$
כלכלה ומדיניות

לקוחה ראשונה לנפט האמריקאי: ענקית הסחורות ויטול

מכלית ועל סיפונה נפט מבארות קונוקו־פיליפס יצאה מטקסס בדרכה לבתי הזיקוק של חברת הסחורות השוויצרית. המשלוח התאפשר לאחר שבחודש שעבר הצביע הקונגרס בעד ביטול האיסור שהושת ב־1975

שירות כלכליסט 23:3303.01.16

שבועיים אחרי שהממשל הפדרלי ביטל איסור בן 40 שנה על יצוא נפט, יצא בסוף השבוע המשלוח הראשון מנמל בקורפוס כריסטי, טקסס.

 

המכלית תיאו־T נושאת על סיפונה מטען שמקורו בבארות קונוקו־פיליפס בדרום טקסס, בדרך לבתי הזיקוק של ענקית הסחורות, קבוצת ויטול השוויצרית. ויטול, שבבעלותה בתי זיקוק ברחבי העולם, תקבל בהמשך החודש משלוח שני של נפט גולמי אמריקאי שייצא מנמל יוסטון בימים הקרובים.

 

האיסור על יצוא נפט גולמי מארה"ב הוסר עקב קמפיין מסיבי שניהלו חברות נפט ובהן קונטיננטל רסורסס, שברון ואקסון מוביל. הקמפיין הגיע לסיומו המוצלח ב־18 בדצמבר, לאחר שהחליט הקונגרס לבטל את האיסור שהושת על תעשיית הנפט האמריקאית ב־1975.

 

המהלך נכלל בחוק תקציב בהיקף של 1.1 טריליון דולר שיגיע בקרוב לשולחנו של הנשיא אובמה לחתימה. דמוקרטים רבים התנגדו לביטול האיסור, אבל היו גם שהצטרפו למחוקקים רפובליקנים ולחברות האנרגיה שקידמו אותו. הטיעון של המצדדים בביטול היה כי הסרת האיסור תייצר משרות בשוק האמריקאי ותקדם את ביטחונן של בעלות הברית של וושינגטון באירופה.

 

מסוף נפט של קונוקו־פיליפס באלסקה מסוף נפט של קונוקו־פיליפס באלסקה
"נגרע מכוחה של רוסיה"

 

"העובדות ברורות: הסרת החרם היא חדשות טובות לצרכנים, לכלכלה שלנו, לביטחון הלאומי ולביטחון האנרגטי", התבטאה הסנטורית היידי הייטקמפ ממדינת הנפט צפון דקוטה. "על ידי פתיחת הנפט הגולמי האמריקאי לשאר העולם, לא רק נספק לבעלות הברית שלנו שותפת סחר יציבה יותר, אלא גם נגרע מכוחן של מדינות כמו רוסיה, ונצואלה והאזורים ההפכפכים של המזרח התיכון שמנצלים את הדומיננטיות שלה בתחום האנרגיה כדי להשפיע על מדינתנו ועל בעלות בריתנו".

 

פעילים סביבתיים מודאגים כי המהלך יעודד את המשך העדפת הנפט על אנרגיה נקייה, למרות ההבטחות האמריקאיות בפסגת האקלים בפריז לצמצם את טביעת הפחמן שלה. "דלקי מאובנים מלוכלכים ומסוכנים צריכים להישאר מתחת לאדמה, והקלת מדיניות היצוא שלנו היא בדיוק צעד בכיוון ההפוך", נמסר מטעם פעילים סביבתיים.

 

האיסור הוטל לראשונה ב־1975, לאחר הפגיעה הקשה שספגה כלכלת ארה"ב בגלל חרם הנפט הערבי בשנים 1973–1974. בשאיפה להגיע לעצמאות אנרגטית ייצרה ארה"ב מאגרי חירום של נפט גולמי ואסרה על יצוא. עם זאת, לחרם היו כמה חריגים. כ־491 אלף חביות של נפט גולמי ביום יוצאו מאלסקה ומקליפורניה לקנדה לשימוש מקומי. כמו כן, הותר לייצא מחדש נפט מיובא.

 

עתה, כשהוסר החרם, מאגרים של 490.7 מיליון חביות מסחריות זמינות עקרונית ליצוא. הנשיא עדיין יכול להגבילו במקרים של "מצב חירום לאומי", או אם היצוא גורם למחסור פנימי או לחלופין מייצר עלייה תלולה במחירים בארה"ב.

 

אין הרבה עודפים

 

בחודש ספטמבר הגיע ייצור הנפט בארה"ב קרוב לרמות השיא של 1970, שעמדו על 310.40 מיליון חביות ביום, והוא נמצא ברמות גבוהות כמעט פי שניים לעומת המשבר של 2008.

 

עם זאת, הסרת החרם אינה צפויה להשפיע במידה רבה על שוק הנפט העולמי. לפי ג'יימס ויליאמס מחברת הייעוץ WTRG לא יהיה לארה"ב הרבה נפט עודף לייצא. "זה עשוי לסייע ליצרנים לקבל מחירים גבוהים יותר ביצוא לאירופה, שבה בתי הזיקוק מותאמים טוב יותר לנפט הגולמי הקל", ציין.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x