$
כלכלה ומדיניות

"הברקזיט מתחיל להשפיע באופן שלילי על בריטניה - והמצב רק ילך ויחמיר"

ניתוח שמפרסם ה"גארדיאן": האינפלציה נמצאת ברמתה הגבוהה ביותר זה שלוש שנים, המכירות הקמעונאיות מאבדות מומנטום - והגידול בשכר הואט באופן ניכר

שירות כלכליסט 19:2325.03.17

בסוף השבוע הזה קיבלו אזרחי בריטניה התרעה להדק את החגורה. ניתוח של עיתון ה"גרדיאן" הבריטי הראה כי המכה שניחתה על הליש"ט בעקבות הברקזיט, עתידה ללבות את האינפלציה במדינה, בעוד שהשכר נשחק במונחים ריאליים.

 

בעוד שראשת הממשלה תרזה מיי מתכוננת להכניס לתוקפו את סעיף 50 בשבוע הבא - יריית הפתיחה להליך פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי - כלכלת המדינה ממשיכה לקרוא תיגר על תחזיותיהם של רואי השחורות שצפו האטה פתאומית לאחר משאל העם שנערך ב-23 ביוני והכריע לטובת הברקזיט. ואולם כעת נראים סימנים להאטה, עם הלחצים המופעלים על הצרכן הפרטי ועל חברות בשל העלייה במחירים.

 

תשעה חודשים לאחר משאל העם, המדד החודשי של הכלכלה של ה"גרדיאן" מראה שהאינפלציה נמצאת ברמתה הגבוהה ביותר זה שלוש שנים, שהמכירות הקמעונאיות מאבדות מומנטום ושהגידול בשכר הואט באופן ניכר, חרף רמת האבטלה הנמוכה. עם זאת, נראה כי שוק הנדל"ן לדיור הצליח לחמוק מההאטה שצפו לו מומחים לאחר משאל העם, ועל אף ההאטה בהוצאה הפרטית, התאושש במידת מה בחודש שעבר. כמו כן, ישנן ראיות לכך שנתוני המסחר של בריטניה התחזקו בשל ירידת ערכה של הליש"ט מאז משאל העם וכן הכנסות חזקות ממסים תרמו לשיפור מצב הפיננסים הציבוריים.

 

הפגנה נגד הברקזיט בבריטניה הפגנה נגד הברקזיט בבריטניה צילום: רויטרס

כדי לאמוד את השלכות משאל העם במונחים חודשיים, בחר ה"גרדיאן" שמונה מדדים כלכליים עיקריים, בצירוף ערך הליש"ט וביצועי מדד פוטסי

 

הניתוח למרץ מראה ביצועים טובים מהצפוי ב-5 מבין 8 המדדים, וגורעים מהצפוי - בשניים מהם. האינפלציה המשיכה לעלות ובפברואר זינקה לשיעור גבוה ממה שצפו הכלכלנים. על אף ששוקי ההון רשמו שיאים חדשים, הליש"ט נותרה ברמה נמוכה של כ-16% נגד הדולר, נתון בעייתי עבור בריטניה, הנשענת מאוד על יבוא.

 

האינפלציה בפברואר הגיעה ל-2.3% - רמתה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר 2013 ומעל ליעד של 2% שנקבע בידי הבנק המרכזי של אנגליה. היא צפויה לרשום עלייה נוספת השנה הודות להתייקרות הנפט הגולמי וכן כתוצאה ממטבע חלש יותר המייקר מוצרי ייבוא כגון מזון ודלק. מחיר הדלק בפברואר, למשל, היה גבוה ב-19% לעומת החודש המקביל אשתקד.

  

העלייה בשכר בנובמבר-ינואר עמדה על 2.2% לעומת התקופה המקבילה; ואולם בינואר בלבד, נרשמה האטה של 1.7% - פחות מהאינפלציה שעמדה על 1.8%.

 

במאמר ל"גרדיאן" כתב דייוויד בלנצ'פלאור, חבר לשעבר בבנק המרכזי של אנגליה, כי הלחצים הגוברים על הכנסות פרטיות הם חדשות רעות לצרכנים וליצרנים כאחד. לדבריו, "עם מחירים ושכר המתקדמים בכיוונים הפוכים, הצרכנים יתחילו לחוש את ההידוק השנה", אמר. "קשה לראות יותר מדי בשורות טובות לכלכלה החודש. הברקזיט מתחיל להשפיע באופן שלילי על בריטניה - והמצב רק ילך ויחמיר".

 

על פי דוח מנהלי הרכש של מארקיט CIPS, נראה שהצמיחה בתוצר תוריד הילוך ל-0.4% ברבעון הראשון. זאת לעומת צמיחה חזקה יחסית של 0.7% ברבעון המקביל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x