$
ספורט עולמי

פריז סן ז'רמן: לא רק קיליאן מבאפה וניימאר

לפני פחות מעשור פריז סן ז'רמן היתה קבוצה בינונית ומועדון לא רציני. המועדון לא הפך למועמד לאליפות אירופה רק בגלל רכישות ענק אלא גם - ואולי בעיקר - בזכות השקעה עצומה באנשי מקצוע ותשתיות

אוריאל דסקל 10:1121.08.20
בינואר 2013, ניק ברוד אחד מהאנשים החשובים ביותר בהיסטוריה של פריז סן ז'רמן נהרג בתאונת דרכים בעיר הבירה הצרפתית. ברוד היה ראש המחלקה המדעית לביצועים בפ.ס.ז'. בלעדיו, כנראה, הקבוצה לא היתה משתלטת על הליגה המקומית במהרה ומגיעה לגמר ליגת האלופות פחות מעשור לאחר ההשתלטות הקטארית עליה.

 

ברוד הגיע לפריז סן ז'רמן עם קרלו אנצ'לוטי. השניים נפגשו בצ'לסי - שם ברוד הקים את המחלקה המדעית, שסייעה למועדון הלונדוני להפוך לאחד מהמועדונים הגדולים באירופה.

 

פריז סן ז'רמן. השחקנים חוגגים עלייה לגמר ליגת האלופת פריז סן ז'רמן. השחקנים חוגגים עלייה לגמר ליגת האלופת צילום: איי פי

"בפריז הבנתי מאוד שאין שם ארגון טוב", אמר אנצ'לוטי, המאמן הראשון שהקטארים מינו בפ.ס.ז'. "אז הייתי חייב להביא צוות. המועדון היה בזמנו מאוד שונה ממה שהיה בצ'לסי או מילאן, איפה שהדברים היו במקום והיו שם אנשים שידעו איך לנהל דברים".

 

"פ.ס.ז' הזכירה לי את המועדונים שאימנתי בתחילת הקריירה שלי", אמר אנצ'לוטי, "רק עם אמביציות להיות כוח גלובלי. למועדון אפילו לא היה מסעדה. וחדרי ההלבשה היו בינוניים. השחקנים היו מגיעים שלושים דקות לפני אימון והולכים מיד אחריו".

 

את ברוד, אנצ'לוטי פגש - כאמור - בצ'לסי. הוא רצה להביא איתו את הצוות שלו ממילאן אבל במועדון הלונדוני ביקשו שידבר עם אנשי מקצוע במועדון לפני שהוא מגייס אנשים מבחוץ.

 

אנצ'לוטי: "ניק עשה הרבה דברים... בדק את כל האימונים, אסף דאטה עם GPS, סייע לתזונה עם השחקנים... הוא עבד עם מאמן הכושר גלן דריסקול, פשוט התרשמתי. הוא היה צעיר (ברוד נהרג בגיל 38) אבל היה לו כל כך הרבה ידע ומוטיבציה. התרשמתי ממנו כל כך... צ'לסי היתה טובה יותר ומאורגנת יותר ממילאן. הם ידעו איך לאסוף את הדאטה ואיך להשתמש בה".

 

אנצ'לוטי וברוד פיתחו חברות קרובה וכאשר אנצ'לוטי הגיע לפריז היה לו ברור שהוא חייב להביא את ברוד כדי שייבא את הידע העצום שיש לו. "פריז סן ז'רמן רצתה לבנות קבוצה בכירה אבל בלי שום ידע על איך לעשות זאת", כתב אנ'צלוטי בספרו "מנהיגות שקטה". "לא היה להם ניסיון וידע כמועדון. שום ידע מוסדי".

 

אנצ'לוטי מתאר בספרו מה שניק עשה. "מגרש האימונים היה קטן ועבדנו כדי להתאים אותו (לשאיפות של הבעלים). הכנסו מסעדה למגרש האימונים כדי שהשחקנים יוכלו לשבת ולאכול ולדבר לפני ואחרי האימונים. בנינו חדר כושר חדש. הכנסנו מחלקה טכנולוגית - GPS. הכל היה חדש עבור פ.ס.ז'. ניק היה המומחה שעשה את הכל".

 

קרלו אנצ'לוטי. שיטות אימון חדשות קרלו אנצ'לוטי. שיטות אימון חדשות צילום: אימג'בנק, Gettyimages

אנצ'לוטי ידוע כמי שמביא את התרבות איתו לכל מועדון. חבריו לצוותים המקצועיים הם בעלי ידע מעמיק בכדורגל שאספו במועדונים הגדולים ביותר. יובנטוס, מילאן, ריאל מדריד, באיירן מינכן, צ'לסי. כשהוא מגיע למועדון הוא מגיע עם הידע הזה בדרך כלל.

 

אנצ'לוטי מוכר כ"לוחש לדיוות" - המאמן שיודע לדבר עם כל השחקנים ולגרום להם לעבוד עבורו - אבל את העבודה שלו אי אפשר לעשות רק עם שחקנים.

 

מועדון גדול צריך תשתיות וידע מוסדי. ניסיון באיך דברים מתנהלים ומה עושים בכל שלב של העונה. לבעלים הקטארים של פריז סן ז'רמן לא הבינו אינטואטיבית אבל בסופו של דבר אימצו את הגישה של אנצ'לוטי.

 

"בסוף השנה השנייה שלי במועדון התחלתי להבין שמשהו לא בסדר עם פ.ס.ז'", אמר האיטלקי ל-So Foot. "הובלנו את הליגה בבטחה אבל לא התשכנעתי שאנחנו עובדים נכון ומערכת היחסים עם המנהיגים של המועדון היתה מסובכת. הם לא האמינו בי. הבאתי ניצחונות באופן מיידי, כמו שהם רצו, אבל הם גם רצו כדורגל מבריק והצלחה סגנונית מיידית. אבל זה לא משהו שקורה משום מקום. זה לוקח זמן. אי אפשר לחשוב על זכייה בליגת האלופות שנה אחרי שמתחילים עבודה כמו שצריך. כל משחק שהפסדתי היה נגמר בצעקות".

 

אחרי אנצ'לוטי ובזכות אנשים כמו ברוד, המנהלים בפריז התחילו להבין טוב יותר מה הם צריכים לעשות. במה הם צריכים להשקיע.

 

הכוכבים הכי גדולים חשובים להצלחה - כמובן - אבל הם לא יצליחו במועדון שבנוי לא טוב. המועדון התחיל להתמלא באנשים כמו ברוד, מאמנים, מאמנים מומחים, פיזיותרפיסטים, רופאים, מדענים וכו'.

 

מתודת הלמידה Ekkono - שפותחה בברצלונה - אומצה על ידי אקדמית המועדון. הרבה מאוד כסף הושקע על ידי קטאר במועדון. יותר מ-1.17 מיליארד יורו - ומרבית הכסף בשחקנים. אבל אפשר להתווכח שההשקעות החשובות יותר היו בתשתיות האנושיות.

 

אמנם במועדון טוענים שרוב ההכנסות כבר לא מגיעות מקטאר אלא מספונסרים עצמאיים, שרוצים להיות מזוהים עם המועדון - אבל אין בכלל ספק שבלי קטאר, לא היה פריז סן ז'רמן כפי שאנחנו מכירים אותה כיום. ואין בכלל ספק שאם לא היו מביאים את הידע עם אנשים כמו ברוד, המועדון היה היום במקום אחר לגמרי.

x