$
כלכלה ומדיניות

ברקזיט ישאיר את גרמניה לשאת בעול הפרויקט האירופי לבדה

לקראת משאל עם על פרישה בריטית מהאיחוד האירופי גובר החשש בברלין מפני האחריות הגדולה שתוטל עליה כשבת בריתה הקרובה לא תגיע עוד לדיונים במוסדות האירופיים בבריסל. סגן הקנצלרית: "אירופה ללא בריטניה תילקח פחות ברצינות"

ניצן לונברג 22:5514.06.16

לא קשה לנחש שניצחון למצדדים בפרישה מהאיחוד האירופי יביא עמו שינוי דרמטי בסדר היום של הכלכלה האירופית. אך עבור גרמניה, עזיבת בריטניה עלולה להיות הרת אסון במיוחד, ולא רק בגלל ההשפעה המערערת על השווקים הפיננסיים.

 

בריטניה היא שותפת הסחר השלישית בגודלה של גרמניה אחרי ארה"ב וצרפת. במהלך 2015, גרמניה ייצאה לבריטניה סחורות שירותים בהיקף של 89 מיליארד יורו. מעל ל־1,300 חברות בריטיות פועלות בגרמניה, והן מעסיקות בה יותר מ־220 אלף איש. על פי נתוני הממשלה הבריטי, אחת מעשר חברות זרות בגרמניה היא בריטית. היקף ההשקעות הישירות של בריטניה בגרמניה עומד על 23.8 מיליארד ליש"ט. בבריטניה פועלות יותר מ־2,500 חברות המעסיקות כחצי מיליון עובדים בריטים בסקטורים שונים, ביניהם שירותים פיננסיים, תחבורה, אנרגיה וקמעונאות. בהיעדרו של השוק המשותף, הקשרים הללו יעמדו בסכנה.

 

משולש שבור צלעות

 

במשולש הקיים של שלוש הכלכלות הגדולות באיחוד האירופי - גרמניה, בריטניה וצרפת - גרמניה זקוקה לבריטניה בתוך האיחוד כשותפה וכמשקל נגד מול צרפת הסוציאליסטית, זאת על רקע התקררות מסוימת ביחסי צרפת וגרמניה, צמד שבעבר כונה "הקטר של אירופה". אם יישבר המשולש בריטניה־צרפת־גרמניה בעקבות ברקזיט, גרמניה תיאלץ לקבל על עצמה אחריות רבה יותר בתוך האיחוד, גדולה מזו שהיא מחזיקה בה כיום.

 

 

ללא בריטניה, שהנה מעצמת גרעין וחברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, המשקל של האיחוד האירופי בזירה המדינית והבטחונית ייחלש משמעותית. "אירופה כזו תילקח פחות ברצינות", הזהיר סגן הקנצלרית זיגמר גבריאל מהמפלגה הסוציאל־דמוקרטית (SPD). יועצה של הקנצלרית אנגלה מרקל לענייני חוץ, כריסטוף הויסגן, השמיע קריאות דומות. "ללא בריטניה כשותפה, לאיחוד האירופי לא יהיה אותו משקל כמו בעבר", אמר. מרקל עצמה התבטאה בעניין הברקזיט בתחילת החודש, והביעה התנגדות נחרצת למהלך.

 

בינתיים, הממשל הגרמני נערך לגרוע מכל. בסוף מאי נערכה פגישה סודית בבריסל בין שישה נציגים מהמדינות המובילות באיחוד, ככל הנראה בניסיון לקבוע מדיניות חלופית במקרה הצורך — על כך דיווח "דר שפיגל" הגרמני בגיליון ברקזיט מיוחד שהוציא בשבוע שעבר. עם זאת, שר האוצר של גרמניה וולפגנג שויבלה סבור כי עזיבה בריטית לא תמוטט את האיחוד. "אירופה תתפקד בלי בריטניה אם יהיה צורך בכך", אמר ל"דר שפיגל". עם זאת, שויבלה לא פוסל אפשרות של אפקט דומינו. "אי אפשר לשלול תרחיש כזה", השיב, כשנשאל אם מדינות נוספות ילכו בעקבות בריטניה. אין לדעת, לדבריו, "איך תגיב הולנד, למשל, שנחשבת לבעלת ברית קרובה מאוד של בריטניה".

 

על רקע התחזקות הקולות היורוסקפטיים, מחקר שפרסם בשבוע שעבר מכון המחקר Pew שבסיסו בוושינגטון מצא שהתמיכה באיחוד האירופי בקרב הציבור נמצאת במגמת צניחה בשנה האחרונה.

 

בעוד 70% מהמשיבים לסקר טענו כי יציאה של בריטניה מהאיחוד תישא אפקט שלילי, התמיכה במוסד האיחוד האירופי ככלל נמצאת במגמת ירידה. המגמה מעידה על חוסר שביעות רצון מהדרך שבה התמודדה הנהגת האיחוד עם המשבר הכלכלי ונהירת הפליטים.

 

מרין לה-פן מרין לה-פן צילום: ABACA

 

הלאומנים ביבשת רוצים גם

 

בשל היחלשות התמיכה באיחוד, עשוי ברקזיט להוביל לקריאות רמות יותר למשאלי עם דומים.

 

בצרפת, שבה ייערכו בשנה הבאה בחירות לנשיאות, הקריאות הללו עלולות להוות מכשול משמעותי עבור ממשלות עתידיות. מנהיגת מפלגת הימין הקיצוני "החזית הלאומית" מרין לה־פן אמרה במספר רב של הזדמנויות כי אם תיבחר ב־2017 היא תקיים משאל עם על חברותה של צרפת באיחוד.

 

חירט וילדרס, מנהיג מפלגת החופש ההולנדית האנטי־מוסלמית והבדלנית אמר בראיון כי ברקזיט יקל על מדינות נוספות לקבל החלטה דומה.

 

סקר שערך מכון הסקרים הבריטי YouGov בסוף מאי מצא כי אם יתקיים בגרמניה משאל עם על פרישת המדינה מהאיחוד האירופי, יצביעו 29% מהתושבים בעד המהלך.

הפלגים היורו־סקפטיים בכלכלה הגדולה באירופה צפויים להתחזק במקרה של ברקזיט. פלגים אלו סבורים כי ברקזיט עשוי דווקא להיטיב עם גרמניה. כך, למשל, המפלגה השלישית בגודלה, פור דויטשלנד, הודיעה כי היא תומכת בברקזיט מכיוון שפרישה בריטית מהאיחוד תספק הזדמנות לקדם רפורמה כוללת באיחוד האירופי.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x