$
כלכלה ומדיניות

עשו היסטוריה: הסכם סלולר ראשון בין ארה"ב וממשלת קובה

חברת ספרינט האמריקאית תספק שירותי נדידה לתיירים באי. ההסכם התאפשר בזכות חידוש היחסים בין ארה"ב לקובה לפני כשנה. מהלך חלוצי נוסף: לראשונה הגיעו חברות אמריקאיות ליריד הסחר הבינלאומי בהוואנה

שירות כלכליסט 20:1103.11.15

ענקית התקשורת האמריקאית ספרינט חתמה אתמול (ב') על הסכם היסטורי עם חברת אטקסה, חברת תקשורת קובנית הנמצאת בבעלות ממשלתית מלאה. מדובר בהסכם תקשורת ראשון מסוגו, וזאת תהיה הפעם הראשונה שבה חברה אמריקאית תספק שירותי נדידה לתיירים באי.

 

 

 

"אנו רוצים לוודא שכל לקוח של ספרינט שנכנס לקובה יוכל להשתמש בטלפון שלו באותה הדרך שבה הוא משתמש בו בארה"ב", אמר מנכ"ל ספרינט מרסלו קלור בהצהרה לאחר החתימה. למרות חידוש היחסים בין המדינות, מתוך 3 מיליון תיירים שמגיעים לקובה בכל שנה, רק 50 אלף הם אמריקאים. עם זאת, קלור אופטימי. "יחסי המסחר של ארה"ב וקובה ממשיכים להתקדם בכיוון חיובי, ואנו מאמינים שמספר התיירים באי יעלה במהירות עקב זאת", ציין.

 

 

יריד השקעות בקובה יריד השקעות בקובה צילום: איי אף פי

 

אשר לשוק הסלולר הקובני, כאן המצב פחות מעודד. רק לכ־2 מיליון תושבים בקובה יש מכשירים סלולריים, וזאת, לטענת הממשלה, תוצאה ישירה של החרם האמריקאי. התקווה היא להגיע ל־60% בעלות על מכשירי סלולר עד 2020.

 

המו"מ בין ספרינט לאטקסה החל עוד בדצמבר 2014, מיד לאחר ההכרזה על חידוש היחסים בין המדינות. ההסכם נחתם השבוע במשך היריד הבינלאומי בהוואנה, שנועד למשוך השקעות זרות לאי. היריד, שנערך מדי שנה בשנה בחודש נובמבר, הפך למוקד משיכה לחברות רבות בשנים האחרונות, ובשנה שעברה השתתפו בו יותר מאלף חברות מ־46 מדינות.

 

"אנחנו ממשיכים לייצר את התנאים הנוחים למדינות ולארגונים שונים ולשפר את תפקיד המדינה הסוציאליסטית בזירה הבינלאומית", אמר שר המסחר הקובני רודריגו מאלמיירקה בטקס הפתיחה של היריד. "אני יכול להבטיח תנאים גמישים יותר", הדגיש. כ־30 חברות מארה"ב השתתפו ביריד השנה, נוכחות אמריקאית ראשונה מאז כינונו ב־1983. בין המשתתפות: בנק מורגן סטנלי, ענקית המזון היינץ, רשת הום דיפו וחברת האווירונאוטיקה בואינג.

 

יחסי המסחר תקועים

הנתק בין ארה"ב לקובה החל בשנת 1961, בעיצומה של המלחמה הקרה. על תהליך נרמול היחסים בין המדינות הודיעו נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא קובה ראול קסטרו ב־17 בדצמבר. המשא ומתן החשאי שקדם להצהרה נמשך כשנה, ובמהלכו נחתם הסכם בין המדינות, שכלל הסרת מגבלות מסע לקובה שחלו על אמריקאים והפחתת מגבלות בתחום המסחר. עם זאת נותר החרם המסחרי על קובה ברובו על כנו. בנאומו באו"ם בחודש שעבר דרש נשיא קובה את הסרתו של החרם בכללותו ואת סגירת הבסיס הימי במפרץ גואנטנמו. עוד דרש קסטרו פיצוי על ההפסדים שנגרמו למדינתו בגלל החרם ארוך השנים, הנאמדים לפי הממשל הקובני ב־116 מיליארד דולר.

 

 

 

ההסכם עם ספרינט התאפשר לאחר שחתם אובמה על החרגת חברות התקשורת מהחרם הכלכלי. "אני מאמין שהממשל יגיע בסופו של דבר להסכם שיבטל את כל המגבלות, ובכללן מגבלות המסע של אמריקאים לקובה", סיכם מנכ"ל ספרינט קלור במעמד החתימה. שירותי הנדידה צפויים להתחיל לפעול בשבועות הקרובים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x