$
כלכלה ומדיניות

ברקזיט

המהגרים שלא יוכלו להיכנס לבריטניה יזרמו לגרמניה

הגבלת חוקי ההגירה בבריטניה תפגע בעיקר ב־1.2 מיליון עובדים ממזרח אירופה, שייאלצו להתפנות מהממלכה המאוחדת

ניצן לונברג 08:1426.06.16

בעקבות תוצאות משאל העם בבריטניה בנוגע לברקזיט, נראה שאם המדינה אכן תגביל את ההגירה משמעותית, מדינות כמו אירלנד, איטליה וליטא, כמו גם פולין ורומניה שאינן חברות בגוש היורו אך חברות באיחוד ובשוק המשותף, צפויות להיפגע באופן קשה. כיום, כ־1.2 מיליון עובדים בבריטניה מגיעים ממדינות אלו.

 

אחד מהטיעונים המרכזיים עבור תומכי הברקזיט, היה הגבלת ההגירה של עובדים מתוך האיחוד האירופי. זאת על אף שבריטניה תיאלץ ככל הנראה לשמור על חופש תנועה בגבולותיה בתמורה להסכם סחר מחודש עם האיחוד, בדומה להסכמים עם נורבגיה ושוויץ, שאינן חברות בו. חוקי האיחוד מבטיחים כי אזרחים במדינות החברות בו יוכלו לטייל, לחיות ולעבוד במדינות חברות אחרות.

 

מפגינה בעד היציאה מהאיחוד האירופי מפגינה בעד היציאה מהאיחוד האירופי צילום: גטי אימג'

הבריטים הרגישו על בשרם את תוצאות החוקים הללו מאז המשבר ב־2008. בעוד גוש היורו מתקשה כלכלית, מרחבי הגוש נהרו למדינה בחיפוש אחר עבודה.

במקביל, מדינות מערב אירופה, כמו גרמניה למשל, יישאו בתוצאות הגבלת ההגירה לבריטניה, ועלולות לראות עלייה חדה במספר המהגרים אליהן. גם אם כניסה של מהגרי עבודה למדינות אלו אינה בהכרח גזר דין מוות כלכלי, הוא עלול להוות קושי פוליטי, על רקע משבר הפליטים והתנועה המסיבית של מבקשי מקלט לארצות אירופה, כתוצאה מהלחימה בסוריה ובמדינות הערביות.

 

ב־2015 הגיעו לבריטניה 330 אלף איש נטו, כולל אזרחי האיחוד ואזרחים שלא שייכים לאיחוד גם יחד — מספר משמעותי אפילו עבור מדינה בגודל בריטניה. נייג'ל פראג', מנהיג מפלגת ה־UKIP הבדלנית שתמכה באופן נלהב בברקזיט, טען במהלך הקמפיין כי לא רק שהמהגרים מונעים עבודה מהמקומיים, הם גם מכבידים על השירותים הציבוריים כמו מערך הבריאות או הביטוח הלאומי בבריטניה.

 

בתוך כך, תנועת האוכלוסין לתוך ובתוך האיחוד מהווה דאגה גם במדינות חברות אחרות, כמו אוסטריה ודנמרק שסגרו בחודשים האחרונים את גבולותיהן והגבירו את האכיפה בגבולות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x