$
רכישות

השערים חשובים לא רק על מגרש

מניית אייאקס מגיבה באופן ישיר לביצועיה הספורטיביים של הקבוצה. הקשר הזה מבהיר עד כמה חשוב הקהל לקבוצות הקטנות

ליאור כרמל 13:2124.09.19

תחילתה של עונת כדורגל חדשה בהולנד היא הזדמנות לבחון את הצלחת אלופת העונה הקודמת אייאקס אמסטרדם, ואת השפעתה על מניית החברה. בחינת ביצועי המניה של אייאקס מתחילת השנה, מעלה שהעונה המסעירה שהקבוצה עברה משתקפת היטב בביצועי המועדון בבורסה. למעשה, ניתן להסביר כל שינוי משמעותי במחיר המניה באירוע שקשור למשחקיה של הקבוצה. בניגוד לתזה הכלכלית הרווחת שאין קורלציה בין ביצועים מקצועיים למחיר המניה, אייאקס מראה דוגמה הפוכה לכך - ביצועי הקבוצה משפיעים בקשר ישיר על מחירי המניה. השאלה היא, במה שונה אייאקס מיתר המועדונים באירופה?

 

לאחר הניצחונות על ריאל מדריד ויובנטוס בליגת האלופות, המניה של אייאקס הגיבה בעלייה מיידית של 8% (כשהעלייה נמשכה גם בימים שאחרי בשיעורים של 14%-11%). הניצחון במשחק הראשון של חצי הגמר מול טוטנהאם והזכייה בגביע ההולנדי כמה ימים לאחר מכן הובילו לזינוק של 26% במחיר המניה. ההפסד במשחק השני שמנע את ההעפלה המיוחלת לגמר ליגת האלופות, קיזז את העלייה וגרם למניה לצנוח ב־27%. הירידה החדה התרככה מעט הודות לזכייה באליפות הולנד שגרמה לעלייה רגעית ובעיקר מנעה התרסקות גדולה יותר.

 

 

דה ליכט. לאחר הניצחונות על ריאל מדריד ויובנטוס בליגת האלופות, המניה של אייאקס הגיבה בעליה מידית של 8% (כשהעלייה המשיכה גם בימים שאחרי לשיעורים של 11-14%) דה ליכט. לאחר הניצחונות על ריאל מדריד ויובנטוס בליגת האלופות, המניה של אייאקס הגיבה בעליה מידית של 8% (כשהעלייה המשיכה גם בימים שאחרי לשיעורים של 11-14%) צילום: רויטרס

 

לא בין ה־20 הראשונות

 

ניתן להבין מדוע ביצועי הקבוצה משפיעים על תפקוד המניה של אייאקס מהדו"ח האחרון של דלויט שסוקר את הביצועים הכלכליים של קבוצות הכדורגל הגדולות באירופה (Deloitte Football Money League). הדו"ח מחלק את מרכיבי ההכנסות העיקריים של מועדוני כדורגל לשלושה מרכיבים – חוזי שידור, הכנסות ממשחקים (כרטיסים, מכירות באצטדיון וכו׳) ופעילות מסחרית (ספונסרים, למשל). בשנת 2018 המועדון המכניס ביותר היה ריאל מדריד (751 מיליון יורו), אחריו ברצלונה (690 מיליון יורו) ובמקום השלישי מנצ׳סטר יונייטד (666 מיליון יורו). נועלת את רשימת 20 הגדולים ווסטהאם יונייטד עם 198 מיליון יורו. המשותף ל־20 המועדונים המרוויחים באירופה הוא שרוב הכנסותיהם מגיע מחוזי שידור (43%) ומפעילות מסחרית (40%), בעוד הכנסות ממשחקים תופסות חלק צנוע של 17% בלבד מסך ההכנסות.

 

אייאקס, שנמצאת מחוץ לעשרים העשירות, עם הכנסות של 92 מיליון יורו ב־2018, שונה מאוד בנתונים האלו. עבורה, שיעור ההכנסות ממשחקים כפול מהממוצע במועדונים הגדולים ועומד על 34% מהכנסות המועדון. ההכנסות מזכויות שידור עומדות רק על 14% מסך ההכנסות. כשהקבוצה תלויה באופן כזה בהכנסות מקהל שמגיע לראות את משחקיה, מובן יותר מדוע ביצועי הקבוצה משפיעים על שווייה באופן מובהק יותר. כך גם השנה – ההצלחות בליגת האלופות פתחו למועדון עוד הזדמנויות לארח משחקים גדולים עם קהל רב.

 

 

ביצועי המניה של אייאקס. תלויה בהישגים ביצועי המניה של אייאקס. תלויה בהישגים

 

המודל: מכירת הסגל

עניין נוסף שיכול להסביר את הייחודיות של אייאקס הוא חשיבות מכירת השחקנים כחלק מהמודל העסקי של המועדון. אייאקס נשענת על יצוא של שחקנים צעירים ומבטיחים לקבוצות הגדולות של אירופה ומתבססת רבות על זרם ההכנסות שנוצר מכך. לכן מובן מדוע הצלחות של הקבוצה, שמעידות על איכות הסגל ותורמות להשבחתו, מתורגמות לעלייה בשווי המניה. ב־20 השנים האחרונות אייאקס הכניסה 566 מיליון יורו ממכירת שחקנים. לשם ההשוואה, מנצ׳סטר יונייטד הכניסה רק 50 מיליון יורו יותר. כשמביאים בחשבון את נפח הפעילות העסקית של הקבוצות, זה ברור יותר מדוע מכירות השחקנים חשובה יותר לאייאקס.

 

ואולם, אין צורך להרחיק עד למועדון בסדר הגודל של מנצ׳סטר יונייטד. השוואה בין ביצועי המניה של אייאקס לבין המניות של יובנטוס ודורטמונד, הנמצאות בעשירייה השנייה של המועדונים המכניסים באירופה, מסייעת אף היא להבין את מקור התלות של המניה של אייאקס בביצועי הקבוצה בפועל. גם במקרים של יובנטוס ודורטמונד ניתן לזהות תגובות מיידיות של מחירי המניה לביצועי הקבוצה ואירועים מקצועיים. מניית יובנטוס עלתה ב־17% לאחר המהפך שביצעה הקבוצה מול אתלטיקו מדריד בשלב שמינית גמר ליגת האלופות והעפילה לרבע הגמר, ולאחר מכן צנחה ב־16% כאשר יובנטוס הודחה מהמפעל לאחר הפסד לאייאקס. במקרה של דורטמונד, הדחה מהגביע הגרמני בשילוב הדחה מליגת האלופות בשלב שמינית הגמר הובילה לצניחה של 26% במחיר המניה. מנגד, לשתי הקבוצות נדרש זמן קצר יחסית כדי שהמניה תתאזן לאחר כל זעזוע כזה שמקורו באירוע ספורטיבי, וזאת בשונה מהמקרה של אייאקס.

 

הבדל משמעותי נוסף בין אייאקס לדורטמונד ויובנטוס הוא תנודות במחירי המניה לאחר תום העונה. בעוד מניית אייאקס לא חוותה שינויים ניכרים בעת האחרונה לאחר שנגמרה העונה, המסחר במניות דורטמונד ויובנטוס ער למדי ומניות שתי הקבוצות חוו תנודות די משמעותיות. מניית יובנטוס התאוששה מהירידה החדה בעקבות ההדחה מליגת האלופות הודות למסחר שהתבצע ברובו לאחר שהעונה נגמרה, כאשר באמצע יוני המניה הגיעה לערך השלישי בגובהו בשנה האחרונה. מניית אייאקס, מנגד, צריכה שהקבוצה תשחק כדי שהמסחר ישפיע על שווייה. באופן כללי, המניות של יובנטוס ודורטמונד הרבה יותר תנודתיות מזו של אייאקס, פועל יוצא של העובדה שמדובר במועדונים גדולים יותר עם יותר פרמטרים שמשפיעים על מחיר המניה.

 

השוואה זו מעידה על כך שהעובדה שמניית אייאקס מגיבה חזק יותר לאירועים מקצועיים וכמעט אין שינוי במחיר המניה לאחר תום העונה, מקורה במודל העסקי הייחודי של אייאקס. התלות הגדולה של אייאקס בהכנסות מימי משחק (34%) ובטיפוח שחקנים ומכירה שלהם הופכת את הביצועים של הקבוצה על הדשא למשמעותיים עבור הביצועים של המניה בבורסה. במועדונים אחרים, החל מהגדולים ביותר כמו יונייטד ועד למועדונים בסדר גודל כמו של דורטמונד ויובנטוס - גם עליות וירידות דרמטיות לאורך עונה אין בכוחן לטלטל יותר מדי את מחיר המניה, וזאת הודות למרכיבים אחרים במודל העסקי המשפיעים על מניית המועדון.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x