$
כלכלה ומדיניות

מודי גינה בדאבוס את "הצריכה החזירית" ושיבח את היוגה

כינוס הפורום הכלכלי העולמי בשוויץ נפתח בנאום ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי שמתח ביקורת חריפה על תרבות הצריכה שמנוגדת לתורות המזרחיות. סיום השבתת הממשל בארה"ב סללה את הדרך לנאום נעילה של נשיא ארה"ב טראמפ

שירות כלכליסט 18:5423.01.18
פסגת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשוויץ נפתחה היום (ג') כשכמויות השלג שנפלו על העיירה האלפינית היו הגדולות ביותר זה 20 שנה והגיעו ל־159 ס"מ.

 

 

 

בשעה שהשלג שיבש חלק מהתוכניות בשוויץ, ההסכם שהביא לסוף השבתת הממשל הפדראלי בארה"ב העלה דרמטית את הסיכויים שהנשיא דונלד טראמפ יגיע לדאבוס ויישא את נאום הסיכום של הפסגה. בינתיים, הזכות לפתוח אותה הוענקה לראש ממשלת נרנדרה מודי, שבנאומו הדגיש את האיום המתגבר על הסחר הגלובאלי. "כוחות פרוטקציוניסטים מרימים את ראשם נגד הגלובליזציה, הם רוצים לעצור את התקדמותה", אמר מודי.

 צילום: WEF/ Valeriano Di Domenico

 

העמדה שהשמיע לא הפריעה לממשלתו להציע בשבוע שעבר מס יבוא של 70% על פאנלים סולריים תוצרת סין ומלזיה. מודי מתח ביקורת על תרבות הצריכה, ואמר שהעולם עבר מ"צריכה שמתבססת על צרכים אמיתיים" ל"צריכה חזירית". מגמה זו, אמר מודי, לא רק שמנוגדת למשנתו של מהאטמה גנדי, לדרך היוגה ולתורתו של בודהה אלא גם מחמירה את קצב שינוי האקלים, שאותו מנה מודי כאיום חמור על העולם לצד הטרור ותנועות ההתנגדות לגלובליזציה.

 

פרט למודי, נשאה דברים בפסגה השחקנית האוסטרלית קייט בלאנשט, שגינתה את יחס העולם המפותח לפליטים מהמדינות המתפתחות ומאזורי מלחמה וכינתה אותו "מבייש". בלאנשט הזכירה גם שמדינות מתפתחות הן אלו שנושאות במרבית העול של קליטת הפליטים. היא אמרה את הדברים לאחר שקיבלה פרס הוקרה על פעילותה למען פליטים מהילדה שוואב, אחת ממייסדות הפורום הכלכלי העולמי.

 

 

מימין: קייט בלאנשט, השחקן שא רוק חאן ואלטון ג'ון מימין: קייט בלאנשט, השחקן שא רוק חאן ואלטון ג'ון צילום: רויטרס, אי.אפ.פי,

 

למרות שיעור ההשתתפות הנמוך של נשים בפסגה, רק 21%, החליטו המארגנים שנשים בלבד יהיו יושבות הראש שלה השנה. במסיבת עיתונאים של יושבות הראש, אמרה ראש ממשלת נורבגיה ארנה סולברג שמודל קמפיין MeToo# למאבק בהטרדות מיניות צריך להיות מועתק למאבק בשחיתות. "אנחנו צריכים לראות מי לוקח כסף, מי משחד את מי ולהבהיר שזה לא דבר מקובל בחברה שלנו", אמרה סולברג. נשים נוספות שמונו ליו"ריות של הכנס היו יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד ומנכ"לית י.ב.מ ג'יני רומטי.

 

 

 

דובר אחר בוועידה היה מנכ"ל הבנק האמריקאי מורגן סטנלי ג'ס סטיילי, שאמר שהאווירה בדאבוס מזכירה לו את השאננות שהייתה בה ב־2006. "בהתחשב בשווי הנכסים ובכך שקצב הצמיחה העולמית עומד על כ־4%, נראה שאנחנו במצב די טוב", אמר סטיילי, "אבל, המדיניות המוניטרית לא השתנתה מאז שנות המיתון, ולכן לשווקים יש מרחב תמרון קטן מאוד אם תהיה העלאה משמעותית בריביות". מנגד, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר ריי דאליו, גילה אופטימיות רבה מאוד באשר לעתיד השווקים ואמר בראיון לערוץ הטלוויזיה CNBC בשולי הפסגה כי "אנחנו נמצאים בתקופה מצוינת. הצמיחה טובה והאינפלציה לא מרימה ראש. מי שמתכוון לדגור על הכסף שלו הולך להרגיש טיפש למדי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x