$
ספורט ישראלי

ירדן ג'רבי מעבירה את כולנו שיעור בכוח מנטלי

ב"הישרדות" ג'רבי מרתקת אותנו למסך. היא אמנם מדליסטית אולימפית ומציגה גוף חזק ומרשים, אך משפת גופה ומדבריה אפשר להבין שהכוח האמיתי שמניע אותה נמצא בראש

ד"ר איריס אורבך 12:3108.09.20

בתוכנית "הישרדות" ירדן ג'רבי מרתקת אותנו למסך. היא אמנם מדליסטית אולימפית ומציגה גוף חזק ומרשים, אך משפת גופה וכמובן ממה שהיא אומרת, נראה שהכוח האמיתי שמניע אותה הוא כוחה המנטלי. בטסטות היא מספרת על הקושי הבלתי נסבל, אבל במשימות? היא מתלוצצת עם גיא זוארץ, קורצת לעידן חביב ומדרבנת את בני ברוכים, כל זה כשהיא עומדת איתנה ובסוף גם מנצחת את המשימה.

 

"נבואה המגשימה את עצמה" זה פתגם עליו מבוסס "אפקט פיגמליון". על פי המיתולוגיה היונית, פיגמליון היה פסל שבנה לעצמו פסל בדמותה של אישה והתנהל כאילו היא הייתה אישה חיה ונושמת. לבסוף, צפיותיו מתגשמות והאלים היונים הופכים את הפסל לאישה בשר ודם. לימים, נוצרה "תופעת הפיגמליון" לפיה כאשר אנחנו מאמינים בדבר כלשהו הסיכוי שהוא יתממש גדל. 

 

ירדן ג'רבי ב"הישרדות" ירדן ג'רבי ב"הישרדות" צילום: youtube

 

תיאוריה נוספת הינה תאוריית "המושל המרכזי", זו גורסת שהשולט העיקרי על יכולת הביצוע הספורטיבית שלנו הינו המוח ולא הגוף. ברוב המקרים אנחנו לא מצליחים להביא את הגוף שלנו לשיא היכולת האפשרית, ומדווחים על תחושת עייפות הרבה לפני שהגוף מתעייף. ניתן לראות דוגמאות רבות המצביעות על התופעות הנ"ל.

 

למשל, מקרה רוג'ר בניסטר. ב-1954 הוא היה הראשון ששבר את מחסום ה-4 דקות למייל - מחסום שעד שהרץ הבריטי שבר אותו, אף אחד לא חשב שאפשרי לעשות זאת.

תוך שנה מאז שבניסטר שבר את השיא, 37 רצים נוספים ירדו מ-4 דקות, ו-300 רצים נוספים בשנה שלאחר מכן. ברגע שבניסטר עשה זאת - רצים בכל העולם פשוט האמינו שהם יכולים לעשות זאת. בניסטר שבר את המחסום המנטלי עבור כולם, מה שאיפשר להם לאמץ עוד יותר את גופם.

 

ישנן דוגמאות רבות לסיפורים מסוג זה בספורט התחרותי.

 

מה זה בעצם "לחשוב חיובי"?

 

בחודשים האחרונים אנחנו מתוודעים דרך תכנית הטלוויזיה "הישרדות" לכך שחוסן מנטלי הינו פקטור מרכזי לשם הגעה לביצועים מיטביים. ירדן ג'רבי, ספורטאית על לכל הדעות, מפגינה חוסן מנטלי אשר בשילוב עם היכולות הגופניות המרשימות שלה מוביל אותה למצוינות מרשימה ביותר.

 

הנקודה המעניינת הינה שהתאוריות, המחקרים, וההוכחות לנאמר עד כה קיימות אבל, קיים חוסר משמעותי בהבנת הדרך בה ניתן לתרגם את האמונה לשפת המעשה – כלומר, מה עלינו לעשות, מעבר לאימונים גופניים, על מנת שהאמונה/המחשבה שלנו תתגשם?

 

אחד מהכלים החשובים לשם כך הינם המחשבות שלנו.

 

ההמלצה הבולטת ביותר כיום בתחום הפסיכולוגיה הינה שעלינו "לחשוב חיובי". אבל מה זה אומר? המחשבות מושפעות מהדיבור העצמי שלנו ומהדברים שאנחנו שומעים בסביבה.

 

חשוב לזכור שהדיבור שלנו או של הסביבה נהפך למחשבות שלנו, ולכן ישנן הנחיות בסיסיות מומלצות על מנת שהדיבור שלנו ושל הסובבים אותנו יוביל לשיפור ביצוע. ברור שישנם דברים נוספים עליהם עלינו להתאמן מבחינה מנטלית לפני ואחרי הפעילות עצמה.

 

ראשית, המשפט אותו אנו מדקלמים לעצמנו צריך להיות קצר, מספר מילים בודדות. שנית, על המשפט להיות בזמן הווה, אין טעם לחשוב מה אילו ומה יהיה אם, המילים צריכות להיות מכוונת לזמן בו הן נאמרות. כלל שלישי וחשוב מאוד: המשפט תמיד יהיה חיובי. משפט שמנסה להניע אותנו לפעולה בדרך השלילה, עלול ליצור מחשבות שליליות בהתאמה ובעצם מייתר את המטרה. במידה ותגידו לעצמכם "לא להישבר, לא להפסיק" יכול להיות שתצליחו להמשיך - אך זה ילווה במאמצים. לעומת זאת, במידה ותגידו מה כן לעשות, למשל "להמשיך הלאה", "לדחוף קדימה", או אפילו להתחיל לספור קצב נשימות או צעדים, תראו שתסיימו את הריצה/מאמץ ביתר קלות.

 

כללים אלו הינם כללים בסיסים שכל ספורטאי תחרותי, כמו ירדן ג'רבי, למד, תרגל ויישם ברגעי לחץ. על פניו הכללים נשמעים פשוטים אך לשם יישום בזמן לחץ ספורטאים מקצועיים עוברים תהליך עם פסיכולוג ספורט, שמטרתו ללמד את הספורטאי כיצד להשתמש במיומנויות מנטליות לשם הגעה לביצוע המיטבי הטוב ביותר שהוא יכול להגיע.

 

ירדן ג'רבי מציגה ביצועים ודרכי התמודדות נפלאים במהלך התוכנית ואחת הסיבות לכך הינה הניסיון שלה כספורטאית על עם מיומנויות של חוסן מנטלי. אלו מיומנויות אשר ניתן לרכוש ולהתאמן עליהן והן יכולות להוציא מאיתנו את הביצוע המיטבי בזמן לחץ ומאמץ. שיטת ה-Learning-Modification-Application הינה שיטה המלמדת את האדם מיומנויות מנטליות בסיסיות כאשר מטרת העל הינה היכולת להשתמש במיומנויות אלו בתנאי לחץ משתנים. כלומר, רק על ידי אימון מנטלי עקבי וסיסטמתי המותאם באופן אישי לאדם ניתן להגיע למיצוי פוטנציאל עם יכולת ליישם את המיומנויות המנטליות במצבים שונים בחיים, כפי שירדן ג'רבי משכילה לעשות באופן מרשים ביותר בהישרדות.

 

ד"ר איריס אורבך, ראש התכנית M.A. בפסיכולוגיה של הספורט והאימון הגופני, המכללה למינהל
x