$
עסקי ספורט

אייאקס - סטארט-אפ שעושה אקזיטים ליובנטוס וריאל מדריד

אייאקס מנצחת את יובנטוס 2-3 בסיכום שני משחקי הרבע גמר ועולה לחצי הגמר ליגת האלופות; היא עושה זאת 6 שנים אחרי שינוי התפיסה שהובילו קרויף וברגקאמפ, שהפך את הקבוצה ממפעל לסטראט-אפ - שבו גאונים יכולים להתפתח עם שיטות אימון ניסיוניות ממש

אוריאל דסקל 08:4317.04.19

1. בספר הביוגרפי על דניס ברגקאמפ "Stillness and Speed: My Story", ספר שיצא ב-2013, מספרים הכותבים, דיוויד ווינר ויאפ ויסר, את סיפורו של החלוץ ההולנדי ומסיימים אותו עם פרק מיוחד על עתידה של אייאקס, הקבוצה שבה ברגקאמפ וכוכבים גדולים אחרים גדלו. הפרק נקרא "עתיד העתיד". האקדמיה של אייאקס נקראת De Toekomst, "העתיד".

 

 

ברגקאמפ הראה דאגה שמאז 1996 אף חלוץ שגדל באייאקס לא כבש יותר מ־25 שערים בעונה. הוא - ומורו ורבו יוהן קרויף - טענו שזה בגלל שהמועדון היה שבוי בקונספט של לואי ואן חאל, המאמן שהוביל את אייאקס לאליפות אירופה האחרונה שלה ב-1995 והתמקד בטקטיקה, בעבודת צוות ובשיטות. "המועדון הפך למועדון ה־95 - כזה שחושב שמה שעשו ב־1995 טוב מספיק לעתיד. אבל כדי להצליח צריך להשתנות בכל שנה, להתפתח, לעבור אבולוציה", הסביר ברגקאמפ. "השחקנים כולם נראו כאילו ייצרו אותם בבית חרושת. כולם היו טובים, נקיים ודי טכניים, אבל הם לא היו מיוחדים, יצירתיים או גמישים מבחינה מחשבתית. הם עשו מה שביקשו מהם, הם הכירו את הפוזיציות שלהם, הם ידעו איך לשחק בעמדה שלהם אבל הם לא יכלו להזריק לקבוצה טיפה של יצירתיות. כשביקשו מהם לאלתר הם לא ידעו מה לעשות. כשהם היו צריכים לייצר משהו מול קשיים, הם הסתכלו לספסל וביקשו עזרה עם העיניים מהמאמנים - זה לא אייאקס". ברגקאמפ הסביר שהגישה צריכה להיות הרבה יותר חצופה. "תנו לי את הכדור, אני יודע מה לעשות עם זה". גישה כזו לא לימדו. גישה כזו היתה בלב המועדון כאשר ב־1973 גרי מיורן קיבל את הכדור במרכז הסנטיאגו ברנבאו והקפיץ את הכדור מול עיני העולם כאילו היה בשכונה.

שחקני איאקס חוגגים שחקני איאקס חוגגים צילום: אי פי איי

 

לפי שינוי התפיסה שהובילו קרויף וברגקאמפ "העתיד" כבר לא תהיה "מפעל", אלא "סדנה" או "סטארט־אפ", מקום שבו גאונים יכולים להתפתח עם שיטות אימון ניסיוניות ממש. בהדרכת שחקנים מנוסים, השחקנים הצעירים של אייאקס יהיו תלמידים של גאונים ויתפתחו כגאונים, כשחקנים חושבים וכחצופים - כמו אלו מאייאקס הגדולה.

 

6 שנים אחרי, והגאונים האלה בחצי גמר ליגת האלופות אחרי שהביסו בדרך את ריאל מדריד ויובנטוס העצומות. קבוצות שיש בהן לפחות שחקן שמקבל יותר כסף מכל שחקני אייאקס ביחד. אייאקס היא הקבוצה הראשונה מאז 2005 שאינה מחמש הליגת הראשונות ובכל זאת עולה לחצי גמר הטורניר היוקרתי של אופ"א.

 

2. מתייאס דה ליכט, פרנקי דה יונג, דוני ואן דה בייק, נוסאייר מזראווי, יואל פלטמן, דיילי בלינד - 6 מה-11 שפתחו בהרכב בטורינו נמצאים במועדון מאז שהם נערים (דה יונג הגיע מווילהם II). שחקני חיזוק כגון דויד נרס, חאקים זייך, לאסה שונה ודושאן טאדיץ' מתאימים בול לשיטה ולרוח וחלקם קשרו את גורלם באותה שיטה ורוח. אייאקס - "הסטאראט אפ" שעשה אקזיט לריאל מדריד ויובנטוס. מדהים.

 

3. הכישרונות האדירים שטיפחו באייאקס מותאמים בצורה נדירה לכדורגל שאריק טן האח, המאמן שהביא לעזיבתו של דניס ברגקאמפ (הוא רצה מישהו יותר 'אייאקסי' באופן אירוני). קצת קשה לנתח את כל מה שטן האח עושה - אבל בגדול יש כמה אלמנטים שקשה לפספס. קודם כל, אייאקס בהתקפה משחקת סוג של 6-2-2. שישה שחקנים בחלק הכי קדמי, קרוב לרחבה (כ-6% מהמסירות של אייאקס הן דאבל פאסים מחוץ לרחבה לתוך הרחבה), שמטרתם ליצור כמה שיותר קומבינציות בין שחקנים יצירתיים כדי לפרוץ את ההגנות - גם הקשוחות ביותר. לאייאקס אין חלוץ קלאסי (קלאס יאן הונטלאר בדרך כלל עולה כמחליף וקספר דולברג לא באמת חלוץ קלאסי) וזאת מאחר שהגמישות בסוג ההתקפה הזו - עם 5 שחקנים התקפיים על שטח קטן לצידן - היא קריטית. אין שחקן אחד עם תפקיד מוגדר - זה סטארט-אפ, כולם עושים הכל.

 

 

בשיטת אייאקס - המגנים נכנסים פנימה ושחקן התקפי מותח את ההגנה

 

בשיטה של אייאקס, וזה מוכר מהכדורגל של פפ גואורדיולה - המנטור של טן האח - המגנים נכנסים פנימה ושחקן התקפי יוצא לאגף כדי למתוח את ההגנה. ככה נוצר מצב של השישה בהתקפה כשמאחוריהם, בדרך כלל, מגן וקשר הגנתי או שני מגנים ומאחוריהם הבלמים. כך יוצא שהשישייה הקדמית גם אחראית ללחץ.

 

לפי הנתונים של Tacticsplatform האזור שבו אייאקס יוצרת הכי הרבה "אירועי לחץ" על המגרש זה אגף ימין ואגף שמאל - צמוד לקו החוץ, כ-30 מטר מקו החצי. בדיאגרמות זה נראה סימטרי לחלוטין. אותו לחץ בדיוק באותו מקום בשני צדדים שונים של המגרש. כלומר מדובר במלכודות לחץ גבוה מתוכננות היטב. באופן כללי, 83% מאירועי הלחץ קורים בחצי של היריבה. ככה אייאקס מצליחה לייצר לחץ, איבודים וטעויות אצל היריבה וזה מוביל לכך שהקבוצה כבשה הכי הרבה שערים באירופה השנה - 155 בכל התחרויות (השיא של המועדון בעונה הוא 155 בעונת 2009/10). הסגנון של טן האח מסובך אבל מותאם באופן נדיר לשחקנים שהאקדמיה ייצרה עבורו.

 

4. באייאקס עובדים על פי מודל TIPS (ראשי תיבה של טכניקה, אינטליגנציית משחק, אישיות, מהירות). אלו ארבע התכונות העיקריות שמחפשים אצל שחקנים. באייאקס מאמינים שאת כל התכונות מלבד האישיות ניתן לשפר, וזאת כיוון שאישיות "היא מבית" וכמעט בלתי ניתנת לשינוי. זו הסיבה גם שצופים בילד במשך זמן רב - כדי להבין את מבנה האישיות הבסיסי שלו. לא מתפשרים על זה. בשביל לשחק כמו שהחבר'ה האלה משחקים, צריך אישיות. 40 סקאוטים עובדים כדי למצוא את השחקנים בעלי האישיות המתאימה ואז מכניסים אותה למערכת אקדמאית שמשקיעים בה כ-10 מיליון יורו בשנה. זה לא סתם שאייאקס - עם תקציב מזערי ביחס ליריבותיה - מצליחה ככה.

 

5. דוני ואן דה בייק הוא השחקן הפחות מוכר מבין הצעירים של אייאקס. הוא שחקן יותר פונקציונלי, פחות נוצץ ולא בעל כוח פריצה של דויד נרס או יכולת מסירה של חאקים זייך, אבל הוא בעל תפקיד אדיר בעיצוב ההתקפה והלחץ ההתקפי של אייאקס. "הוא משחק בין הקווים בצורה הטובה ביותר" לפי יואל פלטמן, הבלם של אייאקס. הוא עושה זאת בעיקר ללא הכדור ומייצר חללים רבים לחבריו לקבוצה עם תנועה נכונה שקורעת את הגנות היריב. בעצמו הוא כבש 15 שערים ובישל 11. מספרים עצומים עבור שחקן בגילו (21) שמשחק לעיתים קרובות כ-6, כלומר כשחקן קישור הגנתי.

 

ואן דה בק הדהים את יובנטוס ואן דה בק הדהים את יובנטוס צילום: איי פי

 

הוא גם קר רוח בצורה יוצאת דופן מול השער - כפי שניתן היה לראות בשער הראשון של אייאקס היום - וייתכן שזה קשור לשני אירועים קשים עיצבו את המנטליות שלו. קצת אחרי שנכנס לאייאקס בגיל 11, אחיו רודי, חלה בסרטן. הוריהם חילקו את העבודה ביניהם. אבא לקח את דוני לאימונים באייאקס, אמו לקחה את רודי לבית חולים לטיפולים. רודי, לפי AjaxShowtime, תמיד אמר לו 'אל תדאג לי, תיתן הכל בשביל שתהיה שחקן אייאקס ותטפל במשפחה'. עם המשמעות הזו נכנס ואן דה בייק לאקדמיה ויצא ממנה השחקן שהוא (האח הבריא).

 

האירוע הנוסף קרה כבר אחרי שואן דה בייק נכנס לקבוצה הבוגרת של אייאקס. הוא גדל באייאקס לצד עבדלק נורי. נורי, כזכור, סבל מדום לב במהלך משחק קדם עונה ב-2017 וסובל כיום מנזק מוחי. ואן דה בייק, החבר הכי טוב של נורי, אמר שאת הקריירה שלו הוא יעשה כדי "לגרום לנורי להיות גאה בי". הוא וחבריו אכן משחקים בצורה שגורמת לנורי, וכל אחד אחר שמזוהה עם המועדון הזה, גאווה עצומה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x