$
רכישות

אינטר: בדרך לאליפות ופשיטת רגל

הצרות הכלכליות של סונינג ישפיעו על אינטר, שכרגע דוהרת לאליפות איטליה

אוריאל דסקל 11:4016.03.21

סונינג, האימפריה הכלכלית הסינית, רכשה את אינטר בקיץ 2016 עם מטרה "להפוך את אינטר לגדולה שוב". למרות הגבלות של הפייר פליי הפיננסי וקנסות מאופ"א, החברה השקיעה - לפי בלוגר הפיננסי SwissRamble - יותר מ-352 מיליון יורו נטו ברכש. ההוצאה הגדולה ביותר באיטליה בחמש השנים האחרונות.

 

העונה - אחרי פיטורי 4 מאמנים בעונה הראשונה, דרמות סביב הכוכב מאורו איקרדי ותשלומי פיצויים עצומים ללוצ'יאנו ספאלטי, המאמן שהחזיר אותם לליגת האלופות אחרי מספר שנים מחוץ לטורניר (25 מיליון יורו לפחות) - הקבוצה סוף סוף פייבוריטית ברורה לזכייה באליפות איטליה ומובילה את הליגה ב-9 נקודות.

 

ואולם, זו גם ככל הנראה העונה האחרונה של סונינג כבעלים של הקבוצה.

 

 

סונינג. הבעלים של אינטר סונינג. הבעלים של אינטר צילום: טוויטר אינטר מילאנו FC

 

הצלחה עולה כסף

 

"סוף סוף אנחנו במרחק נגיעה מהתואר החשוב ביותר" אמר בחג המולד סטיבן זאהנג בן ה-29, הנשיא של אינטר והנשיא הצעיר ביותר בכדורגל האירופי. זאהנג ניסה להפוך את אינטר ל"כוח מודרני" - השקיע רבות במיתוג הקבוצה מחדש, העביר אותה למשרדים חדשים באזור העסקי של מילאנו, הקים גוף תקשורת ומדיה חברתית פנימי ובנה את האסטרטגיה השיווקית של אינטר סביב ההבנה שהרעב לתוכן ספורטיבי ברחבי העולם אינו דועך.

 

כדי לטפל בענייני הכדורגל, הגיע ג'וזפה מארוטה - המנכ"ל המקצועי של יובנטוס לשעבר, שמ-2018 בנה מחדש את הקבוצה עבור המאמן אנטוניו קונטה, שאמנם אכזב (כמו תמיד) בזירה האירופאית אבל כשאפשר להתמקד אך ורק בליגה, הוא מאמן שובר שיאים. אגב, קונטה מרוויח 11 מיליון יורו בשנה - שזה מה שאנדראה פירלו מיובנטוס, ג'יאן פייר גאספריני מאטאלנטה, פאולו פונסקה מרומא וסטפנו פיולי ממילאן מרוויחים. ביחד.

 

רומלו לוקאקו, שנרכש ב-2019 ממנצ'סטר יונייטד ב-74 מיליון יורו, מוביל את הקבוצה, שבעונה שעברה רכשה גם את ניקולו בארלה וסטפנו סנסי, שני קשרים צעירים שיהוו את הבסיס לקישור של אינטר ואולי גם נבחרת איטליה לשנים הבאות. אינטר, למרות ההצלחה העונה, רשמה הפסדים של 102 מיליון יורו בעונה שעברה וצפויה להפסיד סכום דומה העונה.

 

ללא הכנסות כלל מקהל (כ-60 מיליון יורו בשנה), עם עיכובים בהעברות הכספים מזכויות השידור ועם ספונסרים שבוחרים לא להמשיך עם הקבוצה בגלל הקורונה (פירלי - חברת הצמיגים האיטלקית שמעניקה חסות לאינטר מאז 1995 לא תמשיך עם הקבוצה מהעונה הבאה) - סונינג תצטרך להוציא הרבה יותר מדי כסף מהכיס כדי להמשיך ולתחזק את אינטר כקבוצת על. ואולם, ייתכן שלסונינג אין בכלל את הכסף הזה. כמו כן, נראה שהסערה בעולם הכדורגל לא דרמטית כמו רעידת האדמה הכלכלית והפוליטית שהיא נמצאת במרכזה.

 

בתחילת פברואר, זאהנג טען שאינטר לא למכירה וואלם כבר בסוף החודש שעבר כבר דיבר על "חיפוש אחר שותף חדש". ובשבוע שעבר דווח כי קרן ההון Fortress תרכוש עד כ-25% מהמניות של סונינג באינטר, עבור סכום של כ-250 מיליון יורו (150 מיליון יורו במזומן ו-100 מיליון יורו בהמשכים). ישנן גם שיחות עם גורמים בערב הסעודית ועם משקיעים פרטיים בבריטניה וארה"ב, שכבר החלו בבדיקות נאותות. באופן כללי, יש לא מעט משקיעים פרטיים וקרנות הון שמתעניינות ברכישת מועדונים איטלקיים בזול - מתוך המחשבה שניהול מהודק יותר יוביל להגדלת הכנסות משמעותית ורווחים ממכירת זכויות שידור ושחקנים - אבל קשה לראות את אינטר הופכת מקבוצה שמפסידה מאות מיליונים לקבוצה שמרוויחה מיליונים - אפילו כשהיא במרכז כלכלי אירופאי ובירת אופנה. סונינג מדברת על "המשך מחויבות לתמוך באינטר" אך גם זה קשה לראות.

 

חברת סונינג איבדה חצי מהשווי שלה בשלוש השנים האחרונות. הקורונה פגעה בעסקים, השקעות הנדל"ן לא הניבו את הרווחים שציפו להם והלחצים הפוליטיים מצד המפלגה הקומוניסטית בסין דוחפים אותה למשוך השקעות מחוץ לסין. כמו כן, הממשלה הסינית חייבה את סונינג למכור חלק גדול מהנכסים שלה למדינה במחיר הפסדים. סונינג, שהוקמה ב-1990 כחברת מזגנים ונהפכה לקונגלומרט עצום עם אינטרסים בשוק התקשורת, נדל"ן, טכנולוגיה, אופנה וספורט - תלויה כיום בהלוואות שקיבלה מחברת הנדל"ן אברגרנדה ואחרי שלא הצליחה למכור מניות לג'אק מא - בעקבות ההסתבכות שלו עם המפלגה הקומוניסטית - נאלצה למכור 23% מהמניות לשתי חברות ממשלתיות בסכום נמוך של פחות מ-2.5 מיליארד דולר. סונינג הפסידה את זכויות השידור שרכשה מהפרמיירליג לעונות 2019 עד 2022 (523 מיליון ליש"ט) לאחר שלא העבירה תשלומים (הפרמיירליג תובעת את סונינג).

 

קבוצת הכדורגל של סונינג - שבעבר רכשה כוכבים ברזילאים בעשרות מיליוני יורו ואימן אותה פאביו קאפלו - נאלצה "להפסיק פעילות" בפברואר. למרות זכייתה באליפות סין האחרונה, עתידה לוט בערפל. הממשלה הסינית הורתה לסונינג להשקיע את הכסף שיש בהצלת החנויות והעסקים האחרים ולא בקבוצת הכדורגל.

 

איפה זה שם את אינטר? קונטה אמר לאחרונה ש"הפרויקט נעצר באוגוסט". המשמעות היא שהכספים לחיזוק הופסקו אז. לפי הדיווחים אינטר לא שילמה את מלוא הסכומים שהיתה צריכה לשלם לריאל מדריד עבור אשרף חכימי (וייתכן שתמכור אותו כדי לממן את רכישתו). כמו כן, היו דיווחים שהקבוצה לא העבירה את כל התשלומים למנצ'סטר יונייטד על רומלו לוקאקו ולא לשילמה לסוכנו של כריסטיאן אריקסן על החתמתו (הוא לקח אותה לבית הדין).

 

הערכות הן שאינטר תתקשה להחזיר את ההוצאות על ידי מכירת שחקנים. בגולדמן זאקס העריכו לאחרונה ש"הרבה מועדונים שהשתמשו בשוק העברות למלא את קופת המזומנים ימצאו שזה קשה הרבה יותר לעשות כאשר לאף אחד אין מזומן זמין כרגע".

 

לפי הדיווחים קבוצות אירופאיות מתעניינות ברומלו לוקאקו, לאוטורו מארטינס, מילאן שקריניאר וכוכבי האליפות שבדרך - אבל כמה כסף יוכלו לגייס ממכירתם והאם זה לא יוריד את השווי של הקבוצה עוד יותר? "כשאתה במועדון כמו אינטר, אתה צריך להישאר מרוכז על המגרש" אמר קונטה. "אני יכול להשפיע אך ורק על מה שיש לי עליו השפעה. זה מיותר לבזבז אנרגיה על מה שאין לי עליו השפעה. אנחנו חייבים להישאר מפוקסים על מה שאנחנו יכולים להשפיע עליו".

 

אז קונטה יכול להישאר מרוכז במשימת האליפות הראשונה של אינטר מאז 2010. מה יקרה אחרי? זה כבר לא בשליטתו. או אפילו בשליטת סונינג.

x