$
ספורט עולמי

מה חשוב יותר לכדורגל: כסף או בריאות השחקנים?

יורגן קלופ, מאמן ליברפול, יצא נגד הגופים המשדרים את הפרמיירליג וליגת האלופות בגלל עומס המשחקים. המדע לצידו, אבל אולי הוא צריך לצאת דווקא נגד השחקנים

אוריאל דסקל 09:4603.12.20

בסוף השבוע האחרון יורגן קלופ התעמת עם שדר הקווים של BT ספורט על רקע פציעתו של שחקן הקבוצה, ג'יימס מילנר. קלופ האשים את ערוץ BT ספורט בכך שהם לא הזיזו את המשחק המשודר בצהרי יום שבת למועד מאוחר יותר, מה שהוביל לעומס גדול על שחקניו ולפציעה של ג'יימס מילנר - פציעה נוספת ברשימה ארוכה מאוד של שחקני ליברפול שנפצעו העונה.

 

קלופ, שקבוצתו שיחקה בליל רביעי בליגת האלופות, זעם על השיבוץ ובין השאר אמר "מזל טוב" מריר במיוחד לשדר BT על פציעתו של מילנר. "זה מסוכן לשחקנים לשחק ביום רביעי בלילה ואז בשבת בבוקר" הוסיף. זו לא היתה הפעם הראשונה שקלופ נזף בגופי שידור על העניין הזה. שבוע לפני קלופ דיבר על העומס שנוצר בגלל בחירות ערוצי הטלוויזיה אחרי ניצחון על לסטר סיטי.

 

 

למרות ששדר הקווים של BT לא ממש אשם ולא הגיע לו לחטוף בראש מהמאמן הגרמני, וקלופ דיבר "רק" כמאמן ליברפול ולא בשם כל המאמנים - דבריו זוכים לתמיכה מרוב מדעני הספורט בעולם. אכן, זה מסוכן לשחקנים לשחק ביום רביעי בלילה ואז ביום שבת בצהריי היום.

 

לא מדובר בתלונות חדשות. גם אלכס פרגוסון וארסן ונגר התלוננו בשנות ה-2000 המוקדמות על שעות המשחקים ומעט שעות שיקום לשחקנים, אבל נראה שהפעם אנחנו במסלול התנגשות ברור יותר בין המדע לשיקולים כלכליים.

 

מאמן ליברפול יורגן קלופ מאמן ליברפול יורגן קלופ צילום: רויטרס

 

ארוחת פסטה ב-7 בבוקר

 

בפועל, מה קורה כשקבוצה משחקת ביום רביעי בלילה ואז צריכה לשחק ביום שבת ב-12:00?

 

זה תלוי במקום המשחק, אבל ביום רביעי בדרך כלל חוזרים הביתה בטיסה. יום חמישי הוא בדרך כלל יום שיקום - במועדון (אימון שחרור או שיקום אצל הפיזיותרפיסט) או בבית, כלומר יום מנוחה מלא. ביום שישי לא יהיה אימון מלא בדרך כלל (למרות שיש מאמנים שכן ינסו לעשות אימון יותר אינטנסיבי) ויתמקדו בעניינים טקטיים ומצבים נייחים. אם זה משחק חוץ או לא, בדרך כלל הקבוצות המקצועניות יתכנסו בערב יום שישי ויגיעו לאצטדיון בו יתקיים המשחק ביום שבת בבוקר.

 

מה המשמעות של משחק ביום שבר בצהריים? קמים מוקדם מאוד ואוכלים ארוחת פסטות ופחמימות לארוחת בוקר וגם... ישנים מעט מאוד.

 

מדעי הספורט מראים לנו שהשיקום המינימלי הנדרש הוא 72 שעות בין משחק למשחק. ב-72 שעות הללו, מלבד תזונה נכונה ומזינה, הדבר המשפיע ביותר על השיקום הוא שעות השינה. אם לא מקבלים אותן, לא משתקמים כמו שצריך.

 

בין רביעי לחמישי מעטים השחקנים שישנו כמו שצריך אחרי משחק שמסתיים בלילה - שילוב של התרגשות, אדרנלין, כאבים ולעיתים גם טיסה - מונעים את זמן השינה המשמעותי הזה. גם בין שישי לשבת הם לא ישנו מספיק זמן בגלל נסיעות או טיסות. ואז אנחנו מדברים סיטואציה נגררת של חוסר שינה כרוני.

 

וגם כאן, מדעי הספורט מאוד ברורים לגבי שינה. ספורטאים עם מספיק שעות שינה יכולים לרשום ביצועים גבוהים בעשרות אחוזים מספורטאים שאין להם מספיק שעות שינה. מחקר באוניברסיטת הארוורד, בשיתוף המחלקות האורטופדיות הגדולות של בתי חולים שונים בארה"ב, הראה שהסיכוי של ספורט להיפצע גבוה מאוד כשאינו ישן כמו שצריך. במחקר הראו שספורטאים שישנו בממוצע פחות משמונה שעות בלילה נפצעו בשיעור של 70% יותר מאשר ספורטאים שישנו יותר משבע שעות. "שינה היא חלק קריטי בשיקום", אמר קלופ, לו יש תואר במדעי הספורט.

 

שחקנים באדום. כל הזמן

 

בליברפול - ובהרבה מועדונים אחרים - משתמשים בצבעים כדי לתאר את הסיכון של שחקן לפציעה: ירוק - אין סיכון; צהוב - יש סיכון; אדום - יש סיכון גדול. כששחקן ב"אזור האדום" כפי שתיאר זאת ארסן ונגר, אז הסיכוי שלו להיפצע גבוה בצורה בלתי רגילה ולכן, בדרך כלל, לא משחקים איתו. הצבעים מבוססים מדדים פיזיולוגיים (ובמועדונים כמו הופנהיים גם מדדים מנטליים ונפשיים).

 

ליברפול נגד צ'לסי. אין מספיק שעות שינה ליברפול נגד צ'לסי. אין מספיק שעות שינה צילום: גטי אימג'ס

 

מודדים את פעימות הלב של השחקן וגם עושים לו בדיקה תנועתית, בדיקת כוח מתפרץ ובדיקת שיווי משקל. לעיתים גם בדיקות קוגנטיביות. יש אפליקציות, תוכנות וגם מזרנים מיוחדים שבודקים את היכולות הללו בצורה אמפירית. במועדונים מסוימים, כמו ברייטון, עושים בדיקות דם. יש מועדונים שעושים בדיקות רוק. בכמעט כל המועדונים שואלים את השחקנים איך הם מרגישים ואם הם מרגישים מתיחה מסוימת. במועדונים עם רמת אמון גבוהה בין השחקנים לצוות המקצועי, לא מסתירים את מה שמרגישים.

 

בקיצור, זה משתנה בין מועדון למועדון ובין צוות אימון לצוות אימון, אבל בכל מקרה, המטרה היא תמיד לבחון את רמת העייפות של הגוף והמוח. ומדעני הספורט רואים שבעידן בו הכוכבים הגדולים משחקים כל 3-4 ימים, רמת העייפות פשוט מסוכנת. גם בליברפול מודעים לחלוטין למצב של השחקנים ובגלל לוחות הזמנים, השחקנים שלה משחקים כשהם באזור הצהוב או האדום. לכן זה "מסוכן". ואי אפשר לא לשחק עם השחקנים בצהוב או באדום כי א' - כמעט כולם אדומים וב' - שינויים גדולים מדי בהרכב יובילו, בהכרח, לאובדן נקודות.

 

כאמור, קלופ מדבר בתור מאמן ליברפול אבל הבעיה היא גלובלית. לפי אתר premierinjuries.com המשחקים בצהרי שבת הם אכן מסוכנים יותר לשחקנים. בשעות רגילות יש פציעת שריר לשחקן כל 224 דקות. במשחקי שבת בצהריים יש פציעת שריר לשחקן כל 147 דקות. כלומר קצב פציעות גבוה בכמעט 35%. ההבדל בין בעיטת פתיחה ב-12:30 ל-15:00 אולי קטן, אבל הוא מאוד משמעותי. בטח בענף ספורט בו ההבדלים הקטנים עושים את ההבדל הגדול בין קבוצות.

 

כסף על חשבון הבריאות

 

המדע, כאמור, מאוד ברור. וגם המספרים. שחקנים נפצעים יותר בגלל העומס. אז למה בכל זאת מקיימים את המשחקים הללו בצהריי היום עם קבוצות ליגת האלופות? הסיבות לכך כספיות, והשחקנים בפרמיירליג לא היו נהנים מהשכר הגבוה בעולם הכדורגל בלי המשחקים הללו.

 

קודם כל, השידור בשעה 12:30 שעון אנגליה הוא בזמן המושלם לשווקים העצומים במזרח אסיה (הודו, סין, תאילנד וכו'). הפרמיירליג מכניסה יותר כסף מכל ליגה אחרת מאותם שווקים, ולכן לא תזיז את משבצת השידור הזו.

 

באנגליה (לא בימי קורונה) לא משדרים את המשחקים בשבת בשעה 15:00 בגלל חוקים שנועדו לשמור על הכנסות הקבוצות ממכירת כרטיסים. ולכן השידורים מפוזרים על פני יום שבת בצהריים (יש גם, לעיתים, שידור בשישי), יום שבת בערב (אחרי 17:00) וימי ראשון ושני.

 

כרגע, BT וסקיי מחלקות ביניהן את השידורים כאשר כל אחת בוחרת את המשחק שהיא מעוניינת לשדר ואז משדרים אותו בזמן שידור שלהן. השידור הספציפי בשבת ב-12:30 הוא אחת מהחבילות היקרות ביותר במכרז השידורים. בפברואר 2018 חברת BT שילמה 295 מיליון ליש"ט בעונה - כ-9.2 מיליון ליש"ט למשחק - על השיבוץ הזה. זו חבילה במחיר הגבוה ביותר מבין החבילות שסקיי הוציאו ולכן BT לא תבחר לשידור קבוצה שאינה אחת מהגדולות (כלומר קבוצה בליגת האלופות). פרנק למפארד אמר שהבחירות הללו "פוגעות במותג של הפרמיירליג" כי "השחקנים לא מוכנים בצורה האידיאלית למשחקים בשבת בצהריים" - אבל נראה שכל המחאות של למפארד, קלופ וגם אולה גונאר סולשייאר וז'וזה מוריניו לא יעזרו.

 

אנחנו יודעים שכשמשחק אחד מייצר לפחות 9.2 מיליון ליש"ט לליגה, כל המדע בעולם לא ימנע ממנה לקיים אותו. וזה לא ישתנה אלא אם כן השחקנים בעצמם יקחו את הצד של המדע ויגידו: 'עד כאן: חובת 96 שעות שיקום בין משחקים או שלא נשחק'. מה הסיכוי שזה יקרה? קטן עד לא קיים. אז אולי קלופ צריך להפנות את הטענות שלו אליהם.
x