$
כלכלה ומדיניות

יוון: "נחרים רכוש גרמני אם לא נקבל פיצויי מלחמה"

ממשלת יוון תחדש את פעילותה של ועידה מיוחדת שהוקמה כדי לקבל פיצויים מגרמניה על פשעי מלחמת העולם השנייה. ראש הממשלה אלכסיס ציפרס: "נכבד את ההתחייבויות לנושים, כולל גרמניה, אבל לא נוותר על הדרישה שלנו לפיצויים"

שירות כלכליסט 20:5711.03.15

מלחמת המילים בין יוון לגרמניה בשאלת תנאי החילוץ האירופי הסלימה היום, כאשר שר המשפטים היווני הזהיר כי יוון תחרים רכוש גרמני כפיצוי לפשעי מלחמה שביצעה גרמניה בימי מלחמת העולם השנייה - כך דיווחה סוכנות הידיעות אי.אף.פי.

 

שר המשפטים ניקוס פראסקוופולוס אמר כי הוא ערוך ומוכן לאשרר את פסיקת בית המשפט העליון של יוון משנת 2000 המורה לגרמניה לשלם פיצויים בהיקף של כ־28 מיליון יורו לקרובי המשפחה של 218 אזרחים בכפר היווני דיסטומו, שם טבחו הנאצים במקומיים ב־10 ביוני, 1944.

לפי הפסיקה, נכסים כמו רכוש השייך לבית הספר לארכיאולוגיה הגרמני ולמכון גתה, יוחרמו כפיצוי. "החוק מציין כי השר חייב לתת את ההוראה ליישום פסיקת בית המשפט העליון. אני מוכן ומזומן לעשות זאת", כך אמר פראסקוופולוס בראיון לרשת הטלוויזיה המקומית אנטנה טי.וי.

 

דובר מטעם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמר בתגובה לדרישה היוונית לפיצויים, כי לפי הערכות גרמניה הסוגיה הזו כבר נפתרה באפיקים פוליטיים וחוקיים. "עלינו להתרכז בבעיות הניצבות בפנינו כעת, בתקווה לעתיד טוב", אמר הדובר, שטפן סייברט. דובר מטעם משרד האוצר הגרמני הוסיף כי אין כל סיבה לקיים שיח עם יוון בנושא הפיצויים, וכי הדרישות הללו הם בסך הכל הסחה מהמשבר הפיננסי החמור שיוון שרויה בו.

 

מימין: ראש ממשלת יוון ציפרס והנשיא פפוליאס. "שלא ילמדו אותנו מוסריות" מימין: ראש ממשלת יוון ציפרס והנשיא פפוליאס. "שלא ילמדו אותנו מוסריות" צילום: אי פי איי

 

שלשום בלילה אישר הפרלמנט היווני פה אחד החלטה לחדש את פעילותה של ועדה מיוחדת לבחינת נושא הפיצויים מגרמניה, כמו גם מלווה מלחמה שהוטל על יוון בכפייה והחרמה של שרידים ארכיאולוגיים ביוון על ידי כוחות הכיבוש. ראש הממשלה אלכסיס ציפרס אמר לפרלמנט כי יוון תכבד את מחויבויותיה לנושיה, כולל גרמניה, אבל "לא תזנח את דרישותיה" לפיצויים.

 

"אנחנו לא מלמדים כאן שיעור במוסריות, אבל לא נקבל גם שיעורים במוסריות", אמר. "אנחנו מוכנים להציע כל סיוע מדיני וחוקי על מנת להבטיח שעבודת הוועדה הזו תישא פרי", הדגיש. עם היוונים רמי הדרג התומכים בקריאות לפיצויים מגרמניה נמנה נשיא יוון קרולוס פפוליאס, לשעבר לוחם מחתרת נגד הנאצים.

 

יחסי גרמניה ויוון שרויים במשבר מאז פרוץ המשבר הפיננסי בשלהי 2009. גרמניה היא תורמת מרכזית לחילוץ הבינלאומי שסייע ליוון להמנע מקריסה והיא במקביל תומכת מרכזית בצעדי צנע מחמירים שעל יוון לנקוט להבראת כלכלתה.

 

ממשלתה החדשה של יוון נקלעה למבוי סתום במשא ומתן מול מנגנון החילוץ האירופי לגבי תנאי הסיוע. בעוד אירופה דורשת רפורמה מרחיקת לכת ותנאי צנע נוקשים, יוון מבקשת למתן את הצעדים הללו. גרמניה, כמו גם נושות אחרות בגוש היורו, חזרו והביעו התנגדותן להקלת הצנע.

לפי הערכות גוף בדיקה מיוחד שגיבשה ממשלה יוון ב־2013, סכום הפיצויים המגיע ליוון מגרמניה בשל פשעי מלחמה עומד על 162 מיליארד יורו. ברלין מאידך חזרה וטענה כי תביעות הפיצויים כבר יושבו עוד ב־1960 במסגרת הסכם פיצויים בגובה 115 מיליון מרקים גרמנים שגובש עם מספר ממשלות באירופה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x