$
ספורט עולמי

דלויט: הכדורגל האירופי הכניס 28.4 מיליארד יורו בעונה שעברה

כבר 18 שנה ברצף שתעשיית הכדורגל צומחת, אם כי צפויה האטה. על פי הדו"ח השנתי של דלויט שפורסם השבוע, חמש הליגות הגדולות - הפרמיירליג, לה ליגה, הבונדסליגה, סריה A והליגה הצרפתית - הכניסו 15.6 מיליארד יורו מההכנסות שמיוחסות לכדורגל האירופי

שירות כלכליסט 12:0105.06.19

דלויט פירסמה השבוע את הדו"ח השנתי שלה על הכדורגל האירופי. הממצאים העיקריים של הדו"ח מראים מספר דברים:

 

לקריאת הדו"ח המלא - ליחצו כאן

 

הכדורגל גלגל בעונת 2017/18 סכום של 28.4 מיליארד יורו, צמיחה מ-25.5 מיליארד יורו בשנה שלפני. כבר 18 שנים ברצף שתעשיית הכדורגל צומחת. חמש הליגות הגדולות - הפרמיירליג, לה ליגה, הבונדסליגה, סריה A והליגה הצרפתית - הכניסו 15.6 מיליארד יורו מההכנסות שמיוחסות לכדורגל האירופי. הפרמיירליג האנגלית הכניסה לפחות 72% מהליגה השנייה הכי גדולה.

 

הפרמיירליג הכניסה 5.4 מיליארד יורו, הבונדסליגה 3.16 מיליארד יורו, לה ליגה 3.07 מיליארד יורו, הליגה האיטלקית 2.21 מיליארד יורו והליגה הצרפתית 1.69 מיליארד יורו. בממוצע לקבוצות, קבוצה בליגה האנגלית מכניסה פי 1.7 יותר מקבוצה ממוצעת בליגה הספרדית.

 

גמר ליגת האלופית. ליברפול נגד טוטנהאם גמר ליגת האלופית. ליברפול נגד טוטנהאם צילום: ראובן שוורץ

 

כתוצאה מכך, הליגה האנגלית משלמת את השכר הגבוה ביותר לשחקנים שלה - 3.2 מיליארד יורו. הבונדסליגה משלמת 1.64 מיליארד יורו לשחקנים שלה, הליגה הספרדית 2.03 מיליארד יורו, הליגה האיטליקת 1.47 מיליארד יורו והליגה הצרפתית 1.2 מיליארד יורו.

 

הליגה השישית הכי גדולה היא הליגה הרוסית שמכניסה 813 מיליון יורו. מיד אחריה הליגה הטורקית (731 מיליון יורו) והרבה אחריה, הליגה ההולנדית - 495 מיליון יורו. הליגה הפורטוגלית (431 מיליון יורו) והליגה הסקוטית (233 מיליון יורו) הן הליגות הנוספות שמכניסות יותר מ-200 מיליון יורו. הליגה הדנית (185 מיליון יורו), האוסטרית (177), הנורבגית (151), השבדית (141) ופולנית (124) סוגרות את הרשימה. הליגה הישראלית מכניסה בסביבות ה-90 מיליון יורו.

 

הפרמיירליג, כאמור, הכניסה סכום של 4.8 מיליארד ליש"ט בעונת 2017/18 - והפרמיירליג וכל הקבוצות האנגליות המקצועיות (92) הכניסו סכום של 5.8 מיליארד ליש"ט (שיא כל הזמנים). 59% מההכנסות של הפרמיירליג הולכות לכיוון שכר שחקני הליגה ואולם בצ'מפיונשיפ, הליגה בה 24 קבוצות מתחרות על מקום בפרמיירליג, הקבוצות מוציאות סכום שווה ערך ל-106% מסך ההכנסות (עלייה מ-99% בעונה שלפני). מדובר בסיכון פיננסי גדול מאוד שקבוצות רבות לוקחות בשביל הסיכוי להעפיל לפרמיירליג. אגב, טוטנהאם נהפכה בעונה שעברה לקבוצה השלישית בהיסטוריה שהוציאה פחות מ-40% מההכנסות שלה על שכר - מה שמגדיש את ההצלחה המסחררת שלה העונה (ללא רכישת שחקן בעונה שלמה - הקבוצה האנגלית הראשונה שעושה זאת בהיסטוריה).

 

עוד באנגליה: 92 קבוצות הכדורגל המקצועניות באנגליה העבירו יותר מ-2.1 מיליארד ליש"ט במיסים לממשלת בריטניה. עלייה מ-1.9 מיליארד ליש"ט. שתי הקבוצות שהעפילו השנה לליגת האלופות טוטנהאם וליברפול רשמו רווחי שיא בעונה שעברה - 139 מיליון ליש"ט לפני מס (טוטנהאם) ו-120 מיליון ליש"ט לפני מס (ליברפול). אף קבוצת כדורגל לא רשמה שיאי רווחים כאלו בעבר.

 

עמרי ביתן, מוביל תחום הספורט, Deloitte עמרי ביתן, מוביל תחום הספורט, Deloitte

 

ממצאים נוספים

 

לפי מגמת הצמיחה בשוק זכויות השידור, נראה שתהיה האטה בצמיחה בהכנסות למרות חתימה על חוזים שווי ערך - פחות או יותר - לקיימים. בדלויט מזהים שניתן עוד להרוויח הרבה יותר מזכויות שידור בשווקים המתפתחים. למשל הסכם זכויות השידור המקומי של הפרמיירליג ירד ב-8% אך הסכם זכויות השידור של הפרמיירליג מחוץ לבריטניה עלה ב-8%.

 

התרומה של ליברפול לכלכלת העיר נאמדת בסביבות 500 מיליון ליש"ט בנשה לפי דלויט. זה בזכות הסכמים ומערכות יחסים עם ספקים מקומיים, הכנסה מתיירי כדורגל ועוד. לפי דלויט, אירועים באצטדיון וומבלי שבלונדון, תרמו בעשור האחרון כ-150 מיליון ליש"ט לכלכלת שכונה ברנט, שם האצטדיון ממוקם, 424 מיליון ליש"ט ללונדון ו-615 מיליון ליש"ט לאנגליה.

 

בעונת 2015/16, קבוצות הפרמיירליג הכניסו סכום של 3.6 מיליארד ליש"ט. בעונת 2019/20, הצפי הוא להכנסות של 5.24 מיליארד ליש"ט.

 

לאחר שאיבדה את המקום השני בעונה הקודמת לטובת הליגה הספרדית, חזרה הבונדסליגה בעונה החולפת למקום השני בטבלה הכלכלית. הסכם זכויות שידור חדש, אשר הניב תוספת של כ-300 מיליון יורו, דחף את הכנסות הליגה כולה לשיא כל הזמנים של 3.2 מיליארד יורו.

 

הן הקבוצות באופן עצמאי והן הליגות ברמה הקולקטיבית, מבינות כי לא ניתן להסתמך אך ורק על הגידול האורגני בהכנסות מזכויות שידור, ויש להתחיל ולפעול באופן אקטיבי בכדי להמשיך את קצבי הצמיחה במגוון אמצעים החל מבניית איצטדיונים חדשים שמייצרים זרמי הכנסות (לדוג' טוטנהאם), וחיזוק הקשרים הבינלאומיים להגדלת החשיפה של הכדורגל ביבשות נוספות – לדוג' "גביע הפרמייר ליג האסיאתי" שיתקיים ביולי 2019 בשנחאי והרצון של הליגה הספרדית לקיים משחקי ליגה סדירים בארה"ב שנכון לעכשיו נתקל בהתנגדות אך ייתכן וייצא לפועל בשנים הקרובות.

 

עיצוב עתידו של כדורגל הנשים בעולם

 

לקראת מונדיאל הנשים הקרב ובא, הדו"ח מתייחס לגידול בפופולריות של כדורגל הנשים באירופה. בשנה החולפת היינו עדים לשבירת שיאי קהל הן במשחקי ליגה בספרד, בגרמניה ובאנגליה והדו"ח מציין כיצד המשך ההתמקצעות של כדורגל הנשים, יחד עם בניית תשתית נכונה ומינוף נכון של הגידול בעניין בענף, הצליחו לייצר מספר הישגים כלכליים לענף כדורגל הנשים. חוזה זכויות שידור חדש בליגה הספרדית (תמורת סכום שיא של 3 מיליון יורו לעונה), הסכם חסות של נייק יחד עם התאחדות הכדורגל האירופאית לשבע השנים הקרובות ועוד.

 

הזווית הישראלית

 

לדברי עמרי ביתן, מוביל תחום הספורט, Deloitte: "ליגות בסדר גודל דומה לליגת העל הישראלית, כגון הליגה השוודית והליגה האוסטרית, מתקשות לייצר גידול משמעותי בהכנסות מנותני חסות, ומתבססות בעיקר על הצמיחה בהכנסות מזכויות שידור. בעקבות הפערים הגדולים בין הליגות הגדולות (הטופ 5) והאחרות, והן העובדה כי קבוצות מקומיות מתקשות לייצר הכנסות ללא הצלחה בזירה האירופית, החליטה אופ"א להקים מפעל אירופי שלישי, אשר צפוי לפעול החל מעונת המשחקים 2020-21 והתקווה של אופ"א הינה שקבוצות מליגות פחות חזקות מסורתית (לדוגמה ישראל), יוכלו לייצר הכנסות נוספות ולהגדיל את האיתנות הפיננסית שלהן".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x