$
כלכלה ומדיניות

איום משבדיה? קרן העושר הנורבגית הכינה תוכנית פעולה לשעת מלחמה

קרנות עושר בכל העולם החלו לגבש תוכניות להגנה על נכסיהן במקרה של הפיכה צבאית או פלישה זרה. הבנק המרכזי הנורבגי הודה כי הוא מוכן לכמה תרחישים. הסיבה: מלחמת האזרחים בלוב הותירה את נכסי הקרן הממשלתית שלה מיותמים

שירות כלכליסט 21:0513.06.16

קרן העושר הנורבגית, שהיא קרן העושר הממשלתית הגדולה בעולם, גיבשה תוכניות להגנה על נכסיה מפני אירועים בלתי צפויים דוגמת פלישה צבאית או הפיכה.

 

 

 

הבנק המרכזי של נורבגיה שאחראי על ניהול הקרן, שנכסיה שווים 850 מיליארד דולר, מסר ל"פייננשל טיימס" כי לקרן יש תוכניות לכמה תרחישים שעלולים "לאיים על אחזקותיה". עם זאת, נציג הבנק לא פירט על אופי התוכניות.

 

קרנות עושר ממשלתיות החלו לפעול להגנת נכסיהן מפני טלטלות בלתי צפויות בעקבות פרוץ מלחמת האזרחים בלוב, שהותירה את נכסי קרן העושר במדינה זו, ששווייה 66 מיליארד דולר, יתומה. המצב החדש הפך אותה לסלע מחלוקת נוסף בין הפלגים היריבים במדינה, ששניהם טוענים לזכות משפטית לנהלה.

 

 

 

מומחה לקרנות עושר ממשלתיות ש"פייננשל טיימס" ציטט הסביר ש"כל קרן עושר כבר מבינה שהיא צריכה תוכנית לשעת חירום". אנג'לה קאמין מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטת אוקספורד אמרה ל"פייננשל טיימס" כי "הכנה להפיכה או לשינוי המשטר, ולכן לאובדן היכולת לנהל את הנכסים, הפכה להיות כורח המציאות לנוכח ההתרחשויות בעולם בחמש השנים האחרונות". קאמין הוסיפה ש"יש להן סיבה טובה מאוד לדאוג לסידורים פיננסיים מחוץ למדינותיהן, וכדאי מאוד שהקרנות ישמרו על יחסי עבודה תקינים עם מוסדות פיננסיים בניו יורק, לונדון או שוויץ".

 

אדריאן אור, מנכ"ל קרן ההשקעות הממשלתית של ניו זילנד, אמר כי נכסיה מוגנים מפני אפשרות של טלטלה פוליטית שכן היא מנוהלת בנאמנות על ידי חברת נורת'רן טראסט. לקרן הניו זילנדית נכסים בשווי 20 מיליארד דולר. עם זאת, אור הודה כי סיכון משמעותי קיים גם לנכסים הפיזיים של הקרן. "זו הסיבה שצריך לנקוט אסטרטגיות פיזור סיכונים", הוא אמר.

 

 

 

הבנק המרכזי הנורבגי הקים שלוחה בניו יורק בזמן מלחמת העולם השנייה, אז היתה נורבגיה נתונה תחת כיבוש של גרמניה הנאצית. ממשלת נורבגיה גלתה באותו זמן ללונדון. מנכ"ל הקרן לשעבר מרטין סקאנקה הסביר ל"פייננשל טיימס" שהפעילות מלונדון וניו יורק הבטיחה ש"לממשלה ולבנק המרכזי תהיה גישה לשווקים הפיננסיים הבינלאומיים. חלק גדול מהגישה החופשית הוא עניין של השם שנותנים לנכסים המנוהלים, מה שמאפשר לנהל אותם גם אם ההתרחשויות במדינת הקרן לא מאפשרות כביכול את ניהולה". סקאנקה הדגיש כי "לממשלות צריכות להיות תוכניות כאלה. אם יש מקרה חירום לאומי, הממשלה צריכה גישה לנכסי הקרן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x