$
כלכלה ומדיניות

חברות ענק אמריקאיות מסתירות 1.4 טריליון דולר במקלטי מס

דו"ח של הארגון למאבק בעוני מפרט את הניצול לרעה שעושות חברות במערכת הגלובלית. בראש הטבלה ענקית הטכנולוגיה אפל עם סכום של כ-1.8 מיליארד דולר המוחזקים בשלוש חברות-בת מעבר לים. אחריה ג'נרל אלקטריק עם 119 מיליארד דולר המוחזקים ב-118 חברות בת. מיקרסופט שלישית עם 108 מיליארד דולר המוחזקים במקלטי מס

שירות כלכליסט 11:3215.04.16

חברות ענק אמריקאיות כגון אפל, וולמארט וג'נרל אלקטריק, הסתירו 1.4 מיליארד דולר במקלטי מס. זאת על אף תמיכה בהיקף של טריליוני דולר מכספי משלמי המיסים, שלה זכו. כך על פי דו"ח הארגון למאבק בעוני – אוקספאם (Oxfam). סכום זה עולה על התוצר של רוסיה, דרום קוריאה ושל ספרד, והוא מוסתר באמצעות "רשת סבוכה ונעדרת שקיפות", של 1,608 חברות בת המוחזקות מעבר לים.

 

הניתוח שערך הארגון בנוגע לפעילותן של 50 החברות המובילות בארה"ב, מגיע על רגע חקירה מקיפה של מקלטי המס לאחר הדלפת מסמכי פנמה. הדו"ח, ששמו "שבור בצמרת" ("Broken at The Top"), מפרט את ה"ניצול לרעה בקנה מידה עצום" שעושות החברות במערכת גלובלית של מקלטי המס. בראש הטבלה של אוקספאם עומדת ענקית הטכנולוגיה, אפל, עם סכום של כ-1.8 מיליארד דולר המוחזקים בשלוש חברות-בת מעבר לים.

 

תאגיד ג'נרל אלקטריק, שעל פי אוקספאם קיבלה תמיכה של 28 מיליארד דולר מכספי משלמי המיסים, מגיעה למקום השני עם 119 מיליארד דולר המוחזקים ב-118 חברות בת.

 

 

מנכ"ל אפל טים קוק מנכ"ל אפל טים קוק צילום: אי פי איי

 

ענקית המחשוב, מיקרוסופט, היא השלישית מבין החבורה, עם 108 מיליארד דולר המוחזקים במקלטי מס.

 

בין עשר המובילות ברשימה ניתן למצוא את ענקית התרופות פייזר, חברת האחזקות של גוגל - אלפבית, וחברת האנרגיה הבלתי ממשלתית המובילה בארה"ב -אקסון מוביל.

 

אוקספאם הדגישה את הניגוד בין 1.4 טריליון הדולרים המוחזקים במקלטי מס לבין 1 טריליון הדולר ששילמו 50 חברות אלו בפועל במיסים בין השנים 2008 ל-2014.

 

הדו"ח מצביע על ההלוואות הפדראליות, חבילות חילוץ והתחייבויות להלוואות בהיקף של 11.2 טריליון דולר שמהן נהנו החברות בתקופה המדוברת.

 

קיומם של מקלטי המס איפשר לחברות להפחית את חבות המס שלהן מ-35% ל-26.5% ב-2008-2014. מהלך זה, על פי הארגון, אפשר לחברות להשקיע מיליארדים על "צבא" של לוביסטים שפעלו במסדרונות הממשלה לקידום הגדלת התמיכה הממשלתית בדמות הלוואות, חילוצים והתחייבויות להלוואות. כל זה מתוך כספי משלמי המיסים.

 

על פי אוקספאם, 50 החברות המובילות השקיעו 2.6 מיליארד דולר במאמצי לובי ב-2008-2014.

 

"על כל דולר שהושקע במאמצי הלובי, קיבלו חברות אלו בפועל 130 דולר בהקלות מס ולמעלה מ-4,000 בהלוואות ממשלתיות, בהתחייבויות להלוואות ובחילוצים", נכתב בדו"ח.

 

רובי סילברמן, המשמש כיועץ מס בכיר באוקספאם, אמר ל"גרדיאן": "שוב, אנו עדים לניצול מערכתי מאסיבי של מערכת המיסוי הגלובלית. אנו לא יכולים להסכים עם מצב שבו העשירים ובעלי הכוח לא משלמים את חלקם במיסים, ומותירים את כל השאר עם החשבון. על הממשלות ברחבי העולם לצרף כוחות ולהביא לקיצו את עידן מקלטי המס".

 

על פי הערכות אוקספאם, העלמת המס של חברות אלו עולות לכלכלה הגדולה בעולם כ-111 מיליארד דולר מדי שנה. כמו כן, התנהלות זו מעצמיה את הפערים בחלוקת העושר הגלובלי משום שהיא גוזלת 100 מיליארד דולר מהמדינות העניות.

 

"העלמת המס מצד התאגידים והתמיכה המתאפשרת מצד קובעי המדיניות תורמת לאי שוויון מסוכן והדבר חותר תחת מרקם החברה האנושית ומגביל את הצמיחה הכלכלית", נכתב בדוח.

 

אוקספאם גם מצביע על שטחים בריבונות בריטית כגון ברמודה, המשמשים כמקלטי מס פופולאריים בקרב חברות אמריקאיות המבקשות לצמצם את נטל המס שלהן באמצעות ה"הסטת" רווחים לחברות בת מעבר לים.

 

על פי הדו"ח, ב-2012 דיווחו חברות אמריקאיות על רווחים בסך 80 מיליארד דולר מחברות הבת שלהן בברמודה – סכום העולה על הרווחים המדווחים המצרפיים של יפן, סין, גרמניה וצרפת – ארבע מתוך חמש הכלכלות הגדולות בעולם.

 

הארגון קרא לממשלת ארה"ב להחיל את החוק נגד שימוש במקלטי מס, ובכלל זה הדרישה מהחברות להגיש דוחות המפרטים את תשלומי המס שלהן על פי מדינה. שורה ארוכה של עמותות בלתי ממשלתיות דורשות זה זמן רב מהממשלה להחיל את הדרישה לדיווח על פי מדינה כדי למנוע מהחברות להוציא את הכנסותיהן מהמדינות העניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x