$
כלכלה ומדיניות

המשבר ביוון

שר הכלכלה של ארגנטינה לשעבר: "השלכות היציאה של יוון מגוש היורו חמורות"

לפי דומינגו קבאלו, שכיהן כשר בזמן חדלות הפירעון של ארגנטינה ב-2001, ההשלכות יהיו חמורות בהרבה מציפיות האנליסטים: "היתה טרגדיה אמיתית למדינה". ומה הסיכוי של יוון להיחלץ מהמשבר?

שירות כלכליסט 11:3501.07.15
ליציאה של יוון מגוש היורו יהיו השלכות חמורות בהרבה מכפי שהאנליסטים מעריכים, כך מזהיר דומינגו קבאלו, מי שכיהן כשר הכלכלה של ארגנטינה בזמן חדלות הפירעון של המדינה ב-2001. "חדלות הפירעון של ארגנטינה על החובות הזרים וכן על החובות המקומיים ועל כל החוזים הזרים בתחילת 2002, הייתה טרגדיה אמיתית לארגנטינה", אמר בראיון ל-BBC. בתקופה לאחר חדלות הפירעון שיעור האבטלה במדינה הוכפל ליותר מ-20%, בעוד שהאינפלציה זינקה. במקביל, התמ"ג ירד ב-11%, ושיעור האזרחים שחיים מתחת לקו העוני טיפס מעל ל-50%.

בעודה מנסה לאזן את החשבונות, הממשלה הכריזה כי הפיקדונות בבנק יומרו לפסו. במילים אחרות, הממשלה החרימה את החסכונות של האנשים. כתוצאה מכך, אנשים רבים לא הצליחו לשלם חובות כמו משכנתאות, מכיוון שהם נקבעו בדולרים.

 

הטלטלה בשוקי ההון זלגה גם לרחובות. איבוד החסכונות וחשש מהעתיד היתרגמו להפגנות אלימות, שאף הסתיימו בהרוגים. חוסר היציבות הפוליטי הנלווה הוביל להתפטרותם של כמה פוליטיקאים בכירים.

 

הפגנה בארגנטינה בזמן חדלות הפירעון ב-2002 הפגנה בארגנטינה בזמן חדלות הפירעון ב-2002 צילום: ויקיפדיה

 

בצד החיובי, סקטור החקלאות הארגנטינאי הצליח לנצל לטובתו את הפיחות במטבע. באותה תקופה, מחירי החקלאות העולמיים זינקו וסייעו לייצוא הארגנטינאי להכפיל עצמו בין 2002-2006.

 

כתוצאה מכך, ב-2003 כבר החלה המדינה בהתאוששות וקרן המטבע הבינלאומית העניקה לה הלוואה חיונית. מאז, הצליחה ארגנטינה לפרוס מחדש את החוב העצום שלה, והציעה לנושים אג"ח חדשות שהמירו את האג"ח שלא הצליחה לשלם. אולם בשנה שעברה היא נקלעה שוב לחדלות פירעון על החובות הבינלאומיים שלה.

 

ההשוואה ליוון אמנם מתבקשת, אך המומחים מזהירים כי יוון תתקשה לשחזר את ההצלחה הארגנטינאית בסקטור הייצוא. "ליוון אין סקטור ייצור תחרותי או חזק במיוחד", אמרה ל-BBC ג'יל הדג'ס, מחברת המחקר אוקספורד אנליטיקה. "יוון אינה אומת מסחר".

 

לעומת זאת, תעשיית התיירות שלה נחשבת לחזקה, ומעבר לדרכמה עשוי לפתות יותר תיירים למדינה, אך נראה שזה לא יספיק כדי לייצר התאוששות כלכלית מתמשכת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x