$
כלכלה ומדיניות

FT

יפן רוצה להחיות הסכם סחר שטראמפ ביטל

טוקיו מנסה לקדם את הסכם הסחר הטרנס פסיפי, שארה"ב נסוגה ממנו בימיו הראשונים של הנשיא האמריקאי. ביפן מקווים שחתימה של 11 מדינות על ההסכם תגרום לארה"ב לשקול מחדש את החלטתה

רובין הרדינג, פייננשל טיימס 08:1924.04.17
יפן מתכוונת להשיק מחדש את הסכם הסחר הטרנס פסיפי (TPP), הפעם בלי השתתפותה של ארה"ב. מדובר בשינוי חד בעמדה שלה, שעשוי להקים לתחייה את ההסכם אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ החליט לסגת ממנו.

 

על פי מומחים לנושאי מסחר, טוקיו מוכנה להתקדם מבלי לבצע שינויים רבים לנוסח ההסכם הקיים. זאת בעוד שעד כה היא התנגדה לסעיף הנוגע להגדלת היבוא החקלאי מארה"ב מבלי לזכות בהקלות בכניסה לשוק הרכב האמריקאי.

 

שינוי חד בכיוון

 

ההחלטה הזו מצד יפן תיטיב ככל הנראה עם יצואניות המזון הלא אמריקאיות, כמו אוסטרליה, ותשנה את הדינמיקה של הסכמי הסחר באסיה, מכיוון שיציע חלופה להסכם השותפות הכלכלית האזורית (RCEP), הסכם סחר מתחרה בהובלת סין. "בפסגת שיתוף הפעולה הכלכלי של אסיה והפסיפיק שתתקיים במאי אנחנו נתחיל בשיחות על הסכם TPP שיכלול 11 משתתפות, ובלי ארה"ב", מסר שר האוצר היפני טארו אסו בביקור שערך לאחרונה בניו יורק. שר האוצר האוסטרלי סטיבן קיובו ביקר ביפן בשבוע שעבר לדון בהחייאתו של ה־TPP.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. חותר להסכם דו-צדדי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. חותר להסכם דו-צדדי צילום: איי פי

 

כאמור, המהלכים מגיעים לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ביטל כבר בימיו הראשונים בבית הלבן את השתתפותה של ארה"ב בהסכם הסחר הטרנס פסיפי, שעדיין לא אושר סופית. בלי נוכחותה של ארה"ב, תהפוך יפן לכלכלה הגדולה ביותר מבין המדינות החתומות על ההסכם. החברות האחרות הן: אוסטרליה, ברוניי, קנדה, צ'ילה, מלזיה, מקסיקו, ניו זילנד, פרו, וייטנאם וסינגפור.

 

אוסטרליה הביעה מראש רצון להתקדם במגעים ללא קשר לעמדה של ארה"ב, אך ראש ממשלת יפן שינזו אבה טען עד כה כי ה־TPP "מאבד ממשמעותו" בלי ארה"ב, זאת מכיוון שבכך מפסידה יפן שוק גדול למוצרי התעשייה שלה.

 צילום: בלומברג

 

אולם, מספר גורמים הובילו לשינוי הגישה של יפן. לדבריו של קניצ'י קוואסקי, חוקר בכיר במכון הלאומי היפני לחקר מדיניות, הסיבה העיקרית היא ההבנה בטוקיו שההסכם עדיין נושא בחובו הטבות כלכליות גם בלי ארה"ב, ויפן זקוקה להטבות הללו. "איננו יכולים לצפות לתחייה כלכלית בלי הסכמי סחר חופשי", הסביר. מרבית ההכנסות לכלכלה היפנית כתוצאה מהורדת מכסים הגיעו מארה"ב, אך מרבית ההכנסות ממגבלות סחר אחרות שאינן מכסים קשורות לשותפות המסחר באסיה. הסכם הסחר נושא גם יתרון גיאופוליטי: הוא יבסס את הקשרים של יפן עם שותפות המסחר האזוריות החשובות ביותר כמו וייטנאם ואוסטרליה. יתרה מכך, הוא ישמור על החוקים הנוקשים שנכללו בהסכם המקורי בתחומים כמו קניין רוחני ורכישות ממשלתיות, ויגביר בכך את הלחץ לקביעת תקנות מחמירות יותר ב־RCEP, שבו משתתפות מדינות אחרות באסיה, ביניהן יפן, סין, אינדונזיה והפיליפינים.

 

בשבוע שעבר בעת שביקר ביפן הכריז סגן נשיא ארה"ב מייק פנס כי "הסכם ה־TPP הוא נחלת העבר עבור ארה"ב". אך נראה שסיבה נוספת בגללה יפן מעוניינת שוב בהסכם היא כדרך לפתות את ארה"ב בחזרה.

 

שאלת וייטנאם

 

"ארה"ב עלולה להפסיד מקיומו של TPP11 (הסכם הסחר בלי ארה"ב), בשל השפעות על מגמות המסחר", טוען קוואסקי. כך למשל, בקר אוסטרלי ויין מצ'ילה יזכו ליתרון בשוק היפני לעומת המתחרים האמריקאים שלהם.

 

לפיכך, בכירים בממשלה היפנית מקווים שהאינטרסים העסקיים של ארה"ב יעודדו את וושינגטון לשקול לשוב לחיק ההסכם, גם אם נראה שזו משימה בלתי אפשרית כל עוד טראמפ בבית הלבן. קוואסקי מציין כי ארה"ב תרוויח פחות מהסכם דו־צדדי עם יפן, שאותו מעדיף טראמפ, זאת מכיוון שיפן אינה יעד מרכזי ליצוא האמריקאי.

 

עם זאת, היתכנות ההסכם המחודש עוד לא ברורה. כך למשל, וייטנאם הייתה אמורה ליהנות מהטבות משמעותיות הודות להורדת המכסים בארה"ב על מוצרים כמו טקסטיל. בלי ארה"ב, וייטנאם לא בהכרח תסכים לחתום על חלק מהסעיפים בהסכם המתגבש.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x