$
כלכלה ומדיניות

דאבוס 2017

"ועידת דאבוס" של רוסיה הפכה למפגן פיוס עם האיחוד האירופי

הנציבות האירופית צפויה להחליט אם להמשיך בסנקציות על רוסיה רק בחודש הבא, אך בפורום הכלכלי בסנט פטרבורג נראה היה שההחלטה התקבלה. למרות האווירה, השפעת ההחלטה של בריסל תלויה בעמדת ארה"ב, שלא מתכוונת להפוך ידידותית

שירות כלכליסט 23:3918.06.16

הפורום הכלכלי של סנט פטרבורג נפתח בסוף השבוע בסימן הפגת המתיחות בין רוסיה לבין האיחוד האירופי. נוסף על המבקרים הקבועים בוועידה השנתית, שזכתה לכינוי "דאבוס של רוסיה", כמו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ואנשי עסקים מרוסיה ובנות בריתה, הגיעו לסנט פטרבורג גם ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי ונשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר.

 

אות לאווירה המפוייסת בכנס ניתן היה למצוא בתשתית האינטרנט האלחוטית שבמקום, שאפשרה לאורחים גלישה באתרים שבדרך כלל חסומים ברוסיה. סוכנות הידיעות רוסבאלט דיווחה כי אתרי אופוזיציה מובהקים שהגלישה אליהם נחסמה ברוסיה זה זמן רב כמו אתרו של אלוף השחמט והפעיל הפוליטי גארי קספרוב היו פתוחים לבאי הכנס.

 

בנאומו בפתיחת הוועידה אמר נשיא רוסיה פוטין כי "האיחוד האירופי נשאר שותף סחר העיקרי של רוסיה. האיחוד הוא השכן הקרוב ביותר שלנו, ואכפת לנו מאוד ממה שקורה שם". עם זאת, פוטין העדיף להתייחס בנאומו בעיקר לנושאים כמו הרחקת האתלטים הרוסיים מאולימפיאדת ריו בעקבות שימוש בסמים אסורים או המלחמה ברוסיה. כתבת סוכנות הידיעות הצרפתית אי.אף.פי במוסקבה מריה אנטונובה אף כתבה בחשבון הטוויטר שלה כי "פוטין נראה משועמם מאוד מהדיבורים על הכלכלה ומעדיף לדבר על סוריה ואוקראינה".

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש ממשלת איטליה מתאו רנצי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש ממשלת איטליה מתאו רנצי צילום: איי פי

 

היחסים בין האיחוד האירופי ובין רוסיה מתוחים מאז 2014, אז הטיל האיחוד סנקציות על רוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה וסיפוח חצי האי קרים. בחודש הבא אמורה הנציבות האירופית להחליט אם לחדש את הסנקציות.

 

מנגד, נשיא הנציבות האירופית יונקר שלח גם הוא מסרים מפויסים ואמר כי "עלינו לדבר לא רק על רוסיה, אלא גם עם רוסיה. מערכת היחסים בינינו ניתנת לתיקון ואני מאמין שנוכל לעשות זאת". יונקר הוסיף כי יישום הסכם מינסק, שנועד להבטיח את השקט במזרח אוקראינה "הוא הדרך היחידה שתאפשר את הסרת הסנקציות שהטלנו".

 

אבל, חרף מה שנראה כמפגן חיזורים הדדי שנועד להכשיר את הלבבות להפשרת היחסים בין שני הצדדים, באירופה עדיין מטילים ספק באפשרות. משוכות משמעותית עלולות להיות חוסר נכונות הקרמלין לטפל בשחיתות השלטונית, שהוא עצמו ניזון ממנה, והמשך הסנקציות מצד ארה"ב. "הפייננשל טיימס" ציטט מנהל בכיר בחברה צרפתית שהשתתף בכנס בסנט פטרבורג, שאמר כי "אפילו אם האיחוד יסיר את הסנקציות, זה לא ישנה באמת. מה שחשוב הוא עמדת ארה"ב, ולא נראה שזו תשתנה בקרוב".  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x