$
כלכלה ומדיניות

הפדרל ריזרב מפחית את תחזית הצמיחה והאינפלציה לשלוש השנים הקרובות

שישה חברי ועדת השוק הפתוח צופים העלאת ריבית ראשונה ב-2015, קודם 4 חברי ועדת השוק הפתוח צפו העלאת ריבית ב-2015. לגבי 2012 צופה הפד קצב צמיחה של 1.9%-2.4%, ירידה לעומת קצב צמיחה של 2.4%-2.9% בתחזית שהעניק בחודש אפריל

שהם לוי 21:0420.06.12

הבנק המרכזי בארה"ב הוריד את תחזית הצמיחה והאינפלציה לכלכלה האמריקאית לשלוש השנים הקרובות, כך הודיע היום הבנק אחרי שהחליט להרחיב את "מבצע טוויסט" ב-267 מיליארד דולר. נכון לעכשיו לא ברור אילו צעדים ינקוט הבנק המרכזי בארה"ב במקרה שבו תחול תפנית שלילית מאוד במשבר החובות באירופה.

  

מדובר בהפחתה שנייה של תחזית הצמיחה ל-2012 - בתוך שנה. באפריל 2011 צפה הבנק המרכזי קצב צמיחה של 3.5%-4.2% ב-2012, באפריל השנה הוריד הבנק המרכזי את תחזיתו לקצב צמיחה של 2.4%-2.9% וכעת מעריך הבנק המרכזי שקצב הצמיחה ינוע בטווח של 1.9%-2.4%.

 

שיעור הריבית בארה"ב עומד על 0%-0.25%, לאחר שבמהלך שנת 2008 הוריד אותו הבנק המרכזי לשפל. לאור זאת החליט בעבר הפדרל ריזרב על שתי תוכניות הרחבה כמותית.

 

הסיבה העיקרית להפחתת תחזית הצמיחה של הבנק המרכזי היא ההתאוששות האיטית של שוק העבודה האמריקאי. הבנק המרכזי צופה ששיעור האבטלה ינוע ב-2012 בטווח של 8%-8.2%.

 

הבנק המרכזי החליט גם להפחית את תחזית האינפלציה לטווח של 1.2%-1.7%. רק באפריל השנה העריך שקצב האינפלציה יהיה 1.9%-2%. מטרת הבנק המרכזי היא לשמור על קצב אינפלציה של יותר מ-2% בטווח הבינוני, כך שהפחתת תחזיות האינפלציה מרמזת על צפי לסבב חדש של הרחבה כמותית לקראת אוגוסט.

 

"רכישה מוגברת של אג"ח הופכת את מלאכת היציאה מתוכנית התמריצים בעתיד לקשה יותר. כל הערכה לגבי המדיניות העתידית צריכה להביא בחשבון את התחזיות לגבי הכלכלה. אמרתי שאנחנו מוכנים לעוד תמריצים, אך צריך לבחון את תגובת הכלכלה ושוק העבודה. אנחנו מנצלים את יכולתנו להרחיב את מבצע טוויסט עד כמה שניתן", אמר ברננקי.

 

בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב. "שקלנו גם הגדלה של רכישות האג"ח" בן ברננקי, יו"ר הבנק המרכזי בארה"ב. "שקלנו גם הגדלה של רכישות האג"ח" צילום: בלומברג

 

"היינו אופטימיים בתחזיות שהענקנו"

 

ברננקי הוסיף: "הורדנו את הריבית לשפל בשנת 2008. השקנו עוד תוכניות וביצענו את הדברים בצורה הדרגתית כדי לראות את ההשפעות על הכלכלה. התחזית השתנתה, הפדרל ריזרב היה אופטימי מדי באשר לקצב ההתאוששות. כפי שהצהרנו בעבר אנחנו נכונים לנקוט את הצעדים הדרושים כדי לתמוך בכלכלה האמריקאית".

 

לדבריו, "היה מבול של נתונים כלכליים מאז פגישת ראשי ועדת השוק הפתוח באפריל. שקלנו בין היתר הגדלה של תוכנית רכישת הנכסים בין הצעדים הנוספים".

 

ברננקי נשאל האם לתוכנית ההרחבה השנייה היתה השפעה מועטה על הכלכלה האמריקאית, כפי שטען מועמד הרפובליקאים לנשיאות מיט רומני, ואמר כי "לשתי תוכניות ההרחבה הכמותית היתה השפעה משמעותית על הכלכלה האמריקאית. עם זאת נתקלנו בבעיות - למשל שוק הדיור שגילה קשיחות יחסית לעבר".

 

ברננקי הוסיף כי "המטרה של הבנק המרכזי במבצע טוויסט היא לא רק להוריד את שיעורי הריבית לטווח ארוך, אלא לרכוש ממשקיעים מוסדיים איגרות חוב ממשלתיות כדי שיוכלו לרכוש איגרות חוב של חברות ולהקל עליהן את המימון".

 

לגבי משבר החובות באירופה אמר ברננקי כי הבנק המרכזי באירופה הוא קו ראשון למלחמה במשבר. "הבנק המרכזי מעורב מאוד בדיונים של המנהיגים באירופה. אנחנו משתדלים לספק את התמיכה שאנו יכולים. אנחנו רוצים שהבנק המרכזי באירופה ימשיך להעניק הלוואות בדולרים".

 

"מוכנים למצב שבו המשבר באירופה יחריף"

  

ברננקי נשאל לגבי חוק פול וולקר שנועד להסדיר את מערכת הבנקאות בארה"ב. "צריך הרבה מאוד שיתופי פעולה, זה תהליך מאוד מורכב. אין לי תאריך יעד מתי הרפורמה תושלם. הדבר החשוב ביותר בחוק וולקר, הוא שהבנקים יצטרכו להציג את צורת הגידור שלהם מפני סיכונים ויאלצו להסביר את מודל ניהול הסיכונים שלהם", אמר.

 

יו"ר הפד אמר עוד כי "משבר החובות באירופה הוא אחד הגורמים לפגיעה בקצב הצמיחה של ארה"ב, כמו גם מדינות נוספות שמייצאות לאירופה. אנחנו מקווים שאירופה תנקוט צעדים חדשים ותצליח לייצב את הממשלות ומערכת הבנקאות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x