$
כלכלה ומדיניות

ראש ממשלת איטליה התפטר בעקבות ההפסד במשאל העם

מחנה המתנגדים לרפורמות זכה לרוב של כ-60% מהקולות; בנאום לאומה הודיע רנצי: "אני הפסדתי, לא אתם. כהונת הממשלה שלי מסתיימת כאן"

שירות כלכליסט 06:1805.12.16

ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי, הודיע הלילה (ב') על התפטרות בעקבות התבוסה הקשה שספג במשאל העם שנערך אתמול על השינויים שהציע בחוקה. "אני הפסדתי, לא אתם. כהונת הממשלה שלי מסתיימת כאן", אמר רנצי בנאום טלוויזיוני לאומה, והוסיף כי הוא לוקח אחריות מלאה על התבוסה "הברורה בצורה יוצאת דופן". הוא הודיע כי אחר הצהריים יכנס את הממשלה, ולאחר מכן יגיש את התפטרותו לנשיא סרג'ו מטרלה, בתום כהונה של כשנתיים וחצי. "בהצלחה לכולנו", הוסיף. לפי מדגמי הטלוויזיה ותוצאות האמת המסתמנות, מחנה ה"לא" זכה לכ-60 אחוזי תמיכה, לעומת מחנה ה"כן" של ראש הממשלה שזכה לכ-40 אחוזים בלבד 

 

במרכז משאל העם עמד שינוי בבית העליון של הפרלמנט האיטלקי - הסנאט. כיום מונה הסנאט האיטלקי 315 סנאטורים שנבחרים בבחירות הכלליות, ויש לו משקל זהה לזה של  הבית התחתון של הפרלמנט בכל הנוגע לחקיקה.

 

 רנצי הציע להפוך את הסנאט לבית המונה 100 סנאטורים שייצגו את הפרלמנטים האזוריים של איטליה ולא ייבחרו בבחירות הכלליות. לפי המוצע, החלטות הסנאט החדש יהיו מחייבות רק בהצבעות על החוקה, בחירת הנשיא וחלק מחוקי האיחוד האירופי; יתר ההחלטות שיתקבלו בהצבעות בסנאט לא יחייבו את הבית התחתון. מטרת הרפורמה היא הפחתת שיעור החוקים שנתקעים בגלל מחלוקות בין שני הבתים.

 

בנוסף, רנצי שאף להשיב חלק מהסמכויות מהמועצות האזוריות שבמחוזות לממשלה המרכזית ברומא, מה שלדבריו ימנע בזבוז של כספי משלם המסים ויפשט את התהליכים הבירוקרטיים. המתנגדים לרפורמה טוענים שהוא מעניק כוח רב מדי לממשלה ופוגע בדמוקרטיה האיטלקית בכך שהוא מסיר ממנה בלם חשוב.

 

רנצי מצביע רנצי מצביע צילום: רויטרס

 

המתנגדת הבולטת ביותר לרפורמה היא מפלגת חמשת הכוכבים בראשותו של בפה גרילו. המפלגה אף קוראת לביצוע משאל עם על הישארות איטליה בגוש היורו. מתנגדת נוספת היא מפלגת הליגה הצפונית הימנית, שמייחלת למפלה של ראש הממשלה ממפלגת המרכז – שמאל.

 

ההערכות לפני המשאל היו כי נשיא סרג'יו מטארלה ינסה לשכנע את רנצי להישאר בתפקידו ולקבל אמון מחודש בהצבעה בפרלמנט. אם רנצי יישאר בשלו, מטארלה יעודד את שר האוצר פייר קרלו פדואן או את נשיא הסנאט פייטרו גרסו להיכנס לנעליו. אפשרות נוספת היא הקמה של ממשלה טכנוקרטית, שתנהל את איטליה עד הבחירות שאמורות להיערך במאי 2018.

 

סכנה גדולה יותר מעלייה של מפלגת 5 הכוכבים הפופוליסטית היא עצירה של תהליך החילוץ של הבנק השלישי בגודלו באיטליה - מונטה פסקי די סיינה. תוכנית להגדלת ההון של הבנק ב־5 מיליארד יורו ומחיקת חובות לא מסופקים של 28 מיליארד יורו יצאה לדרך בשבוע שעבר עם החלפה של אג"ח הנושים במניות. הנכונות של הנושים להמיר את הניירות שברשותם, והצלחת השלב השני בתוכנית - מציאת משקיעים חדשים בבנק - תלויים בתוצאות המשאל. התפטרות של רנצי, גם אם תוביל לתקופה קצרה של אי־ודאות, עלולה להרחיק את מונטה פסקי מגיוס ההון עד סוף השנה, היעד שהציב לו הבנק האירופי המרכזי. אף שסביר להניח שגם הפעם הבנק האירופי יעשה כל מאמץ כדי להחזיק אותו בחיים, הרעידות האלה עלולות לדחוף את רכבת ההרים של הבנקאות האירופית לירידה תלולה נוספת, שעלולה להיות מפחידה במיוחד עבור דויטשה בנק הגרמני, שמתמודד עם בעיית הלימות הון משלו. כך או כך, הסיכון הממשי הוא אפיזודה נוספת של משבר הבנקאות באיטליה ולא התפרקות גוש היורו, כפי שניתן היה להתרשם בשבוע האחרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x