$
כלכלה ומדיניות

עוד משאל עם באירופה: אזרחי שוויץ יצביעו מחר על ביטול הטבות המס לחברות זרות

בעקבות לחץ בינלאומי, עשויים השוויצרים לשים קץ לעידן שבו נהנו הקנטונים מעצמאות במיסוי חברות, ולקבוע מס אחיד בכולם. הממשלה מזהירה שאם תידחה הרפורמה המדינה עשויה להיכנס לרשימת מקלטי המס של ה־OECD

שירות כלכליסט 22:5711.02.17

אזרחי שוויץ יצביעו מחר במשאל עם על רפורמה מקיפה במנגנון המיסוי על תאגידים בינלאומיים. הרפורמה שעל הפרק תבטל את הטבות המס הייחודיות שמהן נהנים תאגידים ב־26 הקנטונים (מחוזות אוטונומיים) של שוויץ ולהאחיד את שיעור מס החברות בכל המדינה. מנגד, היא תאפשר לתאגידים לקבל זיכוי במס על הכנסות מפטנטים ופעילות מחקר ופיתוח. ממשלת שוויץ החליטה על הרפורמה בעקבות לחץ בינלאומי כבד, בייחוד מצד הנציבות האירופית וארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD).

 

עורכי הדין בטוח ירוויחו

 

מתנגדי הרפורמה טוענים כי אם היא תאושר, חברות בינלאומיות יפסיקו לראות בשוויץ יעד אטרקטיבי להשקעה — דבר שעלול לפגוע בשיעור התעסוקה במדינה. אף שהממשלה השוויצרית המרכזית הבטיחה פיצוי חלקי לקנטונים על אובדן ההכנסה ממסים שצפוי להן, המתנגדים טוענים עוד כי הממשלות האזוריות ייאלצו לצמצם את הוצאותיהן ולפגוע בשירותים האזרחיים שניתנים לתושבים. אובדן ההכנסה נובע מכך שהחובה לגבות שיעור מס זהה מחברות מקומיות וזרות הביא את הקנטונים להוריד את שיעור המס על חברות מקומיות, כדי לא לאבד אטרקטיביות בעיני אלו הזרות. עוד טוענים המבקרים כי הרפורמה מסובכת להבנה, ושהמרוויחים העיקריים ממנה יהיו עורכי דין ויועצי מס. המפלגה הסוציאל־דמוקרטית השוויצרית, שמתנגדת לרפורמה, טענה במהלך הקמפיין שקדם למשאל כי במקום לסגור את הפרצות בקוד המס השוויצרי, הרפורמה רק יוצרת פרצות חדשות שבסופו של דבר יפחיתו את נטל המס על חברות. 

 

מנגד, תומכי הרפורמה סבורים כי אף ששיעור המס שייאלצו לשלם החברות הבינלאומיות יעלה מעט כתוצאה ממנה, החברות המקומיות יהנו מהפחתה משמעותית בשיעור המס. המצב החדש יביא, לפי המצדדים ברפורמה, להגדלת ההשקעה ויצירת העבודות מצד העסקים המקומיים.

 

משאל העם נערך מפני שהמתנגדים לרפורמה אספו 50 אלף חתימות של תומכים בקיומו. לפי החוק בשוויץ, זוהי כמות מספיקה כדי לכפות את ההצבעה האזרחית על הממשלה.

 

שלוש שנים לתוכנית חלופית

 

לפי סקרים שנערכו לפני משאל העם, האזרחים בשוויץ חלוקים בדעתם בעניין. בסקר שפרסמה חברת SRG הביעו 45% מהנסקרים תמיכה ברפורמה, בשעה ש־44% מהנסקרים התנגדו לה. האזרחים שטרם החליטו או שאדישים לתוצאה מונים 11% מהאוכלוסייה.

 

אם הרפורמה תדחה, הממשלה העריכה כי יידרשו 3 שנים נוספות כדי לגבש חדשה. בעיה אחרת שעלולה לצוץ היא הכנסתה של שוויץ לרשימה השחורה של המדינות החברות ב־OECD שאינן משתפות פעולה עם יתר מדינות הארגון במאבקן בהתחמקויות ממס. לשמחתה של הממשלה בברן, צעד מסוג זה לא צפוי להתרחש בטווח המיידי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x