נשיא דרום קוריאה מקדם מס לקראת איחוד עם הצפון
נשיא הדרום הדמוקרטי לא פירט לגבי מס האיחוד עם הצפון הקומוניסטי, אך ההנחות הן שהמס יידמה לזה שהונהג בגרמניה בשעתה
נשיא דרום קוריאה, לי מיונג־באק, המליץ בתחילת השבוע לתושבי ארצו להתחיל להתכונן לאיחוד עם קוריאה הצפונית, באמצעות מס לכיסוי ההוצאות העצומות הצפויות ממודרניזציה של הצפון העני - כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". ההצעה של לי - שפורסמה כחלק מנאום לציון 65 שנה לשחרור חצי האי הקוריאני מהשלטון הקולוניאלי של יפן - האירה סוגיה שפוליטיקאים דרום קוריאנים מסרבים זה זמן רב לדון בה בפומבי: כיצד הדרום יתמודד עם איחוד אפשרי עם הצפון, וחשוב מכך - כיצד הוא ישלם עליו?
"האיחוד יתרחש, לכן מחובתנו להתחיל לחשוב על דרכים ממשיות להיערכות לאיחוד, למשל אימוץ מס מיוחד", אמר לי. התקשורת בצפון קוריאה לא הגיבה לנאומו.
אף שלי לא פירט יותר לגבי מס האיחוד המוצע, הצעתו מזכירה את המס המיוחד שהטילה גרמניה המערבית על אזרחיה לכיסוי עלויות האיחוד עם מזרח גרמניה, מס שעדיין מונהג במדינה, 20 שנה אחרי איחודה. ישנן הערכות שונות לגובה עלויות איחוד פוטנציאלי בין הקוריאות, אך אנליסטים רבים מסכימים שיידרשו מיליארדי דולרים לסיוע מזון מיידי לצפון, וכי דרום קוריאה ומדינות אחרות יצטרכו להשקיע בה עשרות מיליארדי דולרים נוספים במשך עשור לפחות.
בדרום קוריאה הנשיא והזרוע המבצעת מציעים את רוב החוקים, והעניין של לי במס האיחוד מגדיל את הסיכויים שהצעת חוק בנושא תועבר לבית הנבחרים. אנליסטים אמרו שבהתייחסותו למס לי צועד צעד נוסף להגברת המודעות שעל דרום קוריאה להיערך לשינוי רציני באי. שני הנשיאים הקודמים של קוריאה הצפונית השתמשו בעלויות האיחוד הגבוהות כדי לגייס תמיכה לקבלת סיוע של מיליארדי דולרים לצפון. בפועל שניהם קידמו דווקא את דחייתו.


