$
ספורט ופוליטיקה

כמה יעלה לברצלונה לתחזק את ההצלחה?

ברצלונה בעונת 2018/2019 היא קבוצה מנצחת, עשירה ויש לה השחקן הכי טוב בעולם, ועדיין - יש הרבה בעיות באופק

אוריאל דסקל 10:0619.03.19

קבוצת הכדורגל של ברצלונה זכתה בשלוש אליפויות בארבע השנים האחרונות. את העונה שעברה סיימה עם דאבל - שני בשלוש העונות האחרונות —ושחקנים שגדלו אצלה קיבלו את הכי הרבה דקות משחק באירופה. משנת 1951 ברצלונה זכתה ב־8 דאבלים של ליגה וגביע, 4 מהזכיות הגיעו בעשור האחרון. כמו כן, 28% מהזכיות בליגה שלה הגיעו בעשור האחרון. הזכייה הראשונה היתה ב־1929. כך שאין ספק בכלל שברצלונה יכולה להיות מאוד מרוצה מהביצועים שלה על המגרש העונה. ואולם, הכתבים שמסקרים את הקבוצה מדווחים שרק דבר אחד מעניין את בארסה העונה: ליגת האלופות. ריאל מדריד, שזכתה בארבעה תוארי אליפות אירופה בחמש העונות האחרונות, עדיין מחזיקה בתואר הקבוצה המוצלחת ביותר בכדורגל הספרדי וזה בא לידי ביטוי גם במטריקות הכלכליות: ההכנסות העצמאיות של ברצלונה (זכויות שידור, חסויות וימי משחק) הגיעו ל-690 מיליון יורו בעונת 2017/18, זאת בעוד לריאל מדריד היו הכנסות עצמאיות של 751 מיליון יורו. ההצלחה בזירה האירופית עשויה להסביר גם את הפער בין ברצלונה וריאל מדריד בכל הקשור לעוקבים ברשתות החברתיות. ריאל מדריד נעקבת על ידי 202 מיליון איש בפייסבוק, טוויטר ואינסטגרם (נכון לתחילת העונה) - יותר מכל קבוצת ספורט אחרת בעולם, בעוד ברצלונה במקום השני בעולם עם 190.5 מיליון עוקבים. דברים אלו, אומרים בברצלונה, עשויים להשתנות אם הקבוצה תזכה בליגת האלופות בפעם הראשונה מאז 2014/15. ונראה שברצלונה צריכה לזכות בליגת האלופות בקרוב כי הקריירה של גדול שחקניה בכל הזמנים, ליאו מסי, עומדת להסתיים בעשור הקרוב. אין עוד הרבה צ'אנסים לזכות בגביע עם האוזניים הגדולות איתו בהרכב.

 

 

ברצלונה חוגגת. מתכוננים ליום שאחרי מסי ברצלונה חוגגת. מתכוננים ליום שאחרי מסי צילום: איי פי

 

הכנסה של מיליארד אבל...

ברצלונה התגאתה שעונת 2017/18 הניבה לה הכנסה של 1.05 מיליארד דולר ("מועדון הספורט הראשון בעולם שרשם הכנסה של יותר ממיליארד דולר", כפי שכתבה בהודעה לתקשורת) ורווח של 220 מיליון דולר, אבל מבט ביקורתי יותר במספרים עשוי ללמד שהמצב הכלכלי לא אידיאלי.

 

קודם כל, ההצלחה של ברצלונה עולה הרבה מאוד כסף ונראה שתעלה עוד יותר כסף. ההכנסות בעונה שעברה (2017/18) - לפי הגדרת המועדון, כלומר כולל הכנסות שאינן עצמאיות וקבועות כגון רווח ממכירת שחקנים, עמדו על 914 מיליון יורו (רווח של 209 מיליון יורו בזכות מכירת ניימאר ב־222 מיליון יורו). מדובר על קפיצה עצומה מהכנסה של 708 מיליון יורו בעונת 2016/17, ואולם ההכנסות העצמאיות ללא מכירת שחקנים עלו רק ב־42 מיליון יורו. המחיר של ההצלחה היה גבוה והוביל לעלייה של יותר מ־150 מיליון יורו בתקציב השכר ל־529 מיליון יורו (המשכורות כוללות בונוסים), כאשר הכדורגל אחראי ל־486 מיליון יורו מתקציב השכר המועדוני וכל שאר ענפי הספורט אחראים על 43 מיליון יורו. מדובר בעלייה של 43% בתקציב השכר כך ש־70% מההכנסות מושקעות חזרה בשכר שחקנים - לא יחס אידיאלי בכלל. תקציב השכר עלה פי שניים בארבע העונות האחרונות (הכי הרבה מבין 15 המועדונים הכי גדולים באירופה). ברצלונה משלמת בשנה 92 מיליון יורו יותר מאשר ריאל מדריד - הכי הרבה בעולם הספורט. בארסה אולי קבוצת הספורט שהצליחה, באופן חד־פעמי, להגיע למיליארד דולר הכנסות, אבל היא גם הקבוצה הראשונה שמשלמת יותר מ־10 מיליון יורו בשנה בממוצע לכל שחקן סגל שלה.

 

גם העלות השנתית של רכישת שחקנים (פחת) עלתה בצורה משמעותית בעונה שעברה - ל-132 מיליון יורו. פי שניים יותר מאשר העונה שעברה, בעיקר בגלל הרכישות המסיביות אחרי מכירת ניימאר. בשלוש העונות האחרונות ברצלונה הוציאה סכום של 613 מיליון יורו על רכישות שחקנים (212 מיליון יורו נטו). זה פי שניים יותר מאשר אתלטיקו מדריד (307 מיליון יורו) וכמעט פי 2.5 יותר מאשר ריאל מדריד (249 מיליון יורו). ההשקעה הגבוהה ברכישות ומשכורות לא מנעה מברצלונה לרשום רווחים במשך שבע עונות רצופות (ממוצע של 32 מיליון יורו רווח בעונה) אבל הרווח מצטמצם (הצפי לעונה הוא הרבה מתחת לממוצע - 15 מיליון יורו), וללא רווח בשוק העברות השחקנים (רווח ממוצע של 68 מיליון יורו בשנים האחרונות) הקבוצה ככל הנראה לא תצליח להישאר רווחית ולסיים את תוכנית השיפוץ והשיקום של קאמפ נואו בשווי 600 מיליון יורו.

 

ליאו מסי ולואיס סוארס. החוב עצום ולא יירד בקרוב ליאו מסי ולואיס סוארס. החוב עצום ולא יירד בקרוב צילום: גטי אימג'ס

 

 

לא מצמצמת הוצאות

 

ברצלונה, כך נראה, לא מתכננת להוריד את ההשקעות שלה בשוק העברות השחקנים בקרוב וכבר רכשה את פרנקי דה יונג מאייאקס עבור סכום של 75 מיליון יורו (עם בונוסים של 11 מיליון יורו). כמו כן, בספרד מדווחים שהקבוצה מעוניינת במתיאס דה ליכט, בלם אייאקס, עבור סכום דומה לזה שהוציאה על דה יונג. גם לוקה יוביץ' מפרנקפורט מועמד עבור סכום יחסית גבוה. אולי בגלל ההשקעות הללו בשוק העברות השחקנים דווח החודש בספרד שברצלונה לקחה הלוואה של 140 מיליון יורו עם ריבית של 1.5% מחברות השקעות אמריקאיות. ויקטור פונט, לשעבר מועמד לנשיאות ברצלונה, אמר ל”מארקה” שהוא מודאג ממסע הרכש הזה של בארסה, שמגיע לאחר רכישות של פיליפ קוטיניו ועוסמאן דמבלה, שבינתיים מתקשים להחזיר את ההוצאה העצומה עליהם (קוטיניו מקסימום 150 מיליון יורו, דמבלה 120 מיליון יורו). "הם לא מייצרים מספיק הכנסות וההוצאות גבוהות הרבה יותר מדי ביחס אליהן" אמר פונט. "אז חייבים למכור שחקנים כי כרגע נראה שההפסדים הם פצצה שתתפוצץ בסופו של דבר. החוב עולה בצורה שהמועדון צריך להסביר". החוב, לפי הערכות, עומד על יותר מ־502 מיליון יורו, כאשר החוב נטו עומד על כ־400 מיליון יורו. לשם השוואה, החוב של ריאל מדריד הוא 373 מיליון יורו ובגלל עתודות מזומנים שלה, החוב נטו הוא שלילי.

 

יש לציין שתחזוקת הסגל מבחינת כלכלית קשה במיוחד מאחר שליאו מסי בעל משכורת של 8.3 מיליון יורו בחודש - כמעט 100 מיליון יורו בשנה. לשם השוואה, כריסטיאנו רונלדו - מספר 2 במשכורות בעולם הכדורגל - בעל שכר של 56 מיליון יורו בשנה. מסי נותן מספרים מדהימים גם העונה אבל גם במועדון יודעים שזה לא יכול להימשך לנצח, ובחודש שעבר נשיא המועדון, ז'וזפ מריה בארתמאו, אמר ל־BBC שההוצאות הגדולות על רכישת שחקנים מגיעות במטרה להכין את החיים בברצלונה אחרי מסי. "אני יודע שיום אחד מסי יגיד שהוא פורש", אמר בארתמאו ל־BBC. "יש עוד זמן עד שזה יקרה, אבל אנחנו חייבים להכין את המועדון לעתיד. אנחנו מביאים שחקנים צעירים נהדרים לקבוצה כי אנחנו צריכים להמשיך את עידן ההצלחות שלנו. זו האחריות שלנו".

 

ברצלונה אכן מכינה את השטח ליום שאחרי מסי, ואולם צריך לזכור שהחוזים היקרים של שחקני עמוד השדרה של הקבוצה - ג'רארד פיקה, סרג'יו בוסקטס, ג'ורדי אלבה ולואיס סוארס - גם שווים הרבה מאוד כסף. לא בטוח עד כמה השחקנים החדשים שהובאו מתאימים להחליף את השלד המזדקן של הקבוצה - שרוב רובו גדל בקבוצה במחלקת הנוער ולא הגיע בהעברות גדולות במיוחד. בארתמאו, שצפוי לעזוב את תפקיד הנשיא ב־2021, הבטיח שלא יעזוב לפני שיבטיח את עתידו של מסי במועדון עם חוזה חדש. לדבריו, "המנדט שלי ייגמר בעוד שנתיים, אז צריך לשים את המועדון בעמדה נהדרת עבור הנשיא החדש. זו המורשת שלנו". העלויות הגבוהות, החוב התופח וההסתמכות על שלד הולך ומזדקן, אלו הם אתגרים שעשויים להקשות על ניהול הקבוצה אחרי שבארתמאו יעזוב. אלו דברים שזכייה בליגת האלופות העונה אולי לא תפתור, אבל היא בהחלט תצדיק חלק מהכסף הרב שהושקע בקבוצה בשנים האחרונות.

 

הוצאות על רכש בשלוש העונות האחרונות בלה ליגה

 

ברצלונה

613 מיליון יורו

 

אתלטיקו מדריד

307 מיליון יורו

 

ריאל מדריד

249 מיליון יורו

 

סביליה

234 מיליון יורו

 

ולנסיה

217 מיליון יורו

 

ויאריאל

195 מיליון יורו

 

ריאל בטיס

101 מיליון יורו

 

אתלטיק בילבאו

64 מיליון יורו

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x