$
כלכלה ומדיניות

יו"ר קרן המטבע: "אני ממליצה לא לסגת מהר מדי מתוכניות התמריצים"

בכנס ראשי הבנקים המרכזיים בג'קסון הול אמרה כריסטין לגארד כי התמריצים נחוצים עדיין באירופה וביפן. שני כלכלנים ממשתתפי הכנס קראו לבנק הפדרלי של ארה"ב להמשיך ולרכוש אג"ח מגובות משכנתאות כדי להוריד ריביות

סוכנויות הידיעות 10:2224.08.13

בעוד השווקים העולמיים ממתינים בדריכות להחלטת הבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב בנוגע להאטת קצב תוכנית התמריצים, הזהירה אתמול יו"ר קרן המטבע הבינלאומית מפני עצירה מוקדמת מדי של צעדי תמריצים בבנקים מרכזיים ברחבי העולם.

 

בכנס נגידי הבנקים שהתקיים בסוף השבוע בג'קסון הול, וויומינג, ציינה יו"ר הקרן כריסטין לגארד כי מדיניות התמריצים נחוצה עדיין במידה רבה, ובמיוחד באירופה וביפן.

 

בנאומה ציינה לגארד כי היא אינה ממליצה "לצאת מוקדם מדי מתוכניות תמריצים", שכן ישנן כלכלות בעולם שהתאוששותן עדיין שברירית מדי.

 

הבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב אותת בשבועות האחרונים כי הוא עשוי להאט את קצב רכישות האג"ח הפדרליות כבר בחודש הבא, אמירה שעוררה עצבנות רבה בשוקי המניות והמטבעות ברחבי העולם, כולל צניחת מטבעות בכלכלות המתפתחות, כמו הריאל הברזילאי והרופי ההודי, לשפל של שלוש שנים.

 

להערכת לגארד, התמריצים הוכיחו את עצמם ונחוצים עדיין בכלכלות מפתח בעולם. נסיגה מהתוכניות הללו צריכה להיעשות רק על בסיס חוסנן של כלכלות פרטניות, הוסיפה. להמלצתה, על ראשי המערכות הפיננסיות במדינות השונות להיערך עם תוכניות חירום לקראת החמרה של אי־השקט בשווקים העולמיים.

 

 

 

יו"ר קרן המטבע, כריסטין לגארד יו"ר קרן המטבע, כריסטין לגארד צילום: בלומברג

 

ברקע דברי האזהרה של לגארד קראו שני כלכלנים בולטים לבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב להמשיך ולרכוש אג"ח מגובות משכנתאות, גם אם יחליט למכור אג"ח ממשלתיות – על כך דיווח "פייננשל טיימס" הבריטי.

 

הכלכלנים ארווינד קרישנאמורתי ואנט ויסינג־יורגנסן, מרצים לפיננסים בבית הספר לניהול קלוג באוניברסיטת נורת'ווסטרן, אמרו כי רכישת אג"ח ממשלתיות על ידי בנקים מרכזיים אינה יעילה באישוש הכלכלה, אך רכישת נכסים כמו אג"ח מגובות משכנתאות עושה את העבודה. במאמר שהציגו במהלך הכינוס אמרו הכלכלנים כי על הפד להאט את רכישת האג"ח הממשלתיות בהיקף של 45 מיליארד דולר בחודש, אך לא את רכישות האג"ח מגובות המשכנתאות בגובה 40 מיליארד דולר. לטענתם, רכישה של האג"ח הללו הופכת אותם לזמינים פחות בשווקים, ובכך מורידה את שיעורי הריבית שלהם ומסייעת להגדלת היקף הקצאת המשכנתאות החדשות.

 

"מדיניות מוניטרית לא קונבנציונאלית עדיין נחוצה בכל המקומות שבהן היא בשימוש, ואצל חלק מהמדינות היא נחוצה למשך זמן רב יותר מאשר אחרות", אמרה לגארד בנאום שנשאה. עוד הוסיפה לגארד כי התמיכה שמספקים הבנקים המרכזיים למעשה קונה זמן למדינות ליישם רפורמות כלכליות מרכזיות. "תקדמו רפורמות עמוקות יותר כדי להניח את היסודות לצמיחה מתמשכת ויציבה", קראה. "אל תבזבזו את המרחב שהעניקו קווי המדיניות המוניטרית הלא קונבנציונאליים".

 

היא אף הדגישה כי קרן המטבע תספק סיוע ככל האפשר, כולל בדמות הלוואות חירום למדינות הזקוקות להם. לאחר הנאום, ציינה לגארד כי היא מקווה שמנהיגי מדינות ה-G20 המייצגות את הכלכלות הגדולות בעולם, ישאפו להשלים את הרפורמות הפיננסיות שנהגו כדי להימנע ממשבר נוסף כפי זה שפרץ ב-2008. מנהיגי מדינות ה-G20 מתוכננים להיפגש בחודש הבא ברוסיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x