$
ספורט עולמי

יומן פגרת קורונה: מה אולימפיאדה, מה?

בוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) וביפן נחושים שהאולימפיאדה תיערך הקיץ למרות קולות הולכים וגוברים מתוך הספורט העולמי להודיע על דחיית המשחקים - "המשבר הזה הוא גדול יותר מהאולימפיאדה, המשחקים לא יכולים להתקיים השנה"

אוריאל דסקל 15:2521.03.20

בשעה שהספורט העולמי הגיע לעצירה מלאה והתאחדויות, מועדונים וספורטאים מעריכים בימים אלו את הנזק הכלכלי והמקצועי שווירוס הקורונה יביא עימו, בוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) וביפן נחושים שהאולימפיאדה תיערך הקיץ וזאת למרות קולות הולכים וגוברים מתוך הספורט העולמי להודיע על דחיית המשחקים.

 

 

 

אם לפני שבועיים הייתם שואלים חבר IOC לגבי קיום המשחקים בקיץ, התשובה היתה ברורה: "יהיו משחקים. קורונה או לא". היום, הטון פחות החלטי אבל עדיין הולכים בכל הכוח על אולימפיאדה בקיץ 2020. הנשיא תומאס באך הודיע ש"הוועד האולימפי לא חי בתוך בועה או בפלנטה אחרת" והסביר ש"אנחנו לא נעשה ספקולציות לגבי העתיד ושיש 'תסריטים שונים'" לקיום המשחקים. הוא גם טוען ש"גופי ספורט שונים אופטימיים יותר מאיתנו כי הם דחו את הכל רק עד סוף אפריל או מאי בעוד שהאולימפיאדה רק ביולי. בכל מקרה, הרוח שמפגינים ב-IOC היא כרגע זהה לזו של שינזו אבה, ראש ממשלת יפן, שלפני פחות משבוע טען שהמשחקים יתקיימו עם צופים. "האולימפיאדה תהיה ניצחון של הרוח האנושית" הכריז, וגם דיבר עם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, והודיע לו שהמדינה מתכוננת לאירוח המשחקים.
רה"מ אבה רה"מ אבה צילום: איי פי

 

על פי הערכות, יש לוועד האולימפי עד מאי להחליט אם לדחות את המשחקים או לא. ולכן באך ביקש מחברי הארגון לתת לו זמן.

 

עם זאת, אין צורך להיות מופתעים מכך שביקורות על הוועד האולימפי כבר נשמעות בקול רם.

 

היילי ויקנהייזר, שהיתה בשש אולימפיאדות חורף וזכתה בארבע מדליות זהב כשחקנית הוקי קרח, היא כיום חברה בוועד האולימפי כנציגת הספורטאים ורופאה מתמחה. היא יצאה נגד הוועד האולימפי והנחישות שלו לקיים את האולימפיאדה בקיץ 2020 למרות מגפת הקורונה. לדבריה, "מפרספקטיבה של ספורטאית, אני רק יכולה לדמיין את החרדה ואת כאב הלב שהספורטאים מרגישים כרגע" כתבה בחשבון הטוויטר שלה, "אי הוודאות היא נוראית. אתה לא יודע איפה אתה הולך להתאמן מחר, מתקנים נסגרים ותחרויות קריטריון מבוטלות בכל העולם....כולם מצפים לאולימפיאדה: אוהדים, ספורטאים, הספונסרים והמשווקים. זה אירוע הספורט הגדול בעולם. זה משהו נפלא לצפות לו... אבל המשבר הזה הוא גדול יותר מהאולימפיאדה. ספורטאים לא מתאמנים, צופים לא יכולים לתכנן הגעה, משווקים וספונסרים לא יכולים לתכנן ולשווק עם רגישות מספקת... אני חושבת שההתעקשות של ה-IOC להמשיך קדימה, עם כזה שכנוע עצמי, זה לא רגיש ולא אחראי לאור מצב האנושות כרגע. אנחנו לא יודעים מה יקרה עוד 24 שעות, בטח שלא עוד שלושה חודשים".

 

איגוד השחייה האמריקאי, אחד מהאיגודים המוצלחים ביותר בהיסטוריה של אולימפיאדה, יצא גם הוא נגד הוועד האולימפי. "אי דחיית המשחקים היא מעמסה ודאגה", נמסר מטעמו. ספורטאים לא יכולים להתאמן, טוענים שם, "הדבר האחראי לעשות יהיה לדחות את המשחקים". רבים אחרים הצטרפו לקריאת האיגוד האמריקאי. גם מאמנו של יוסיין בולט, גלן מילס, קרא לדחות את המשחקים.

 

מולי אפשטיין, המנהל המדעי של הוועד האולימפי הישראלי, מעריך כח "המציאות בשטח תכתיב את מידת הביקורת והלחץ שיפעילו ההתאחדויות הבינלאומיות והספורטאים עצמם על הוועד האולימפי הבינלאומי שיידרש להגיב ולהציע תוכנית חליפית. קשה לראות איך פגיעה כזו בהכנות תאפשר לספורטאים להתחרות בכושר מלא".

 

ללא תוכנית ב' ובטח לא דחייה. לא כרגע

 

הוועד האולימפי עדיין לא מדבר על תוכנית ב' ובטח לא דחייה. לא כרגע. ה-IOC לא רוצה להזיז את האולימפיאדה מכמה סיבות: אולימפיאדות לא נדחות, לא משנה מה. קודם כל, מבחינת נראות, רק שתי מלחמות עולם הזיזו את המשחקים. כמו כן: כלכלית פנימית. הוועד האולימפי חושש להכנסותיו העתידיות מקיום משחקים בתקופה שאינה יולי 2020. אם המשחקי יידחו למשל לאוקטובר 2020 -תהיה תחרות על רייטינג בארה"ב מול ה-NFL ובעולם מול הכדורגל. האולימפיאדה בונה על 'במה ריקה' בקיץ 2020. בנוסף: במקרה של דחייה בשנה מדובר על שיבוש המחזור האולימפי ולוח הזמנים של רוב ענפי הספורט החשובים לאולימפיאדה. איגודים עולמיים רבים חיים מהכספים של ה-IOC ויהיה קשה לתחזק אותם שנה נוספת ללא משחקים..מיוחד לאור העובדה שהוועד לא יקבל השנה 3 מיליארד דולר מספונסרים ובעלי זכויות שידור אם המשחקים לא יתקיימו הקיץ.

 

והכי חשוב: יפן - המארחת - מעניקה חשיבות כבירה על המשחקים. במגה אירוע הזה הממשלה היפנית כבר השקיעה 30 מיליארד דולר - פי ארבעה יותר ממה שהבטיחה להשקיע ב-2013 בהליך המכרז לאירוח המשחקים. קשה לאמוד את העלויות שיהיו לדחייה אבל הערכות הן שחידוש חוזים עם קבלנים ועלויות תחזוקה יעלו על מיליארד דולר בקלות.

 

יש לציין שלוועד האולימפי יש מספיק עתודות מזומנים וחוזים חתומים כדי להבטיח את קיומו וקיום ענפים רבים גם ללא שתי אולימפיאדות רצופות. אבל לא בטוח שליפן יש את היכולות או את הרצון להוציא עוד כסף על המשחקים.

 

ביפן, על פניו, אין הרבה מדי נפגעים מהנגיף ובתי הספר אמורים להיפתח מחדש בעוד פחות מחודש. עם זאת, במדינה גם לא עשו הרבה בדיקות ובכל מקרה - אולימפיאדה עם קהל מכל העולם נשמעת כרגע כמו המתכון המושלם להתפרצות של הנגיף ביפן. וגם אם לא יהיה צופים במגרשים, יותר מרבע מיליון אנשים מיפן ורחבי העולם אמורים לתפעל את המשחקים והאירוע מסביב (ממתנדבים דרך עיתונאים ועד ספונסרים). לקיים אירוע כזה בימים של מגפה עולמית, בכלל לדבר על אירוע כזה, נשמע מנותק.

 

"בוא לא נתבדח", כותב יינס וויינריך, אחד מהתחקירנים החשובים ביותר של עולם הספורט ופוליטיקת הספורט, "המשחקים האולימפיים לא יכולים להתקיים בטוקיו השנה. במוקדם או במאוחר המציאות הזו תגיע גם לוועד האולימפי".

x