$
כלכלה ומדיניות

שר האוצר היווני: "התיירים יעזרו לנו ללכוד מעלימי מס"

יאניס ורופקיס הגה רעיון חדשני לצמצום הגירעון הציבורי: אירופה תסייע ליוון להכשיר אזרחים ותיירים כפקחי מס. ורופקיס: "הפקחים יעודדו תרבות חדשה של תשלום מסים"

שירות כלכליסט 19:4707.03.15

ממשלת יוון הגתה מגוון מהלכים חדשניים בניסיון להילחם בתרבות העלמות המס הנפוצה לקראת פגישת שרי האוצר של גוש היורו מחר בבריסל.

במכתב לשר האוצר ההולנדי ירון דיסלבלום, העומד בראש קבוצת שרי האוצר האירופים, פירט שר האוצר היווני יאניס ורופקיס שבע רפורמות שיוון מציעה לערוך בכלכלתה.

 

המכתב בן 11 העמודים מגיע בהמשך להחלטה להאריך את תוקף החילוץ היווני בארבעה חודשים למרות הבטחת הבחירות של מפלגת סיריזה היוונית כי תסרב להמשיך בהחלתו של החילוץ המלווה בתנאי צנע דרקוניים.

 

עתה הודה ורופקיס לראשונה כי יוון תזדקק כנראה לחילוץ אירופי שלישי, אם וכאשר תוכנית החילוץ הנוכחית תסתיים בסוף חודש יולי. במקביל הוא מכיר בצורך לחדש את המשא ומתן בין משרד האוצר היווני לטכנוקרטים מקרן המטבע הבינלאומית, הנציבות האירופית והבנק האירופי המרכזי. "יש לקיים שיחות רמות דרג בנוגע להסדר חדש", כתב. את החילוץ השלישי הזה הוא מציע לכנות "חוזה להתאוששות ולצמיחה".

 

יאניס ורופקיס וראש הממשלה אלכסיס ציפרס יאניס ורופקיס וראש הממשלה אלכסיס ציפרס צילום: איי פי

 

עם זאת, הסעיף המהפכני ביותר ברפורמה, כפי שמופיע במכתב שתוכנו הודלף ל"פייננשל טיימס", כולל את תוכניתו של ורופקיס לאפשר לאזרחי יוון כמו גם לתיירים לשמש כלוכדי משתמטי מס. לדברי ורופקיס, היקף המסים הלא משולמים ביוון הוא 76 מיליארד יורו, אך רק 8 מיליארד יורו מסכום זה ייגבו. משום שלדבריו קלושים הסיכויים לגבות את המס הזה באמצעים רגילים, בין השאר על רקע מחסור בכוח אדם ברשויות המס, ורופקיס מציע לגייס "פקחים חובבים" לתפקיד באמצעות חוזים קצרי מועד לחודשיים לכל היותר. הפקחים הללו יקבלו תשלום לפי שעה. הם יוכשרו להתחזות ללקוחות ואף יצוידו במכשירי ציתות ווידיאו. "למשתמטי המס יהיה קשה לזהותם", ציין. לפי תוכנית ורופקיס, המידע שיאספו ישמש את הרשויות כדי "להחיל עונשים וסנקציות באופן מיידי". לדבריו, הפקחים הללו יפעלו כגורם מרתיע שיעודד "תרבות חדשה של תשלום מסים". עוד ציין ורופקיס במכתבו כי אתונה תצטרך לבקש משותפיה בגוש היורו לסייע ברכישת הציוד ובהכשרת הפקחים האזרחיים. גרמניה, למשל, הציעה בעבר לשלוח 500 פקחי מס לאתונה.

 

ורופקיס מתייחס במכתבו גם לממדי העוני, שגדלו באופן מדאיג אחרי חמש שנים של צנע קשה. לדבריו, הממשלה מעוניינת להכניס לשימוש כרטיסים חכמים המצוידים בשבב שיהיו כרטיסי ביטוח בריאות אך יכללו גם תלושי מזון בסכום חודשי של 100 יורו. כרטיסים אלה יחולקו ל־300 אלף משפחות. נוסף על כך הוא מציין תוכנית לחיבור מחדש של כ־150 אלף משפחות למערכת החשמל, שגם ייהנו מחשמל חינם. 30 אלף משפחות יקבלו קצבת שכר דירה של 150 יורו בחודש. המימון למהלכים הללו, 200 מיליון יורו, יגיע בין השאר מקיצוצים בהוצאות הציבוריות.

 

באתונה נתקלה הידיעה בתגובות של לעג וחוסר אמונה. "ראשים יעופו על זה", אמר גורם המקורב לנושא. "בקשת עזרה כזו מתיירים היא בפירוש הליכה נגד ההגדרה הטבעית שלהם. הם אמורים להיות בחופשה".

 

בשיחה עם "הגרדיאן" אמר ראש מועצת התיירות היוונית אנדריאס אנדריאדיס כי הדרך הטובה ביותר להילחם בהעלמות מס תהיה שימוש נרחב בכרטיסי אשראי. "אתה לא יכול לבקש מתיירים או יוונים לרגל", ציין. "הדרך הטובה ביותר היא לאסור עסקאות מזומן גדולות מ־100 יורו או לתת הטבות מס למי שיאספו חשבוניות, כפי שהציע חבר פלרמנט גרמני".

 

עם זאת, יש מי שתומכים בתוכנית. הרקלס גלנאקופולוס, רואה חשבון המתמחה במיסוי, אמר כי הממשלה אכן צריכה להגות רעיונות חדשים. "הממשלה חייבת למצוא דרך להתמודד עם הבעיה. יוון זקוקה בדחיפות להכנסות הללו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x