$
ספורט ופוליטיקה

האם מנצ'סטר סיטי תודח מליגת האלופות? העתיד של אופ"א כרגולטור תלוי בזה

הקבוצה של אבו דאבי עברה על כל חוקי הפייר פליי הפיננסי בצורה ברורה לחלוטין. האם אופ"א תצא נגדה למלחמה אמיתית על הרגולציה שאמורה היתה למנוע את נסיקתה של הקבוצה האנגלית?

אוריאל דסקל 15:1806.03.19

האם מנצ'סטר סיטי צריכה להיזרק מליגת האלופות? על פניו, העבירות שלה על חוקי הטורניר כל כך חמורות שזה יהיה כמעט פשע לא להרחיק אותם מהליגה.

 

 

בסוף 2018 המגזין הגרמני דר שפיגל חשף עשרות מסמכים שמוכיחים כי המועדון שבר את חוקי הפייר פליי הפיננסי בצורה מודעת ומתוכננת. המועדון הכחיש את הפרסומים - למרות שהיה מדובר על חשיפה של מסמכים רשמיים, והשבוע המגזין הגרמני מפרסם אי-מיילים נוספים שהודלפו ומראים בברור איך סימון פירס, המנהל הפיננסי של המועדון, מתדרך באופן מאוד מפורט איך המועדון יכול לעקוף את חוקי הפייר פליי הפיננסי.

 

פפ גווארדיולה מנשק את סרחיו אגוורו - מנצ'סטר סיטי פפ גווארדיולה מנשק את סרחיו אגוורו - מנצ'סטר סיטי צילום: איי אף פי

 

קודם כל, צריך להבין מדוע ב-2011 הכניסו את חוקי הפייר פליי הפיננסי. זה קרה הרבה בגלל מדינות המפרץ הפרסי - אבו דאבי וקטאר - שהגיעו לכדורגל עם סכומי כסף ששום אוליגרך או מיליארדר אמריקאי לא יכול להתמודד איתם. השייח'ים השקיעו סכומים כל כך גבוהים בקבוצות, שרשמו הפסדים תפעוליים עצומיים, מה שהדאיג את המיליארדרים שהחזיקו בקבוצות ואלו הפעילו לחץ על מישל פלאטיני כדי שינסה למנוע את האינפלציה במחירי כדורגלנים. מה שנוצר זה תקנה פיננסית במערכת הרישוי האירופאית, שבגדול מונעת מקבוצות להוציא יותר ממה שהן מכניסות באופן טבעי - כלומר ממכירת כרטיסים, חסויות וזכויות שידור. זה כביכול היה אמור למנוע מהשייח' של מנצ'סטר סיטי, השייח' מאנסור מאבו דאבי, להכניס את היד שלו לכיס המאוד עמוק ולהוציא סכומים אדירים שמכסים הפסדים שנוצרו בשוק העברות השחקנים ושכרם. התקנות הללו היו מאוד בעייתיות מלידתן אבל הן קיימות כיום ומה שמנצ'סטר סיטי עשתה זה להשתין עליהן מהמקפצה.

 

סימון פירס, באימיילים הרבים שלו למאנסור, מפרט איך השייח' יכול להעביר כסף לסיטי דרך הסכמי חסות שכביכול נספרים כהכנסה מסחרית. "כמו שדיברנו, חברת Aabar (חברת פיננסים באבו דאבי) תעביר 3 מיליון ליש"ט בהסכם שנדווח כ-15 מיליון ליש"ט. את 12 מיליון הליש"ט האחרים יעביר הוד מעלתו" כתב במייל אחד. במייל אחר המנכ"ל לשעבר, גראהם וואלאס, כותב: "הכסף שאנחנו מייחסים להסכם חסויות של הסיטי - חברות Etisalat, Aabar, ADTA ואיתחאד, צריך להיות משוחרר אלינו חוקית מהחברות הללו כדי למנוע ניגוד אינטרסים". וואלס מתייחס לסעיף בפייר פליי שאוסר על בעלים להעניק חסות לקבוצתו דרך חברות שלו (או חברות שיש לו השפעה עליהן) מעל סכום מסוים (נקרא 'סכום הוגן'). מה שבסיטי עשו זה לקבל חסויות מחברות מאבו דאבי, מדינה שנשלטת על ידי משפחתו של השייח' מאנסור והחברות הללו קיבלו את הכסף מהשייח' מאנסור ופשוט העבירו אותו לסיטי דרך החסות. המסמכים והמיילים מוכיחים זאת. אין כאן שום דבר מלבד רמאות ברורה ומתוכננת של הסיטי. השייח', דרך אגב, העביר את הכסף דרך חברת ההשקעות שרכשה את הסיטי - חברת ההשקעות של אבו דאבי (ADUG).

 

למשל, אתיחאד שילמה רק 8 מיליון ליש"ט מתוך הסכם בשווי 67.5 מיליון ליש"ט. את שאר הכסף העבירה ADUG לאתיחאד. הסכמים דומים נחתמו עם חברת הנפט מאבו דאבי, Aabar ועם רשות התיירות של אבו דאבי. אנשי המועדון ואנשי אבו דאבי הכחישו בפומבי שזה מה שהם עשו - אבל המסמכים שנחשפים מוכיחים מה שמתנגדי הפייר פליי הפיננסי אמרו כל הזמן: אין באמת דרך למנוע ממדינות כמו קטאר ואבו דאבי להשקיע בקבוצות הכדורגל שלהן. בסיטי כינו את פרויקט הסתרת ההכנסות Project Longbow - על שם חץ שלוחמים בריטים עיצבו קרב קרסי, שהיה חלק ממלחמת 100 השנים עם צרפת (נשיא אופ"א בזמנו, היה מישל פלאטיני הצרפתי). מה שברור מעבר לכל ספק זה שחברות כמו חברת התעופה של אבו דאבי, אתיחאד, קיבלו כסף מ-ADUG כדי לשלם הסכמי חסות גדולים באופן משמעותי מהשווי הריאלי של החסויות הללו כחלק מהפרויקט הזה. ולא רק העלו את ההכנסות של סיטי במאות אחוזים, גם "קיצצו" בהוצאות. אבו דאבי שילמה כסף רב ללוביסטים ולאנשי ממשל בריטים לשעבר, שהקימו חברות קש ואף רכשו בנק איסלנדי שפשט רגל כדי שאלו "יקנו" את זכויות התדמית של שחקני מנצ'סטר סיטי באופן פרטני כביכול. כך שילם השייח' לשחקנים לא דרך חשבנות המועדון, כלומר בדרך עוקפת אופ"א - אלא דרך חברות קש שכביכול רכשו את זכויות התדמית של השחקנים. זה מה שצמצם את ההוצאות הרשמיות של הסיטי באופן ניכר.

 

אי-מיילים גם מראים שמנצ'סטר סיטי התנהלה כביריונית של ממש מול אופ"א בכל הקשור לחוקי ה-FFP. על פי החישובים והמסמכים, אבו דאבי השקיעה כ-2.7 מיליארד יורו כדי להפוך את סיטי לאחת מהקבוצות הטובות באירופה - בטופ של המשחק, בדיוק מה שאופ"א ניסתה למנוע. אגב, מי עזר לאבו דאבי לעבור על החוקים? מי שכיום שולט בפיפ"א - ג'יאני אינפנטינו, מזכ"ל אופ"א לשעבר. הוא עשה זאת על ידי ריכוך העונשים שדרשה הבקרה התקציבית.

 

חוקים חוקיים?

 

סיטי טוענת שהפריצה לחשבונות האימייל של אנשיה היא לא חוקית ומטרתה "לפגוע בתדמית המועדון". העונש המקסימלי לעבירות הפייר פליי הפיננסי הוא השעיה מליגת האלופות. ייב לטרם, מי שמנהל את הבקרה התקציבית של אופ"א, טוען שש"אם סיטי תמצא אשמה, הוא יבקש את העונש הכבד ביותר". סיטי, לפי מה שאומרים באנגליה, מתכננת להילחם בכל הקונספט של הפייר פליי הפיננסי ולהגיע עד לערכאות הכי גבוהות (למרות שבית הדין הגבוה לצדק של האיחוד האירופי כבר תמך ברגולציה של הפייר פליי הפיננסי). למרות הרמאות המובהקת ושבירת החוקים, המאבק של סיטי בפייר פליי עשוי להיות הוגן. אחרי הכל, באיזה עוד עסק מגבילים את ההשקעה של הבעלים בעסק שלו? זה בלתי נתפס בתוך האיחוד האירופי הקפיטליסטי.

 

ואולם, עסקי הספורט הם שונים וחייבים חוקים ששומרים על שיוויון יחסי בין היריבות - כי ללא החוקים הללו, יתקשו לשמר על המודל הכלכלי של הספורט שבנוי על התקווה של אוהדים שבכל יום נתון ניתן לנצח כל קבוצה - לא משנה עד כמה היא עשירה. אופ"א, גוף טיפש ומושחת תחת מישל פלאטיני, לא השכילה ללמוד מענפים אחרים ממקומות מאוד קפיטליסטים כגון ארה"ב, איך שומרים על הוגנות (תקרת שכר, מס יוקרה, דראפט ועוד) ועדיין מאפשרים לאנשים פרטיים ואפילו מדינות להשקיע בקבוצות שלהם. ומה שקרה בפועל מאז 2011 זה שהפערים הכלכליים בין הקבוצות העשירות לבינוניות והקטנות גדלו, התחרותיות צומצמה והשייח'ים שכל כך ניסו למנוע מהם להשפיע על הכדורגל, נכנסו למשחק ושינו אותו לחלוטין. באופ"א מגדירים את הפייר פליי הפיננסי כ"הצלחה" בגלל שהחובות של הקבוצות ירדו ורוב הקבוצות היום מתנהלות בצורה שפויה באופן יחסי. ואולם, בשום מקרה אי אפשר לתאר רגולציה שנקראת "פייר פליי" והפכה את התחרות להרבה פחות הוגנת כ"הצלחה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x