$
כלכלה ומדיניות

בריטניה פורשת, אבל שר האוצר רוצה את הסיטי באיחוד האירופי

בבסיס התוכנית שמקדם פיליפ המונד עומדת ההנחה כי הממלכה לא תהיה חלק מהשוק האירופי המשותף לאחר פרישתה מהאיחוד. הקלף שעליו בונים הבריטים: החברות האירופיות יזדקקו לשירותים הפיננסיים שהסיטי מספק כדי להשיג מימון

שירות כלכליסט 21:0117.09.16

שר האוצר הבריטי פיליפ המונד מתכונן לאפשרות שהברקזיט ישאיר את הממלכה מחוץ לשוק האירופי המשותף. סוכנות הידיעות בלומברג ציטטה שני בכירים במשרד האוצר הבריטי שטוענים כי השר רואה כ"לא ריאליסטית" את תקוות בריטניה, שאזרחיה החליטו ביוני על פרישה מהאיחוד האירופי, להישאר חלק מהשוק המשותף של האיחוד.

 

לשיטתו של המונד, מה שהופך את התקווה למופרכת היא דרישת הממלכה לקבוע בעצמה את מדיניות ההגירה אליה במסגרת כל הסכם שהיא תשיג מול האיחוד האירופי לאחר הפרישה.

 

אם בריטניה לא תהיה חלק מהשוק המשותף, לונדון עלולה לאבד את מקומה כמרכז פיננסי בינלאומי שמאפשר לחברות הפועלות בו גישה לאיחוד האירופי. לפי הדיווח בבלומברג, הנחת העבודה הזו של משרד האוצר עומדת בבסיסו של מאמץ לגבש תוכנית שתאפשר למוסדות פיננסיים בלונדון גישה חופשית לאירופה למרות יציאת בריטניה מהשוק המשותף. לפי הערכות משרד האוצר הבריטי, האיחוד האירופי לא יהיה מוכן לוותר על הערך שהמרכז הפיננסי בלונדון מניב ליבשת, שכן חברות אירופיות רבות משתמשות באמצעים שהוא מעניק להן כדי לגייס הון הדרוש לפעילותן.

 צילום: גטי אימג'ס

 

בשבועות האחרונים ערך המונד פגישות עם בכירים בסיטי של לונדון כדי לדון בתוכנית, ולשכנעם בהיתכנותה. הפרסומים על תוכניתו של המונד הגיעו על רקע דבריו של נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק כי הוא "לא יכול להעלות על דעתו" שבריטניה תרשה לעצמה לוותר על גישה לשוק המשותף. "זה יותר מדי חשוב עבורה", פסק. טוסק אמר את הדברים בפסגת מנהיגי מדינות האיחוד האירופי פרט לבריטניה שנערכה ביום שישי בברטיסלבה, בירת סלובקיה. זו היתה הפעם הראשונה זה יותר מארבעה עשורים שמנהיגי האיחוד נפגשים ללא נציגות בריטית.

 

טוסק אמר עוד ביום שישי, כי ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הבהירה לו כי ממשלתה לא מתכוונת לפתוח בתהליך הפרישה מהאיחוד השנה. טוסק טען כי מיי מתכוונת לפתוח בתהליך בינואר או פברואר 2017. אמירתו של טוסק עולה בקנה אחד עם הצהרות קודמות של מיי שלפיהן היא לא מתכוונת להפעיל את סעיף 50 באמנת ליסבון, שמעניק מסגרת חוקית לפרישה של מדינה חברה מהאיחוד, עד סוף 2016. עם זאת, מיי מעולם לא נקבה מועד מדויק להפעלת הסעיף, וההערכה של טוסק כי ממשלת בריטניה מתכוונת לעשות זאת בתחילת השנה הבאה היא בגדר חידוש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x