$
כלכלה ומדיניות

קמבק צרפתי: חברת האנרגיה טוטאל תשקיע בשדה גז באיראן

משרד הנפט האיראני גיבש הסכם עם ענקית האנרגיה הצרפתית וחברת הנפט הממשלתית הסינית להשקעה של 6 מיליארד דולר בפיתוח שדה הגז הענק דרום פארס. היעד של איראן: משיכת השקעות בהיקף 200 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות

דורון פסקין 23:3008.11.16

איראן מתקרבת בצעדי ענק לחזרת חברת אנרגיה מערבית מובילה לשוק המקומי, וזאת כמעט שנה לאחר הסרת הסנקציות הבינלאומיות.

 

שלשום הודיע משרד הנפט האיראני כי הושגה הבנה עקרונית עם חברת טוטאל הצרפתית, כמו גם עם חברת הנפט הממשלתית הסינית, על פיתוח שלב נוסף בשדה הגז הענקי דרום פארס. השותפות מצרפת ומסין הסכימו להקים מיזם חדש עם חברה איראנית, כאשר לפי האיראנים, בשלב זה יושקעו במיזם כ־6 מיליארד דולר.

חזרתה של טוטאל לאיראן כשש שנים לאחר שעזבה, אינה מפתיעה. טוטאל בפרט, והחברות הצרפתיות בכלל, היו החברות המערביות האחרונות לצאת מאיראן, וגם זאת תוך גרירת רגליים ולחץ כבד בעיקר מצד וושינגטון.

 

מבחינת משטרו של הנשיא חסן רוחאני, ההסכם עם ענקית האנרגיה הצרפתית יכולה להיות נקודת ציון במאמציה של איראן לשקם את כלכלתה ולמשוך משקיעים זרים, בעיקר למגזר הנפט והגז, אחרי שנים של סנקציות. העיתוי מבחינת טוטאל וחברות דומות לא יכול להיות מתאים יותר בתקופה זו של מחירים נמוכים ועלויות פיתוח נמוכות. באיראן מקווים שכל הגורמים הללו יתורגמו לאפקט דומינו חיובי שיכניס עוד חברות מערביות למשק האנרגיה האיראני, המשווע לחידוש התשתיות.

 

חתימת הסכם הגז בטהרן, היום. החברות הצרפתיות היו האחרונות לצאת חתימת הסכם הגז בטהרן, היום. החברות הצרפתיות היו האחרונות לצאת צילום: איי אף פי

עוד בטרם הוסרו הסנקציות, באיראן שמו מבטחם בפוטנציאל האדיר של שדה דרום פארס שנחשב לשדה הגז הטבעי הגדול בעולם (חלקו בשטח קטאר השכנה) כמגנט להשקעות זרות. העתודות בשדה זה מוערכות ב־50 טריליון מ"ק והוא זה שהפך את קטאר לאחת המדינות העשירות בעולם.

 

האיראנים הציבו יעד שאפתני למדי של משיכת השקעות בהיקף של 200 מיליארד דולר בחמש השנים הקרובות לפיתוח תשתיות האנרגיה במדינה, כאשר חלק נכבד מסכום זה יופנה לשדה הגז. עם זאת, עד כה התקשתה איראן לשכנע את חברות הענק המערביות להיכנס לשוק מחדש, וזאת בשל קשיים פיננסיים ומחלוקות עם הממשלה לגבי תנאי ההסכם. ברקע גם חשש של חברות מערביות מסנקציות אמריקאיות, שכן חברות בבעלות משמרות המהפכה הפכו בשנים האחרונות האחראיות על פיתוח השדה.

 

אבל, החזרה של טוטאל לשוק האיראני אינה החדשה הטובה היחידה עבור מגזר האנרגיה המקומי. איראן טוענת כי יצוא הנפט שלה בסוף חודש אוקטובר הגיע לכ־2.45 מיליון חביות ביום, אם כי מקורות בשוק הנפט העולמי טוענים שהנתון גבוה יותר ועומד על 2.6 מיליון חביות ביום. בכל מקרה, רמה כזו של יצוא מתוך תפוקה של 3.7 מיליון חביות ביום מדגישה את הזינוק שביצעה איראן לאחר שפל של פחות ממיליון חביות ביום ליצוא, במהלך 2013.

 

הדיווחים על עליית הייצוא מגיעים כשלושה שבועות לפני כינוס פסגת אופ"ק בווינה. על סדר היום: אשרור הסכם הקפאת התפוקה שאליו הגיעו המדינות החברות, ביחד עם רוסיה, באלג'יר לפני כחודשיים במטרה לייצב את מחירי הנפט. כרגע האיום הגדול ביותר על ההסכם הוא חוסר האמון בין ערב הסעודית לבין איראן. מי שמנסים לנצל את חלון הזמן שנותר עד הפסגה הם הרוסים, שמביעים אופטימיות זהירה.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזרח התיכון

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x