה בחקירת סוגיית הקניין הרוחני, וסין מוכנה להגן על האינטרסים שלה, כך אמר סגן נשיא סין ליו הי לשר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין במה שנראה כעוד שלב בהתחממות מלחמת הסחר בין שתי כלכלות הענק. 

 

 

 

השיחה שניהלו ליו למנוצ'ין היא בדרג הגבוה ביותר מאז שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע שלשום (ה') על הטלת מכסים בהיקף של עד 60 מיליארד דולר על סחורות סיניות בטענה לגניבת קניין רוחני מארה"ב. סין הודיעה בתגובה כי תטיל מכסים על שורה של מוצרים מיובאים מארה"ב. המתח הגובר בין המדינות נותן את אותותיו בשווקים הפיננסיים, כשהמשקיעים חוזים השלכות עגומות עבור הכלכלה הגלובלית באם יתחילו להופיע כעת עוד ועוד חסמי סחר.

 

סטיבן מנוצ'ין סטיבן מנוצ'ין צילום: רויטרס

 

בשיחת טלפון בין ליו למנוצ'ין אמר הראשון שסין עדיין מקווה ששני הצדדים יהיו "הגיוניים" ויעבדו יחד כדי לשמור על יחסים יציבים, כך פרסמה סוכנות הידיעות הסינים הרשמית, שינואה. לדבריו, החקירה בארה"ב "מפרה את חוקי הסחר הבינלאומיים ולא מיטיבה עם שתי המדינות. סין כבר מוכנה, ויש לה הכוח להגן על האינטרסים הלאומיים שלה". על פי הודעת שינואה, שני הצדדים הסכימו להמשיך לתקשר בנושא.

 

סין הפגינה את יכולת התגובה שלה לאחר שהודיעה אתמול על כוונתה להטיל מכסים נוספים על סחורות אמריקאיות, כולל פירות ויין, וזאת בהיקף של עד 3 מיליארד דולר ובתגובה להחלטת טראמפ מלפני כמה שבועות להטיל מכסים על יבוא אלומיניום ופלדה. אך העיתון גלובל טיימס שמנוהל ע"י המדינה פרסם שסין מכינה דרכי תגובה נוספות לאלה הראשוניות. "אלו הם רק חלק מצעדי התגובה של סין", כך נכתב בעיתון היום בבוקר, "זו לא נראית כמו מלחמת סחר, אלא כבריונות אמריקאית נגד כל העולם שמטרתה לגרום לסין להפסיד משאבים כלכליים והזדמנויות פיתוח לטובת ארה"ב, ולהפוך את ארה"ב לגדולה וחזקה לנצח".

 

סין עשתה מאמצים גדולים בניסיון להתמודד בדיפלומטיות עם הפרובוקציות של ארה"ב, כך נכתב בעיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית, "יומון העם" (People's Daily), אך "וושינגטון נחושה לבחור בפזיזות ובחוסר סבלנות, והתוצאה ההכרחית היא פעולות התגובה של סין להגן על האינטרסים הלגיטימיים שלה".

 

שר האוצר לשעבר של סין, לו ג'יווי, אמר היום בשיחה בפורום הפיתוח של בייג'ינג שהתגובה הסינית עד כה היתה חלשה יחסית. "אם הייתי במקום הממשלה כיום, כנראה שהייתי פוגע ראשית ביבוא הסויה (מארה"ב), ואז ביבוא המכוניות והמטוסים", אמר ג'יווי, המשמש כיו"ר המועצה הלאומית של קרנות הביטוח הסוציאלי.

 

איך יושפעו ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות?

 

מכסי המגן שסין רוצה להטיל בתגובה לאלה של ארה"ב לא צפויים לפגוע בענקיות הטכנולוגיה, כולל גוגל ופייסבוק, וזאת מכיוון ששירותיהן כבר חסומים ע"י בייג'ינג באמצעות הצנזורה הממשלתית ("חומת האש הגדולה"), כך לפי סקירה של CNBC. ממשלת סין לא ציינה ספציפית את מגזר הטכנולוגיה כאחת ממטרותיה, אבל יכולה לעשות זאת באם מלחמת הסחר תסלים.

 

 

מפעל של פוקסקון בסין מפעל של פוקסקון בסין

 

אמזון אמנם פועלת בסין, אבל יש לה נתח שוק זניח בשוק הרכישות המקוונות המקומי, שנשלט ע"י עליבאבא ו-JD.com. המצב דומה גם ביחס לרוב חברות הטכנולוגיה, אשר בעקבות צנזורה וחקיקה סיניות הוגבלו ביכולתן לצמוח בשוק זה, והמשמעות היא שהן מפעילות עסקים בהיקף קטן יחסית אשר מכסים עתידיים בקושי ישפיעו עליהם בראייה גלובלית.

 

עם זאת, מי שעלולה להיפגע באופן ממשי מהצעדים האפשריים של ממשלת סין היא אפל, שהיא אחת מחברות הטכנולוגיה האמריקאיות היחידות שמפעילות עסקים בהיקף גדול בסין, ונחשבת לקמעונאית המכשירים הסלולרים החמישית בגודלה במדינה. בחודשים אוקטובר עד דצמבר, הכנסותיה בסין הגיעו ל-17.9 מיליארד דולר, עלייה של 11% לעומת התקופה המקבילה בשנה שקדמה לה.

 

 

 

אפל מפעילה בסין גם שותפות ייצור עם החברה הטייוואנית פוקסקון, אך זו לא צפויה להיפגע בזכות ההשקעה הגדולה של אפל בשותפות, כך אומר דניאל אייבס מחברת GHB Insights. "בהינתן שיתוף הפעולה הצמוד בין אפל לפוקסקון בסין, אנחנו מאמינים שקיים סיכון מינימלי ליחסים האלה, ושהדבר האחרון שסין רוצה לעשות הוא להתעסק עם אפל ולפגוע בהשקעות המיליארדים שלה במדינה", כך אייבס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x