$
כלכלה ומדיניות
משבר באירופה

מסתמן: מחרתיים יציגו מנהיגי אירופה פתרון למשבר גוש היורו

אחרי שגרמניה וצרפת הודו כי החילוץ הקודם נכשל, מחרתיים הן מקוות להציג מתווה נועז שיכלול הזרמת הון לבנקים, ארגון של החוב היווני והגדלת קרן החילוץ. סרקוזי נזף בראש הממשלה הבריטי: "פספסת הזדמנות לשתוק, נמאס לנו מהביקורת שלך"

ארז רומס 19:2324.10.11

עם כל מפגש נוסף של צמרת מקבלי ההחלטות בגוש היורו, נדמה כי במקום שהמשבר ילך לקראת סיום, הוא רק מחמיר. אחרי סוף שבוע סוער במיוחד של דיונים שקיימו שרי האוצר וראשי המדינות באיחוד האירופי, ואחרי כמה חילופי מהלומות מילוליות חסרות תקדים בין כל המעורבים, הודו בגוש היורו כי הם עובדים על תוכנית חדשה להצלתו אחרי שהקודמת נכשלה.

 

לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", פרטיה של התוכנית החדשה יפורסמו מחרתיים (ד'), אך ניתן כבר לומר כי ייכללו בה הזרמת הון מסיבית למערכת הבנקאית של גוש היורו; ארגון מחדש מקיף של החובות היווניים; הגדלתה של קרן החילוץ הקיימת למדינות הגוש, ואפילו ניסיונות לתמרץ מדינות מחוץ לגוש היורו להשקיע בחובותיו, כדוגמת סין.

 

לחשיפה של  אירופה לחוב היווני ולתוכנית החילוץ החדשה - לחץ כאן

 

אף כי נשמע שאכן מדובר בתוכנית מקיפה הנוגעת בכל הנקודות האקוטיות המעצבות כיום את המשבר, היא מתקבלת על רקע מרמור רב מצד החברות בגוש היורו ומחוצה לו, זאת בשל ההיסוסים וההתמהמהות שאפיינה את מובילות האיחוד המוניטרי - גרמניה וצרפת - עד שהגיעו לגיבושה. "זוהי הפעם הראשונה שאני רואה את הנהגת אירופה מתעסקת ביסודות הבעיה שגרמה להיווצרות המשבר ביוון", אמר אתמול ראש ממשלת אירלנד אנדה קני.

 

לא דואגים רק ליוון

 

בפרספקטיבה של שנה אחורה, מדובר בכברת דרך אידיאולוגית: אם בשנה שעברה עוד טענו מנהיגי גוש היורו שחדלות פירעון של יוון אינה אופציה ושיש להעניק כספי חילוץ רק למדינות הנמצאות ממש על ספה של קריסה כלכלית, כיום הם מתלבטים עד כמה גדולה תהיה פשיטת הרגל של יוון ושואפים להעניק גם חילוץ־מנע למספר לא קטן של מדינות.

דיוויד קמרון. ביטל נסיעות דיוויד קמרון. ביטל נסיעות צילום: בלומברג

 

אף כי יוון תופסת את מרבית הכותרות, חשוב להבין כי היא אינה עומדת בראש דאגותיהם של מנהיגי גוש היורו. הדאגה האמיתית היא שהמשבר יזלוג למדינות משמעותיות כמו ספרד ואיטליה, הנחשבת לכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו אחרי גרמניה וצרפת. אתמול אף יצאו נשיא צרפת ניקולא סרקוזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל במתקפה חסרת תקדים על איטליה, וקראו לה לנקוט צעדים קיצוניים בהרבה כדי לצמצם את הגירעון שלה.

 

לפי דיווח של "הגרדיאן", ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני נתפס כיום כנטל על צווארו הן של גוש היורו והן של האיחוד האירופי כולו; זאת אף שהפרלמנט שלו העביר חבילת צנע בשווי 45 מיליארד יורו בחודש שעבר. המנהיגים קיימו כמה שיחות פרטיות עם ברלוסקוני. נשיא הנציבות האירופית הרמן ואן־רמפוי אמר בהקשר לשיחות הללו: "ביקשנו לקבל ממנו (מברלוסקוני - א"ר) הבטחות לנקיטת צעדים אמיצים, וביקשנו שצעדים אלה יגולמו ברפורמות: בשוק העבודה, במגזר הציבורי, בהפרטה, במערכת המשפטית ובחקיקה, וכן במלחמה בהונאות מס למיניהן".

 

כאמור, המשבר הנוכחי חושף ומחמיר את מערכת היחסים בין גרמניה לצרפת, שנחשבות שתיהן חשופות מאוד לחוב היווני ובו זמנית חלוקות בדעתן באשר לאופן שבו יש לטפל בו. לפי "הגרדיאן", הודה סרקוזי, המונע מדאגה שצרפת תאבד את דירוג האשראי המושלם שלה (AAA), כי הוא נכשל בניסיונותיו לזכות בהסכמה הגרמנית להפוך את מנגנון החילוץ הקיים בגוש היורו (EFSF) לבנק שממנו ניתן יהיה ללוות.

 

הצבעת אי-אמון בלונדון

 

כמו כן, העצבים הרופפים שהתגלו בסוף השבוע, וכללו השתלחויות הדדיות בין גרמניה, צרפת ובכירים בנציבות האירופית ובקרן המטבע, ניכרו גם בהמשך הוועידה. לפי דיווח של "הגרדיאן", סרקוזי איבד את סבלנותו לנוכח הביקורת שהשמיע בימים האחרונים ראש ממשלת בריטניה על חלקה של ארצו בפתרון המשבר, ואמר לו באחד ממושבי הוועידה: "אתה כבר פספסת את ההזדמנות שלך לשתוק. נמאס לנו מהביקורת שלך ומכך שאתה אומר לנו כל הזמן מה לעשות. קודם אתה אומר שאתה שונא את גוש היורו ועכשיו אתה מתערב בדיונים שלנו".

 

דבריו של סרקוזי מתייחסים לעובדה שקמרון הגיע לכינוס לאחר שביטל באופן הפגנתי תוכניות נסיעה אחרות שהיו לו, תוך שהוא מבליט בכך את החשיבות של הטיפול במשבר בגוש היורו. במהלך הישיבה הוא ביקר רבות את התנהלותן של גרמניה וצרפת והתמהמהותן בפתרון המשבר, כאשר אתמול הוא אף הזהיר כי להתעכבות המשבר יש "השפעה מצננת" על הכלכלה הבריטית.

 

לפי הדיווח, הסיבה המיידית להתפרצותו של סרקוזי היתה התעקשותו של קמרון להבטיח שהאינטרסים של מדינות שאינן חברות בגוש היורו - ובריטניה בתוכן - יישמרו גם לנוכח המתווה החדש. הערב התקיימה בפרלמנט הבריטי הצבעת אי־אמון גורלית עבור קמרון, שהביעה את התחזקותם של גורמי אופוזיציה וגורמים המתנגדים לאינטגרציה של בריטניה במנגנון גוש היורו. במסגרת ההצבעה דנו הצדדים האם על בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי.

 

"לא נראה כי החבילה המסתמנת תצליח לספק את הסחורה הדרושה", אמר לסוכנות בלומברג יורגן מיכלס, אנליסט בסיטיגרופ לונדון. לדבריו, "עדיין נותרו שאלות פתוחות רבות מדי". בין השאלות ללא מענה ניתן למצוא את סוגיית רכישת האג"ח הממשלתיות בידי הבנק האירופי המרכזי (ECB), פרקטיקה שלה ממשלת גרמניה מתנגדת חריפות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x