$
כלכלה ומדיניות

נמלי התעופה באירופה משותקים, החנויות ריקות

מסקוטלנד ועד סיציליה, החורף הקשה משבש קשות את שגרת החיים באירופה ומסכן את רווחי החנויות ברגע הקריטי שלפני חג המולד, החל בסוף השבוע. נוסע ישראלי שנתקע באמסטרדם ל"כלכליסט": "אף אחד לא יודע להגיד מה קורה. זה סיוט"

ארז רומס 16:3119.12.10

בעוד שבישראל נדמה שעוד לא הסתיים הקיץ וכבר הגיע האביב, אירופה קופאת ונקברת תחת השלג, שכבר הגיע למקומות שעבורם ימים מושלגים היו בגדר חזון אחרית הימים. אך לכל המתקנאים בפסטורליה הלבנה, כדאי לקרוא את החדשות המגיעות ממרחק שלוש־ארבע שעות טיסה בלבד מכאן: מסקוטלנד ועד סיציליה, בכל יבשת אירופה נרשמים שיבושים חמורים ביותר במערכות החיוניות כמו תחבורה קרקעית ואווירית, מסחר, חינוך ומינהל. כל זה בדיוק במהלך השבועיים העמוסים ביותר של השנה: לקראת חג המולד וראש השנה.

 

גדול פי 9 מהייד פארק

 

עדיין מוקדם לאמוד את ההשלכות הכלכליות לטווח הארוך שגובה החורף הקיצוני השני ברציפות שמכה באירופה, אולם ההשלכות לטווח הקצר ניכרות היטב כבר בימים האחרונים, בעיקר למי שניסה להגיע מנקודה א' לנקודה ב' על פני היבשת. רק בסוף השבוע האחרון ואתמול נרשמו מאות עיכובים וביטולי טיסות בנמלי התעופה הגדולים ביותר באנגליה, צרפת, גרמניה והולנד.

 

נמל התעופה הית'רו שבלונדון - העמוס שבנמלי התעופה באירופה - הודיע אתמול כי יוכל להתמודד עם "קומץ זעום" בלבד של המראות וכי לא יקבל בכלל נחיתות, עקב תנאי מזג האוויר הקשים המכים באיים הבריטיים. במרביתו של יום שבת האחרון אף נותר שדה התעופה סגור לגמרי. בדיווח לעוקבים אחריו בטוויטר, נמסר מהית'רו כי עובדי הניקיון נאלצו לפנות שלג משטח הגדול פי תשעה מההייד פארק הלונדוני. גם שדה התעופה גאטוויק הסמוך נותר סגור במשך סוף השבוע ואתמול.

 

בפריז הודיעה רשות שדות התעופה כי תצמצם לרבע את כמות התעבורה היוצאת והנכנסת לנמל התעופה שארל דה גול בין שמונה בבוקר לארבע אחר הצהריים, בעקבות תחזיות לסופת שלגים. בנמל התעופה של פרנקפורט בוטלו מאות טיסות, ושובשה קשות תנועת הרכבות המובילה את הנוסעים שכן הצליחו לנחות בשדה.

 

נוסע ישראלי שטס בסוף השבוע לפרנקפורט וביקש להגיע ברכבת לשטוטגרט הסמוכה סיפר ל"כלכליסט": "כשבאנו לנחות הסתובבנו באוויר והודיעו לנו שייתכן שלא נוכל לנחות ושנוסט לנמל תעופה אחר, כנראה בווינה. כשלבסוף כן נחתנו, גילינו שכל הרכבות הוסטו ממסלולן ושנרשמים איחורים של שעות. מול קופות הכרטיסים השתרכו תורים של שעות, וכשכן הצלחת להשיג כרטיס וירדת לרציף הקפוא - גילית שהרכבת מתעכבת בשלוש שעות. עמדנו מאות אנשים על הרציף בלילה, בשלג ובטמפרטורה של מינוס עשר מעלות, ורק קיווינו להצליח לעלות על איזושהי רכבת שתיקח אותנו ליעדנו".

 

מצבם של נוסעים אחרים אף היה גרוע יותר. נוסע ישראלי נוסף שביקש להגיע לברלין דרך אמסטרדם סיפר ל"כלכליסט": "נחתנו באמסטרדם, ואז נודע לי שטיסת ההמשך לברלין בוטלה. שמו אותי ברשימת המתנה לטיסה אחרת כמה שעות מאוחר יותר וגם היא בוטלה. אף אחד לא ידע להגיד מתי תצא הטיסה הבאה, אם בכלל, ונאלצתי לרוץ למצוא מלון - משימה לא פשוטה כלל, בהתחשב בכך שאלפי נוסעים אחרים עשו כמוני. נתקעתי כמעט יומיים באמסטרדם, כאשר העברתי את הימים בהמתנה של שעות מול הדוכן של KLM (חברת התעופה ההולנדית), שבאחד הימים בכלל נסגר. זה היה סיוט".

 

באנגליה המצב חמור עוד יותר. מתחזיות מזג האוויר הזורמות מרחבי היבשת לא נראה שינוי משמעותי באופק. בנוסף, אלה שלא היו חייבים להתנייד בדרכים פשוט הסתגרו בבתיהם, עובדה שמשבשת קשות את תנועת הקונים בעונת החגים העמוסה. לפי דיווח של "הסאנדיי טלגרף", חנויות ברחבי בריטניה רשמו ירידה של 40% בתנועת הקונים בהתקפת הקור הראשונה בתחילת החודש.

 

הית'רו. "קומץ זעום" של המראות הית'רו. "קומץ זעום" של המראות צילום: איי פי

 

שיבושים במשלוחי סחורות

 

בשבוע האחרון נראה היה שהקונים הבריטים היו נחושים יותר לרכוש מתנות של הרגע האחרון, בעיקר לנוכח העובדה שנרשמו עיכובים חמורים במשלוח קניות שבוצעו באמצעות האינטרנט. לפי הדיווח, בשבוע האחרון נרשמה ירידה של אחוז עד 5% בלבד לעומת התקופה המקבילה אשתקד, עובדה המותירה תקווה בקרב בעלי החנויות והקניונים, המתעקשים להשאירם פתוחים.

 

כעת נותר להמתין ולראות עד כמה תועיל עקשנות הקונים לרווחי החנויות, אך ברור לכל כי תהיה זו עונת קניות פושרת. קפואה אפילו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x