$
אופיר דור
גג עמוד זמן בייג'ינג אופיר דור, צילום: בלומברג

למה הסינים ממשיכים ליפול בפח של הונאות הפירמידה?

אמונה נאיבית ביכולת להתעשר בין לילה, ניסיון מועט בניהול כסף ורעב לתשואות גבוהות, כל אלה הפכו את סין לכר פורה להונאות ענק פיננסיות. השלטונות כבר הגדירו את התופעה כאיום ממשי על הסדר החברתי

אופיר דור, בייג‘ינג 20:0022.09.17

בשבוע שעבר גזר בית משפט בבייג‘ינג עונש מאסר עולם על שני האדריכלים של הונאת הפונזי הגדולה ביותר בהיסטוריה של סין המודרנית.

 

דינג מינג (35), יו“ר חברת הלוואות ההמונים (P2P) איזובאו, שזכה לכינוי ”ברני מיידוף הסיני“, הורשע יחד עם אחיו הצעיר בתכנון הונאה שגייסה 7.6 מיליארד דולר מ-900 אלף משקיעים.

 

דינג נינג מייסד איזובאו דינג נינג מייסד איזובאו צילום: CCTV

 

 

במקום התשואות הגבוהות שהובטחו למשקיעים, כ-200 מיליון דולר מכספי הקרן הלכו ישר לכיסו של דינג ומימנו עבורו אורח חיים גרנדיוזי. במטרה להקרין תדמית מצליחה בפני הלקוחות, דינג הנחה את המזכירות בחברה ללבוש מותגי יוקרה כמו שאנל וגוצ‘י.

 

המקרה של איזובאו הוא ההונאה המפורסמת ביותר שארעה בסין, אבל הוא ממש לא היחיד. הונאות פונזי לצד הונאות פירמידה הוגדרו לאחרונה על ידי העיתונות הסינית כמכת מדינה של ממש, כאשר מידי יום צצים עוד ועוד מקרים חדשים.

 

לפי דיווחי הרשויות בסין, ב-2016 נחקרו 2,800 מקרים של הונאות פירמידה, עלייה של 19% לעומת שנה קודמת. בעיר ביי חאי לבדה, עיר של כ-1.5 מיליון תושבים בדרום סין, נעצרו לאורך שלוש השנים האחרונות כ-50 אלף בני אדם בחשד למעורבות בהונאות פירמידה.

 

שלושה צעירים התאבדו או נהרגו

 

בגרסה אחת של הונאות פירמידה הנפוצה בסין, המשקיעים מגויסים באמצעות הבטחה לרווח כספי מהיר בלי סיכונים, כמו למשל סטודנטים בעיר צ’אנגדו בדרום-מערב סין, שהובטחו להם 1.5 מיליון דולר אם יגייסו עוד 29 משקיעים לפירמידה.

 

בגרסה אחרת, קיצונית ומסוכנת יותר, נלקחים צעירים בשבי ממש ותחת לחץ פיזי ונפשי נדרשים לגייס משקיעים נוספים לפירמידה. לפחות שלושה צעירים התאבדו או נהרגו במהלך הקיץ במקרים שקשורים להונאות פירמידה. מותו של אחד מהם, בוגר אוניברסיטה צעיר בשם לי וון שינג, שגופתו נמצאה צפה באגם ליד טייאנג‘ין, עוררה סערה ברשתות החברתיות הסיניות.

 

בעקבות מקרי המוות, הרשויות הסיניות הכריזו בחודשים האחרונים על קמפיין נרחב למלחמה במיזמים פיננסים מפוקפקים, וכבר ביצעו אלפי מעצרים. מבחינת הרשויות הסיניות, הונאות הפירמידה מהוות סכנה מוחשית לפגיעה בסדר החברתי, במיוחד בימים הרגישים שלפני הקונגרס ה-19 של המפלגה הקומוניסטית שיתקיים באמצע החודש הבא - אירוע השיא של הפוליטיקה הסינית בו תוחלף הנהגת המדינה.

 

עדות לפוטנציאל הנפיץ של הונאות פירמידה הגיעה ביולי האחרון. אז, באקט נדיר, יצאו אלפי בני אדם להפגין בבייג‘ינג, קילומטרים ממרכז השלטון בכיכר טיאננמן. לא פעם קורה בסין שאזרחים מוחים על כך שהפסידו כספים בהשקעות כאלו ואחרות, אבל הפעם המפגינים מחו דווקא על מעצרם של בכירי קרן שהמשטרה האשימה בהונאת פירמידה.

 

לטענת המפגינים, שהשקיעו בעצמם כסף בקרן, מדובר בקבוצה לגיטימית שנרדפת על לא עוול בכפה. יציאה לרחוב של קהל מפגינים גדול, ובמיוחד בבייג‘ינג, היא הסיוט הגדול ביותר של הממשל הסיני השואף למקסימום יציבות.

 

הפגנה נגד קרן Shanxinhui הפגנה נגד קרן Shanxinhui צילום: rthk.hk

 

 

משקיעים חדשים

 

לצד הדיווחים על הקמפיין המשטרתי המסיבי, יש גם מי שתוהה מדוע הפכה סין לכר פורה כל כך להונאות פיננסיות רבות משתתפים.

 

הסבר אחד הניתן לתופעה הוא הרגולציה הרופפת מאוד על גופים פיננסים הפועלים ברשת, שנפלו במשך שנים בין הכיסאות ולא היו תחת הסמכות של אף גוף מפקח. בעבר אף זכו גופים אלו להגנה מהשלטונות ונתפסו כמי שיעודדו את הצמיחה.

 

יש גם מי שמכוון את האצבע המאשימה לתאוות בצע ולרצון העז להתעשר שהפכו לכוח מניע עיקרי בחברה הסינית. דווקא באזורים עניים יותר בסין, בהם הסיכוי לעלות במעמד החברתי נמוך מאוד, קיימת עדיין תפיסה נאיבית לפיה כל אחד יכול להתעשר בין לילה. במקומות אלו נפוצים סיפורי הצלחה על מי שהתעשרו בסיוע השקעה בתוכניות פירמידה.

 

הניסיון המועט של הסינים בניהול כסף הופך אותם גם כן לטרף קל יחסית להונאות. בראיון לעיתון South China Morning Post היוצא לאור בהונג קונג הזכיר פרופ‘ ג‘או שי-ג‘ון, סגן הדיקן של בית הספר למימון באוניברסיטת רנמין בבייג‘ינג, כי השווקים הפיננסים בסין נפתחו בעצם רק בשנות ה-90. ”הסינים אמנם משקיעים בכבדות במכשירים פיננסיים כמו קרנות לניהול הון, אך הם עושים את זאת לאורך תקופה קצרה והניסיון שלהם קטן. אנשים רעבים לתשואות גבוהות אבל אין להם ידע מתאים על הסיכונים הפיננסים או איך לבחור מוצרים פיננסים“, אמר ג‘או.

 

עבור פרשנים אחרים, התפוצה של הונאות הפירמידה והפונזי היא עדות נוספת להידרדרות המוסרית בחברה הסינית. לפי גישה זו, ההעדפה של כסף על פני כבוד גורמת לאנשים להונות את חבריהם ולהכניס אותם להשקעה באפיקים מפוקפקים. ”כל עוד לא נפתור את הבעיה הזאת של היעדר מוסר אזרחי, הונאות פירמידה יישארו מכירה קלה“, כתב העיתונאי והחוקר הסיני רן דה-ג‘אנג בטור אישי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x