$
ספורט עולמי

ארסנל על מדרון חלקלק לבינוניות

הקבוצה תרשום הפסד כספי ראשון מ-2002 ותמשיך להתבוסס בבינוניות מקצועית. לא נראה שיש מישהו שיכול לעצור את זה

אוריאל דסקל 08:5003.07.19

כשחקן, אדו גספאר, היה חלום של כל מאמן. קשר חסר אגו שתמיד עשה את העבודה שהתבקש לעשות. מהספסל או בהרכב. שחקן לא מרשים במיוחד מבחינה גופנית או טכני במיוחד, אבל שלנצח יזכר על ידי אוהדי ארסנל כאחד מהבלתי מנוצחים של עונת 2003/04 (ארסנל שזכתה באליפות ללא הפסד). הוא היה צריך להתגבר על קשיים רבים בתחילת דרכו בארסנל ב-2001. סוכנו סיפק לו דרכון פורטוגלי מזויף מה שכמעט הוביל לגירושו מלונדון עוד לפני שיצא משערי הית'רו - ומה שמנע ממנו לשחק במשחק כמעט חצי שנה; משפחתו נשדדה על ידי כנופיה חמושה בברזיל ואחותו, פאבריסיה, נהרגה בתאונת דרכים. כשהגיע סוף סוף לאנגליה, לא היה בכושר פיזי או מנטלי לשחק. הוא נפצע 20 דקות לתוך המשחק הראשון שלו במדי ארסנל ולפיו "כל דבר בתוך הראש שלי היה שבור". ואולם, לפי איימי לורנס, שסיקרה את ארסנל בזמנו וכתבה ספר על עונת 2003/04 של הקבוצה הלונדונית, "אדו התמודד עם הכל במסירות וקסם".

 

 

 

 

אדו וצ'יצ'ה.  אחד מהם יהיה בארסנל בקרוב אדו וצ'יצ'ה. אחד מהם יהיה בארסנל בקרוב צילום: איי אף פי

 

אדו, כאמור, נהפך לשחקן חשוב בקבוצה. בין השאר סייע גם לז'ילברטו סילבה, קשר ברזילאי שהגיע לארסנל כדי להתחרות איתו על המקום בהרכב והסביר ש"זו הדרך הברזילאית - לעזור אחד לשני". סילבה מודה לאדו עד היום על כך שקיבל אותו וסייע לו להתחבר לקבוצה החדשה. אדו וג'ילברטו סילבה - המקצוענים בעלי האישיות הנינוחה, השלימו היטב את פטריק וויירה - המנהיג העקשן והנחוש ואת ריי פארלור, השחקן המקומי שהיה אחראי למורל. הם היו המנוע של קבוצה עם שני שחקני כנף ברמה העולמית (פרדי ליונברג ורובר פירס), שני חלוצים ברמה הכי גבוהה שיש (תיירי הנרי ודניס ברגקאמפ) ורביעייה אחורית מצוינת - חצי מקומית, חצי זרה.

 

בחדר ההנהלה, דיוויד דין - אוהד הקבוצה ואחד מבעליה - היה אחראי על הרכש והחזון המקצועי של המועדון. חברו הטוב, דני פיזמן - היה אחראי על הצד העסקי וארסן ונגר היה אחד מהמנג'רים המתקדמים והחרוצים ביותר בעולם. הקבוצה לא הכניסה יותר מכל הליגה ועם אצטדיון קטן ולקיחת חוב על מנת לבנות אצטדיון דש, לא התפרעה בשוק העברות השחקנים אבל באותה תקופה, נראה שארסנל חיה לפי המוטו שלה - Victoria Concordia Crescit. בלטינית: "מן ההרמוניה (או עבודת הצוות) יבוא הניצחון".

 

על מדרון חלקלק

 

מאז ההרמוניה התפוררה בארסנל. ארסן ונגר עזב הרבה אחרי השיא שלו ובשנתיים האחרונות הקבוצה פשוט לא מצליחה לעצור את ההתדרדרות במדרון החלקלק שהיא נמצאת עליו מאז שלא הצליחה להעפיל לליגת האלופות אחרי שני עשורים בהם היתה חברת קבע בטורניר. ההתדרדרות המקצועית משפיעה על המצב הפיננסי של הארגון.

 

לפי הניתוח של הבלוגר הפיננסי, SwissRamble ארסנל היא המועדון היחיד מבין שש הגדולות באנגליה שההכנסות שלו נפלו ב-2018. העובדה היא שמאז 2016 הצמיחה שלהם בהכנסות עומדת על 38 מיליון ליש"ט - שזה עלוב בהשוואה לכל היריבות שנהנו מעלייה של לפחות 100 מיליון ליש"ט כ"א בהכנסות מאז 2016. טוטנהאם, למשל, סגרו את הפער מארסנל, מקבוצה שמכניסה 141 מיליון ליש"ט פחות מארסנל לקבוצה שמכניסה רק 10 מיליון ליש"ט פחות מארסנל.

 

מבין 20 הקבוצות הבכירות ב"ליגת הכסף" של דלויט, ארסנל היא הקבוצה עם הביצועים הכספיים הכי גרועים: ירידה של 30 מיליון ליש"ט מהשנה שלפני. זאת בשנה מאוד חזקה של ליברפול (עלייה של 91 מיליון ליש"ט בהכנסות), צ'לסי (80), טווטנהאם (74) ומנצ'סטר סיטי (50). הסיבה לכך היא אי העפלה לליגת האלופות אבל גם ירידה בהכנסות המסחריות.

 

עד כמה ההיעדרות מליגת האלופות משפיעה? בשנתיים האחרונות, ארסנל הכניסה רק 74 מיליון ליש"ט מאופ"א - זה משמעותית פחות מליברפול (189), טוטנהאם (169), מנצ'סטר סיטי (157). וכאמור, ארסנל היא המועדון היחיד שבשנתיים האחרונות הסכומים שקיבלה מאופ"א ירדו ביחס לשנתיים הקודמות.

 

לפי SwissRamble הערכות הן שארסנל תרשום הפסד כספי גדול בעונת 2018/19. ההפסד הכספי הראשון מאז 2002. אגב, איוון גאזידיס, מנכ"ל מילאן ולשעבר מנכ"ל ארסנל, הרוויח 2.7 מיליון ליש"ט בעונה בה ארסנל לא העפילה לצ'מפיונס ליג, עונה בה רשמה ירידה בהכנסות בכל הצינורות האפשריים והשכר של הסגל יצא מכלל שליטה. הוא הרוויח פי 2 יותר ממקבילו בליברפול (1.3 מיליון ליש"ט).

 

גאזידיס עזב בעונה שעברה וכיום את הקבוצה מנהלים וינאי ונקאטהשם שאחראי על הצד הכספי וראול סאנהיי, איש מקצוע מברצלונה, שאחראי על הצד המקצועי. את הקבוצה הבוגרת מאמן אונאי אמרי. ונקאטהשם הוא לונדוני שעבד באולימפיאדת לונדון 2012 ונמצא בארסנל כבר מ-2010 אבל סאנהיי ואמרי נראים פחות מחוברים לארסנל. ואולי בגלל סאנהיי עושה מאמצים גדולים כדי להכניס יותר שחקני עבר לתפקידים בכירים.

 

פרדי ליונברג, למשל, קיבל את תפקיד עוזר המאמן והוא יהיה אחראי, בין השאר, לטיפוח וסיוע שחקנים צעירים מהאקדמיה המקומית. אדו, שכיום הוא המנהל של נבחרת ברזיל, צפוי להתמנות למנהל הטכני בארסנל אחרי הקופה אמריקה. "הוא חסר ניסיון וממש קשה לי לראות מה הוא יכול להוסיף לארסנל" אומר ריקרדו סיטון, כתב ברזילאי שמסקר את הנבחרת. "הוא אינטלגנט, זה בטוח אבל לא יודע מה הוא יכול לתרום למועדון גדול כמו ארסנל".

 

קשיים בשוק העברות

 

ארסנל מתקשה מאוד בשוק העברות השחקנים. רכשה ביוקר ומתקשה לשחרר שחקנים ברווח. סאנהיי פיטר מסוון מיסלנט, הסופר-סקאוט שגאזידיס הביא מבורוסיה דורטמונד ונכשל בניסונות שלו להביא את מונצ'י. אדו, כך נראה, הוא ברירת מחדל. הוא לא ניהל באירופה ומכיר את השוק פחות מעמיתיו למקצוע. ואולם, לאדו כן יש כמה הצלחות כמנהל טכני בקורינתיאנס, תפקיד שהחזיק בין 2011 ל-2016 - אז עזב לעבוד עם הנבחרת הברזילאית. "יש לו קשרים והוא מזהה כישרונות" מסביר סיטון. בין השאר אדו החתים בקורינתיאנס שחקנים כגון אלכסנדרה פאטו, רנאטו אגוסטו, פאוליניו, גיל, ואגנר לאב ופאגנר - במחירים מצוינים. אדו היה מאוד משמעותי בבניית קבוצה ש"התאימה לסגנון של קורינתיאנס". הוא סיפר ל-Gazeta Esportiva ש"אי אפשר לדמיין כמה עבדנו בשביל למצוא את השחקנים הנכונים וכמה טלפונים עשינו כדי להחתים את השחקנים הנכונים".

 

עם המאמן צ'יצ'ה יצר שיתוף פעולה מיוחד שמלווה אותו גם בנבחרת. בהתאחדות תפקידו הוא לתאם בין כל השחקנים שמפוזרים ברחבי העולם ולדבר עם הקבוצות שלהן לגבי שחרורים, אימונים וכו'. על פניו, הוא עושה עבודה טובה ואסף לא מעט קשרים בתפקיד. "הוא לבטח יביא איתו לארסנל קשרים בקבוצות הגדולות ביותר" מסביר סיטון. אבל האם הוא איש החזון שיוציא את ארסנל לדרך חדשה שהיא צריכה לצאת אליה לפני שהיא מתדרדרת לדרג נמוך עוד יותר? ההחתמה הראשונה שמייחסים לאדו היא הילד בן ה-18 גבריאל מארטינלי, שמשחק כשחקן כנף וכבש 6 שערים ב-14 משחקים בליגה הספרדית ב-2019. מארטינלי עלה לארסנל 6 מיליון יורו ועל פי הדיווחים הקבוצה צפויה להחתים שחקנים צעירים נוספים בלא מעט כסף. ואולם, רק מכירות של שחקנים וותיקים על שכר גבוה - מסוט אוזיל (350 אלף ליש"ט בשבוע), הנריק מחטריאן (180 אלף ליש"ט בשבוע) שוקרדן מוסטאפי (90 אלף ליש"ט בשבוע) ולורן קוסלייני (75 אלף ליש"ט בשבוע), מוחמד אלני (55 אלף ליש"ט) - עשויה לשנות את תמונת ההוצאות של הקבוצה, שכרגע משקיעה אותה למטה. זו בעיה גדולה כי כלל לא בטוח שבכלל יש מישהו באירופה שמעוניין בשחקנים שיש לארסנל להציע - בטח לא עם השכר הזה.

 

אדו, כאמור, עבר תקופה לא קלה בחודשיו הראשונים כארסנל. כמעט מובטח לו לעבור תקופה לא קלה גם בתחילת דרכו כמנהל טכני בארסנל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x