$
ספורט עולמי

דעה

הקורונה מבטלת תחרויות ספורט? אז תחדשו

האם עולם הספורט יכול סוף סוף לנקוט בצעדים חדשניים וגמישים כאשר הישרדותו מונחת על כף המאזניים? למשל לדחות את האולימפיאדה לאוקטובר ולחתוך את מספר המשתתפים

איתי אינגבר 23:0610.03.20

האם המשחקים האולימפיים בקיץ 2020 יבוטלו בגלל וירוס הקורונה היא השאלה הגדולה ביותר בספורט כיום. השאלה השנייה בחשיבותה – האם יבוטל היורו? השאלה השלישית: האם יבטלו את ליגת האלופות? וכן הלאה. בעולם של שחור לבן, טוב ורע, הפתרונות היחידים למשבר הנוכחי הם לשחק כמתוכנן אך ללא אוהדים, או לבטל את הכל.

 

אבל בין תרחישים של אפוקליפסה ועסקים כרגיל, יש הרבה מקום לתוכניות המשכיות עסקית, ועולם הספורט צריך להיות פתוח לשינוי וזריז אם הוא רוצה לשרוד את המשבר הזה עם נזק סביר.

משחק כדורגל באצטדיון ריק משחק כדורגל באצטדיון ריק צילום: איי פי

 

פתרונות אלו כוללים שינוי פורמטים ולוחות זמנים של תחרות. הטהרנים יאמרו - "אתה לא יכול לשנות את החוקים אחרי שמתחילים לשחק". אבל הכללים כבר השתנו אם נרצה או לא, ולשחק מאחורי דלתות סגורות כדי לשמור על תקנות זה כמו לשקוע עם הספינה כי אסור לעלות על סירת גומי שאין בה גלגל הצלה.

 

קל וחומר שלשחק מול אצטדיונים סגורים לקהל הוא דבר שמסייע לנגיף להתפשט, דרך עיתונאים, אנשי צוות ואפילו שחקנים.זה חוסר אחראיות משווע לדבר על שידורים וחוזים מסחריים ולסכן קהילות שלמות בגללם.

 

איך שהדברים נראים כרגע, כל פעילויות הספורט צריכות להיפסק באירופה, אולי בעולם, לחודשיים הקרובים. זה לא אומר לבטל את הכל, אלא שכולם צריכים להיות גמישים ולהבין את המצב – התאחדויות, ליגות, גופי שידור וספונסרים. ומה לאחר מכן?

 

להעביר את האולימפיאדה. לשנותה

צריך להעביר את אולימפיאדת טוקיו 2020 לאוקטובר, בדומה לאולימפיאדת 1964 שנערכה שם. מספר הספורטאים אז היה כ-5,151. ב-2020 אמורים להשתתף יותר מ-11,091. הכלכלה היפנית (כמו הכלכלה הגלובלית כולה) קיבלה מכה הרסנית, ולבקש מיפן לארח את המשחקים זה להותיר אותה במצב קשה.

 

במקום לחתוך ענפי ספורט הייתי מסתכל על שינוי הפורמט של כל תחרות וקיצוץ מספר המשתתפים, במיוחד בספורט קבוצתי. לדוגמה, הצבת מגבלה של 10 קבוצות בכל תחרות.

 צילום: רויטרס

 

בחלק מהמקרים, תהליך ההעפלה לא הושלם, וההתאחדויות הבינלאומיות יוכלו להחליט אם לשחק עם מספר הקבוצות שכבר העפילו או למלא את עשרת המקומות. במקרים אחרים ההחלטה תהיה קשה יותר, כאשר קבוצה שכבר העפילה תצטרך "לעוף" בגלל הפחתה זו - יש לזה מחיר על ההוגנות של הספורט, אך הוועד האולימפי צריך לשקול לשלם את המחיר הזה כדי שעדיין תהיה אולימפיאדה נהדרת. הפורמט של כל תחרות צריך להיות חדשני ולמקסם את מספר המשחקים לקבוצה תוך קיצור הזמנים כך שאף טורניר לא יתחיל לפני טקס הפתיחה.

 

תוכנית דומה צריכה להתגבש על ידי אופ"א לגבי היורו, שאליו העפילו עד היום 20 קבוצות מהמוקדמות, ו-4 נוספות אמורות להעפיל ממשחקי הפלייאוף בעוד שבועיים. פיפ"א והההתאחדות האסייתית כבר דחו את המשחקים שנקבעו לאותם תאריכים, ועם וירוס הקורונה מתפשט מהר יותר באירופה מאשר באסיה ומדינות שנכנסות לסגר מוחלט, זה לא יהיה אחראי לשחק את המשחקים האלה בחודש מרץ.

 

עם כל הרצון לראות את ישראל בטורניר גדול, צמצום היורו ל-20 קבוצות צריך להיות על השולחן, בין אם דוחים אותו או לא. אפשר לשחק שלושה ימי משחק בסיבוב הראשון (כמו היום), או לצמצם עוד יותר לשני ימי משחק באמצעות פורמט תחרות חדשני. הייתי מציע גם לבטל את שמינית הגמר ולקצץ עוד יותר את אורך הטורניר מ- 31 ל-20 יום, להפחית את העומס הכלכלי על המארחות (או מארחת אחת?) ועל אופ"א, וכן להקל על מציאת פתרונות לכל לוח הזמנים של הכדורגל האירופי בעונות 2019-2020 ו-2020-2021.

 

למעשה, אופ"א צריכה לשקול להאריך את עונת 2019-2020 עד נובמבר, לשחק את היורו בנובמבר-דצמבר כמו במונדיאל קטאר 2022 - ואולי אפילו לשנות את העונות מינואר עד נובמבר לשנים 2021 ו-2022, ובכך לפתור את הבעיה שמונדיאל 2022 אמור להיות משוחק באמצע העונה.

 

ובליגת העל?

 

ומה בליגת העל שלנו? "למזלנו", ההתפרצות קרתה אחרי שהעונה הסדירה הסתיימה ולפני שהתחיל הפלייאוף, מה שאומר שניתן פשוט לדחות את ההחלטה – זמן הוא הנשק הכי טוב נגד הווירוס. צריך לעצור את הליגות עד אחרי פסח, ולחשוב על שינוי הפורמט של הפלייאוף וצמצום מספר המחזורים לחמישה או שישה. אם אחרי פסח יהיה ניתן לחזור לשחק עם קהל ויצטרכו להשלים את העונה עד סוף מאי, אז הפלייאוף ישוחק בצורה מצומצמת, אחרת יסיימו את העונה בלי לשחק את הפלייאוף.

 

אלו זמנים קשים שבהם הקול "לבטל הכל" הוא הנשמע ביותר, ומצד שני כמה מארגנים מכניסים את הראש לחול ומנסים לשחק כרגיל (או גרוע יותר ללא אוהדים). יש דרך אמצעית שתדרוש ראש פתוח מצד ההתאחדויות אך תעזור לספורט לצאת מהמשבר הזה חזק יותר.

 

הכותב הוא סמנכ"ל שיווק MatchVision, חברת ייעוץ ספורט המתמחה בבניית פורמטים ומיתוג מחדש של תחרויות ספורט

x