$
כלכלה ומדיניות

עולה עולה: אלו הכלכלות המשגשגות בעולם; והיכן ישראל?

תעשיית החלב של ניו זילנד הציבה אותה במקום הראשון, באוסטרליה הצליחו לעבור 25 שנים ללא מיתון והברקזיט לא הצליח לפגוע בצמיחה של בריטניה. איזו מדינה מדורגת אחרונה?

שירות כלכליסט 23:4604.12.16
ניו זילנד הוכתרה למדינה המשגשגת בעולם, כך לפי מדד השגשוג העולמי שפרסם מכון לגאטום (The Legatum Institute) מלונדון, המתפרסם זו השנה העשירית.

הדירוג מבוסס על 104 משתנים, המחולקים ל-9 תת קטגוריות: איכות כלכלית, סביבה עסקית, ממשל, חינוך, בריאות, ביטחון, חירות אישית, הון חברתי וסביבה. הכלכלות לא מדורגות רק לפי הגודל והחוזק שלהן, אלא במכון לקחו בחשבון גם גורמים כמו פתיחות, יעילות הסקטור הפיננסי וההזדמנויות העסקיות המוצעות לאזרחים.

 

ישראל דורגה במקום ה-40 מבין 149 המדינות שהשתתפו בדירוג, מקום אחד מעל לאיחוד האמירויות הערביות. בעוד שבתת הקטגוריות חינוך ובריאות, זכתה המדינה בדירוג גבוה יחסית של 19 ו-9, בהתאמה, בתת הקטגוריה ביטחון היא מדורגת הרחק במקום ה-94, ובחירות אישית מסתפקת במקום ה-91.

 

נורבגיה, פינלנד, שוויץ וקנדה סוגרות את החמישייה הראשונה אחרי ניו זילנד. בקצה השני, תימן נבחרה לכלכלה הכי פחות משגשגת בעולם, כשלפניה מדורגות אפגניסטן, הרפובליקה המרכז אפריקאית, סודן וקונגו.

 

לפי המדד, אלו 10 המדינות המשגשגות ביותר בעולם:

 

10. בריטניה: הברקזיט צפוי אמנם לפגוע בכלכלה הבריטית, אך בינתיים בריטניה נותרה סיפור הצלחה כלכלי, ולפי הערכות תצמח השנה בשיעור גבוה יוצר מבין כל הכלכלות המפותחות.

 

בריטניה. הברקזיט לא הצליח לפגוע בכלכלה בריטניה. הברקזיט לא הצליח לפגוע בכלכלה צילום: גטי אימג'ס

 

9. דנמרק: התמ"ג הנומינאלי של המדינה עומד על מעל 300 מיליארד דולר. בנוסף, בדנמרק נרשם הפער הקטן ביותר בהכנסה.

 

דנמרק. הפערים הקטנים ביותר בהכנסה דנמרק. הפערים הקטנים ביותר בהכנסה צילום: גטי אימג'ס

 

8. שבדיה: בדומה לשכנותיה הסקנדינביות, לשבדיה מערכת רווחה נדיבה. שבדיה הייתה אחת המדינות הראשונות שנכנסה לשיעורי ריבית שליליים, שנועדו לעלות את האינפלציה במדינה.

 

דגל שבדיה. הראשונה שאימצה שיעורי ריבית שליליים דגל שבדיה. הראשונה שאימצה שיעורי ריבית שליליים צילום: רויטרס

 

7. הולנד: התמ"ג הנומינלי עמד ב-2015 על מעל 750 מיליארד דולר, זאת על אף שהמדינה מונה 17 מיליון תושבים בלבד. הבורסה, כפי שהיא מוכרת לנו כיום נהגה לראשונה בהולנד בתחילת המאה ה-17.

 

הולנד. שומרת על יציבות הולנד. שומרת על יציבות צילום: רויטרס

 

6. אוסטרליה: הכלכלה של אוסטרליה תלויה בסחורות בכלל, ובברזל בפרט. המדינה עברה 25 שנים ללא מיתון, ואפילו הצליחה להימנע מכך במהלך המשבר הפיננסי העולמי.

 

סידני, אוסטרליה. 25 שנים ללא מיתון סידני, אוסטרליה. 25 שנים ללא מיתון צילום: שאטרסטוק

 

5. קנדה: השכנה של ארה"ב מצפון נסמכת בכבדות על נפט, והתמ"ג שלה נפגע בשל שריפות שפגעו בייצור באלברטה. עם זאת, היא נותרה מקום אטרקטיבי לעשות בו עסקים, ולאחר בחירתו של דונלד טראמפ אמריקאים רבים שוקלים להגר למדינה.

טורונטו, קנדה. אטרקטיבית מתמיד טורונטו, קנדה. אטרקטיבית מתמיד

 

4. שוויץ: האנשים המתגוררים בשוויץ הם מהמבוססים בעולם. הכלכלה של המדינה תלויה במידה מרובה בסקטור הפיננסי המפורסם שלה.

 

שוויץ. האנשים המבוססים בעולם שוויץ. האנשים המבוססים בעולם צילום: שאטרסטוק

 

3. פינלנד: תעשיית הנייר היא המקור הגדול ביותר לתמ"ג במדינה, זאת הודות למספר הרב של עצים. המדינה פצחה בניסויים בשנים האחרונים בחלוקת הכנסה קבועה לכל התושבים.

 

פינלנד. תעשיית הנייר אחראית לשגשוג הכלכלי פינלנד. תעשיית הנייר אחראית לשגשוג הכלכלי צילום: גטי אימג'ס

 

2. נורבגיה: הכלכלה של נורבגיה נסמכת בכבדות על נפט מהים הצפוני, כך שמאז החלו מחירי הנפט בירידות לפני שנתיים, המדינה עומדת בפני לא מעט קשיים. עם זאת, היא שמרה על יציבות, וקרן העושר של הממשלה הנורבגית היא מקור לקנאה ברחבי העולם.

 

נורבגיה. שומרת על מקום טוב למרות ירידת מחירי הנפט נורבגיה. שומרת על מקום טוב למרות ירידת מחירי הנפט צילום: רויטרס

 

1. ניו זילנד: הכלכלה היציבה בעולם. היא נסמכת בכבדות על ההצלחה של תעשיית החלב שלה, ובייחוד על הצלחת החברה פונטרה, שאחראית על 30% מייצוא החלב העולמי. ההצלחה של פונטרה היא ההצלחה של ניו זילנד.

 

ניו זילנד. ותודה לפרות ניו זילנד. ותודה לפרות צילום: רויטרס

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x