$
כלכלה ומדיניות

באירופה ענקיות המזון סופגות את ההתייקרות בחומרי הגלם

קוקה־קולה העלתה בחודשים האחרונים בשיעור חד של 9% את מחיר מוצריה בדרום קוריאה, וגם פפסיקו ונסטלה העלו מחירים באסיה. אולם, החברות נמנעות מלייקר את מוצריהן באירופה ובארצות הברית בשל המשבר הכלכלי וההאטה בצריכה

אולגה ויניאר 18:1109.10.12

הבצורת החמורה שפקדה את ארצות הברית בחודשים האחרונים, לצד הירידה בהיקף היבולים החקלאיים ברוסיה ועונת הסתיו החמה באזורים אחרים בעולם, אלו הגורמים העומדים מאחורי גל התייקרויות המזון בעולם, על פי דו"ח שפרסם ארגון המזון והחקלאות של האו"ם במהלך סוף השבוע האחרון. לפי הדו"ח של האו"ם, סל המזון העולמי התייקר בחודש ספטמבר ב־1.4%, והוא מתקרב למחירו בתקופת משבר המזון ב־2008.

 

אבדולרזה אבסיאן, כלכלן ראשי בארגון המזון של האו"ם, הבהיר שההתייקרות נרשמה במוצרים בסיסים כמו שמן, בשר וסוכר, והעריך שבעתיד הנראה לעין מחיריהם של אלו לא יירדו.

 

מוצרי המזון בעולם צפויים לעלות ב־15% בתוך שנה

 

ארגון המזון של האו"ם פרסם תחזית מדאיגה גם ביחס ליבול החקלאי הצפוי ולעתודות הגרעינים והקטניות בעולם ב־2013. הארגון עדכן כלפי מטה את תחזית היבול לשנה הבאה וצופה כי זו תסתכם ב־2.28 מיליארד טונות בלבד, ירידה של 2.5% בהשוואה ליבול העולמי ב־2012. במקביל, מעריך ארגון המזון כי עתודת הגרעינים והקטניות שבידי המדינות השונות תצטמצם ל־499 מיליון טונות בשנה הבאה, ירידה של 5.3% בהשוואה לעתודה בשנה זו.

 

הבצורת הקשה פגעה ביבולי התירס בארה"ב הבצורת הקשה פגעה ביבולי התירס בארה"ב צילום: אי פי אי

 

משבר המזון המתהווה עלול להפוך לאיום לא פחות חמור ממשבר החובות באירופה, והוא יעמוד במרכז פגישת שרי המסחר והחקלאות של מדינות ה־20-G שתתקיים ברומא ביום המזון העולמי של האו"ם, שיחול ביום שלישי הקרוב.

 

אנליסטים של ארגון המזון מתריעים כי העלייה הנוכחית במחירי המזון עדיין לא מגלמת את הפגיעה ביבולים בעונה החולפת, ומבוססת ברובה על העלייה במחירי הדלק. השפעת הבצורת בארה"ב, צופים האנליסטים, תכה במלוא העוצמה ברבעון הראשון של 2013. להערכתם, עד סוף הרבעון השני של השנה הבאה יעלו מחירי המזון בעולם ב־15% בהשוואה לרמתם הנוכחית.

 

 

בריטניה היא אחת המדינות החשופות ביותר למשבר המזון כיוון שהיא מייבאת 40% מכלל מוצרי מזון הנצרכים בתחומה. על פי חישוב שערך העיתון הבריטי "דיילי טלגרף", התייקר סל המזון השבועי הממוצע לאדם בממלכה המאוחדת בכ־8% בשנה האחרונה. זאת לאחר שמחירי מוצרי המזון בבריטניה זינקו ב־37% בחמש השנים האחרונות במצטבר - שיעור

התייקרות כפול מזה שנרשם במדינות האיחוד האירופי האחרות. בלטה במיוחד עלייה של 20% במחיר בשר הבקר בשנה האחרונה במדינה. אף שבבריטניה קיימת תחרות עזה בין רשתות הסופרמרקטים, שבולמת באופן חלקי את העלייה במחירי המזון, התחזיות הן כי בעשור הקרוב יעמוד קצב התייקרות מוצרי המזון במדינה על 4% לשנה.

 

הרפתנים באירופה דורשים להעלות את מחיר המטרה

 

עוד לפני שהחלו לייקר את מוצריהן באירופה וארה"ב, ביצעו ענקיות מזון כמו נסטלה, קראפט פודס, קוקה־קולה ופפסיקו שורה של העלאות מחירים בחודשים האחרונים בשווקים באסיה ובעיקר בדרום קוריאה והודו, בשיעורים של 5%–10%. בדרום קוריאה, למשל, התייקרו מוצרי קוקה־קולה בשיעור חד של 9%. לפי הערכת ה"פייננשל טיימס", התייקרות חומרי הגלם כבר העלתה את הוצאות הייצור של ענקיות המזון, אך לנוכח המשבר הכלכלי וההאטה בצריכה באירופה והדשדוש בכלכלה האמריקאית, חברות אלו יימנעו ממהלכים חדים של העלאת מחירים. התחזית היא לעלייה איטית והדרגתית בחלק מהמוצרים.

 

גם העלייה במחיר מוצרי החלב באירופה נבלמת בינתיים. מחיר המטרה של החלב באירופה עומד על כ־25–30 סנט לק"ג. מחיר זה מושג בעיקר בזכות סובסידיות והטבות שמעניקות המדינות ביבשת לחקלאים. אולם, בהתאחדות יצרני החלב האירופי מצביעים על כך שמחיר טונה מזון לבעלי חיים הוכפל בשנה האחרונה, והם מזהירים מגל פשיטות רגל של רפתנים ודורשים להעלות את מחיר המטרה ל־33 סנט לק"ג.

 

אם לא די בהתייקרות מוצרי היסוד, גם מחירי היינות הנתפסים כמצרך הכרחי במדינות רבות באירופה צפויים לעלות. הבצורת בספרד ואיטליה הקטינה את יבולי הענבים השנה, ולכן ברשתות המזון ביבשת מעריכים כי מחירם של יינות שולחן עממיים יקפוץ ב־5% .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x