$
כלכלה ומדיניות

הכרזת טראמפ צפויה לבלום הצמיחה באיראן

הממשל האמריקאי לא יפרוש מהסכם הגרעין וגם לא הכריז על משמרות המהפכה כארגון טרור. עם זאת, באיראן חוששים שצמיחת המשק תיעצר בעקבות בהלת המשקיעים הזרים

דורון פסקין 08:2015.10.17

נאום אסטרטגיית הפעולה בנושא איראן שנשא נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ביום שישי היה בוטה ותקיף, אך ברמה המעשית נמנע מלשבור את הכלים בשלב זה. הממשל האמריקאי אינו פורש מהסכם הגרעין וגם לא הכריז על משמרות המהפכה כארגון טרור, צעד שיכול היה להיות בעל משקל כלכלי גדול, נוכח שליטתם הכמעט מוחלטת במשק האיראני.

 

בסביבתו של נשיא איראן חסן רוחאני, שהוביל את התמיכה בהסכם הגרעין, למרות התנגדות הממסד הדתי השמרני, חוששים כי נאום טראמפ יטרוף את הקלפים ויפוגג את ההשפעות החיוביות שהחלו להופיע במשק האיראני כתוצאה מההסכם. החשש הגדול הוא שחברות מערביות גדולות שהחלו להביע עניין הולך וגובר בשוק האיראני מאז תחילת השנה לא יממשו בסופו של דבר את האינטרס שלהן או הסכמים ראשוניים שכבר נחתמו עם טהרן עקב סנקציות אמריקאיות עתידיות.

 

נאום טראמפ הגיע דווקא כשתומכי ההסכם באיראן החלו לנופף בהישגים כלכליים בשטח: לפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, המשק האיראני ירשום במהלך 2017 צמיחה של 3.5% וקרוב ל־4% במהלך השנה הבאה. קרן המטבע וכן הבנק המרכזי של איראן דיווחו באחרונה כי המשק האיראני רשם בשנה שעברה צמיחה חסרת תקדים של 12%.

 

הצמיחה המהירה של המשק האיראני היא תוצאה ישירה של הסרת הסנקציות על ייצוא הנפט. לפי הסכם אופ"ק האחרון, המכסה של איראן עומדת על 3.8 מיליון חביות ביום, בעוד שבשיאן של הסנקציות עמדה התפוקה היומית על פחות מ־2.5 מיליון חביות. בתחום נוסף בו קיוו האיראנים שהמשק ייצא נשכר כתוצאה מההסכם - הגברת ההשקעות הזרות - התמונה פחות מעודדת וסביר שהצהרת הנשיא האמריקאי תעורר ספקות רבים בקרב משקיעים פוטנציאליים משמעותיים.

 

טראמפ על שער עיתון איראני בסוף השבוע טראמפ על שער עיתון איראני בסוף השבוע צילום: אי פי איי

חשש המשקיעים הזרים יגבר

 

האיראנים מתגאים בהסכמים להקמת פרויקטים בהשקעה זרה בשווי 14 מיליארד דולר מאז הסרת הסנקציות. אך למעשה רבים מההסכמים האלה נותרו בינתיים על הנייר, כשחברות רב־לאומיות בולטות, ביניהן בנקים מערביים, נמנעות מכניסה לשוק האיראני ומעדיפות להמתין עד שהעמדה האמריקאית תתבהר.

 

ההיסוס מצד החברות המערביות הוא אחד הגורמים העיקריים שמונעים בשלב זה צמיחה של מגזרים כלכליים פרט למגזר הנפט. לפי הבנק המרכזי האיראני, הענפים שאינם קשורים בתעשיית הנפט צמחו בכ־3% בלבד בשנה האחרונה. במילים אחרות, נכון להיום כשנתיים לאחר הסרת הסנקציות, האזרח האיראני הפשוט לא חש בתועלת הכלכלית של ההסכם, אלא להיפך. שיעור האבטלה הרשמי באיראן כיום נע סביב 13%, עלייה של 2% מאז נכנס רוחאני ללשכת הנשיא ב־2013. הבעיה חמורה אף יותר בקרב צעירים עד גיל 29, שם שיעור האבטלה חוצה את רף ה־25%. מגזר התעשייה, אחד המגזרים החשובים לקליטת כוח העבודה האיראני, רשם התאוששות מסוימת בשנתיים האחרונות, אך הצליח רק להגביר את כושר הייצור שהתדרדרה תחת משטר הסנקציות. בשל היעדר השקעה מספיקה, מגזר התעשייה האיראני לא התרחב וזו אחת הסיבות לאבטלה הגבוהה.

 

עסקת בואינג

 

למרות הסכם הגרעין, וושינגטון הותירה בעינן סנקציות רבות על איראן בשל הפרת זכויות האדם ומעורבות בטרור. לפיכך, מרבית החברות האמריקאיות מנועות מלעשות עסקים עם איראן. חברה יוצאת דופן היא בואינג שחתמה הסכם בהיקף של 16 מיליארד דולר לאספקת 80 מטוסי נוסעים עם חברת התעופה האיראנית איראן אייר. עסקה זו היא הגדולה ביותר של חברה אמריקאית עם איראן מאז מהפכת 1979 ומהווה כ־10% מהתפוקה השנתית של בואינג. כעת נראה כי אפשרות ביצועה מוטלת בספק. אך בבואינג בטוחים שהעסקה תצא לפועל גם אם ממשל טראמפ יחריף את הסנקציות, שכן ביטולה יביא לפיטורים נרחבים של עובדים, דבר שהנשיא ירצה למנוע.

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x