$
תעשייה ופיננסים

הפנטגון מוותר: איפשר שימוש ברכיבים סיניים ויפניים במטוסי ה-F35

מדובר במגנטים בהם נעשה שימוש בחלקים מסוימים במטוס המתקדם, אולם בפנטגון העדיפו שיקולים של חיסכון ומניעת עיכוב בפרויקט

סוכנויות הידיעות 09:4404.01.14

הפנטגון ויתר לחברות שהפרו חוקים שאוסרים שימוש ברכיבים מתוצרת זרה, כולל מתוצרת סינית, בכלי נשק אמריקאיים - זאת על מנת לשמור על התוכנית של לוקהיד מרטין בשווי 392 מיליארד דולר לבניית מטוסי הקרב F35, ועל אף שהתגברו החששות בארה"ב מריגול סיני.

 

 

 

סוכנות רויטרס חשפה כי פרנק קנדל, האחראי בפנטגון על הרכש של כלי הנשק, העניק ויתור מהחוק לשתי ספקיות של חלקים למטוסי ה- F35, נורתרופ גרומן והאניוול אינטרנשיונל, אחרי שהתברר בדיעבד כי השתמשו במגנטים סיניים ויפניים במערכת המכ"ם החדשה של מטוס הקרב, בציוד הנחיתה ובמערכת חומרה נוספת. ללא הוויתור של קנדל, שתי החברות היו עשויות לספוג סנקציות בשל הפרת חוק פדראלי, והתכנית לבניית המטוסים הייתה מתעכבת אף יותר.

 

 צילום: בלומברג

 

 

החוק, שאושר ב-1973 אוסר על רכישה של מתכות מיוחדת המיוצרות מחוץ לארה"ב עבור כלי נשק. אולם לפי המסמכים, נורתרופ גילתה לראשונה באוגוסט 2012 כי המכ"ם שבנתה עבור המטוס כולל גם מגנטים יפניים, שאינם עומדים בדרישות החוק. היא עדכנה את לוקהיד שהעבירה את המידע לפנטגון. כתוצאה מכך, נפתחה חקירה של המשרד לאחריות ממשלתית (The Government Accountability Office), שנחשב לזרוע החוקרת של הקונגרס. זה מצא שלושה מקרים של שימוש בתוצרת סינית ויפנית לבניית מטוסי F35, המיועדים לשמש כדור הבא של מטוסי הקרב של צבא ארה"ב, כולל התקנת מגנטים סיניים. המגנטים הללו, הנחשבים זולים ועולים 2 דולרים בלבד, הותקנו על 115 מטוסי F35 שיוצרו למטרות ניסוי ואימונים.

 

לטענתו של קנדל, האישורים שהעניק היו נחוצים כדי לשמור על המשך הייצור, הניסויים והאימונים של המטוס החדש, וכתוצאה מכך חסך מיליוני דולרים על החלפת המגנטים הזרים במגנטים מתוצרת ארה"ב, ומנע עיכובים נוספים בייצור. חיל הים האמריקאי מתכנן להתחיל להשתמש במטוסים אלו באמצע 2015.

 

לוקהיד מרטין היא שעומדת מאחורי תוכנית הפיתוח והייצור של מטוסי F35, שנחשבת לאחת התכניות היקרות ביותר של הפנטגון. המטוסים מיועדים לארה"ב ולשבע מדינות נוספות שעזרו לממן את הפיתוח: בריטניה, קנדה, אוסטרליה, איטליה, טורקיה, דנמרק והולנד. ישראל ויפן כבר העבירו הזמנות למטוסים.

 

עם זאת, התוכנית כבר התעכבה מספר שנים, ועברה ב-70% את הערכות העלויות הראשונות. בתקופה שבה העניק קנדל את הוויתורים, החשש היה שעיכובים נוספים ועלויות גבוהות יותר יפגעו בסיכויים להשיג הזמנות למטוסים ממדינות נוספות.

 

במסמכים שחשפה רויטרס, קנדל מדגיש את החשיבות של התכנית, המיועדת להבטחת המשך העליונות הצבאית של ארה"ב, ולהתמודדות עם איומים מתפתחים מצד מדינות שמפתחות מטוסי קרב משל עצמן, כמו רוסיה וסין. הוא הזהיר כי עיכובים נוספים יגרמו לכך שהצבא יישאר עם המטוסים הישנים יותר, ש"לא משתווים ליכולות ההגנה והתקיפה של מטוסי F35".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x