$
כלכלה ומדיניות

זוכה פרס נובל לכלכלה נגד המדיניות הכלכלית בארה"ב

"יש תחושה של נקמה מתוקה בממשל בוש", אומר פול קרוגמן, בעל טור ב"ניו יורק טיימס", שזכה בפרס על עבודתו בניתוח דפוסי המסחר ומוקדי הפעילות הכלכלית

סוכנויות הידיעות 07:2615.10.08

הזוכה בפרס נובל לכלכלה פול קרוגמן לא הפגין אתמול (ג') אופטימיות יתרה, אף שהביע שמחה על הזכייה. הוא התייחס למשבר הפיננסי הנוכחי ואמר שלדעתו ארצות הברית והעולם כולו צועדים לקראת מיתון עמוק למרות תוכניות ההצלה שמופעלות בארצות הברית ובאירופה. בכך מצטרף קרוגמן לרשימה של זוכי פרס נובל לכלכלה שהתבטאו נגד המדיניות הכלכלית של ארצות הברית בעקבות המשבר או נגד הכספים שהממשל מתכנן להעביר להצלת הגופים הפיננסיים.

 

קרוגמן שיבח את התוכניות הכלכליות המופעלות באירופה, ובעיקר את הפעולה המהירה של ממשלת בריטניה. יש לו, לעומת זאת, ביקורת קשה על תפקודו של שר האוצר האמריקאי הנרי פולסון, שמתווספת לביקורת שאותה הוא מביע באופן עקבי על ממשל בוש בטוריו ב"ניו יורק טיימס".

 

פרופסור פול קרוגמן פרופסור פול קרוגמן צילום: בלומברג

לדעת קרוגמן, פרופסור לכלכלה בפרינסטון, השיטה של הלאמה חלקית ומימון מחדש של בנקים המבוצעת כעת בבריטניה היא בעלת סיכויי הצלחה טובים יותר מזו של התוכנית האמריקאית לרכישת נכסים רעים של המוסדות הפיננסיים. קרוגמן אמר לעיתונאים בשבדיה: "אנחנו עומדים לפני מיתון, וייתכן שהוא יהיה ארוך, אך אולי לא יוביל להתמוטטות". בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס הביע קרוגמן סיפוק ממצבו של נשיא ארה"ב בסקרים. "יש תחושה של נקמה מתוקה. כשביקרתי את בוש (כבר בתחילת העשור), 80% מהציבור היו בעדו. עכשיו אני חושב ש־80% מהציבור מתנגדים למעשיו".

 

אף שקרוגמן שיבח את התוכנית האירופית שהביאה לעצירת הירידות בשווקים ולעליות חדות ביומיים האחרונים, הוא אמר שהאופוריה בשווקים אינה בהכרח סימן טוב. עם זאת, לתוכנית יש סיכוי טוב לדעתו להבריא את המוסדות הפיננסיים, כך שיוכלו לחזור לתפקד. קרוגמן הוסיף בראיונות עמו שהמשבר הנוכחי יביא להתרחקות מהאמונה העיוורת בכוחם העליון של השווקים, שקודמה על ידי ממשל בוש. "האנשים שהבטיחו לנו שהשווקים עובדים ושרדיפה פרטית אחרי עושר תביא תמיד לתוצאות טובות, טעו באופן די נחרץ", אמר.

 

קרוגמן נחשב לאחד הראשונים שהזהירו מפני המשבר הפיננסי שפקד את אסיה ב־1997 ולמבקר חריף של "קונצנזוס וושינגטון", של מדיניות הבנק העולמי ושל קרן המטבע הבילאומית. בטור שלו ב"ניו יורק טיימס" הוא תקף את ממשל בוש עוד לפני פרוץ המשבר הנוכחי, וביתר שאת לאחר פריצתו. בחודשים האחרונים כתב קרוגמן טורים ביקורתיים גם נגד המועמד הרפובליקני לנשיאות ג'ון מקיין.

 

קרוגמן סיים תואר שני ב־M.I.T בשנות השבעים עם בן ברננקי, כיום יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, ולימד עמו בפרינסטון. קרוגמן נשוי לרובין וולס, גם היא פרופ' בפרינסטון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x