$
ספורט ופוליטיקה

7 הערות על חשיפות פוטבול ליקס

החשיפות בסוף השבוע על הכוונות להקים ליגת על אירופית במקום המפעלים של אופ"א הוכיחו את מה שידוע כבר הרבה מאוד זמן: הכדורגל רקוב משחיתות

אוריאל דסקל 18:3403.11.18

החשיפות בסוף השבוע של מגזין דר שפיגל עם תאגיד העיתונאים החוקרים האירופי, EIC, ולפיהן באיירן מינכן ועוד 15 מועדוני ענק באירופה מתכננים להקים ליגת על שתחליף את המפעלים של אופ"א, הוכיחו את מה שידוע כבר הרבה מאוד זמן: הקבוצות הגדולות רוצות להיות יותר רווחיות ולא אכפת להן לעשות זאת על חשבון הקבוצות הבינוניות והקטנות; אופ"א ופיפ"א הם ארגונים מושחתים שמנוהלים על ידי עסקנים שהקשר בינם לבין כדורגל הוגן הוא מקרי בהחלט; הפייר פליי הפיננסי זו רגולציה שהחלישה את מעמד הביניים של הכדורגל האירופי, מנעה מקבוצות בינוניות להצליח ואפשרה לקבוצות במימון נפט מזרח תיכוני לעשות מה שהן רוצות בכדורגל.

 

 

 

 

באיירן מינכן בליגת האלופות של אופ"א. לאף אחד לא באמת איכפת מהאוהדים באיירן מינכן בליגת האלופות של אופ"א. לאף אחד לא באמת איכפת מהאוהדים צילום: אי פי איי

 

אנשי "פוטבול ליקס" העבירו לעיתונאים יותר מ-70 מיליון מסמכים שמאפשרים את החשיפה הזו שמלמדת על האינטרסים האמיתיים של השחקנים הראשיים בכדורגל האירופי.

 

אלה שבע הערות על הגילויים החדשים:

 

1. מאז 2010 אופ"א מנסה לכפות את חוקי הפייר פליי הפיננסי על ידי כך שהיא מעניקה רישיון להשתתפות בליגת האלופות ובליגת אירופה רק לקבוצות שעומדות בתנאי הפייר פליי הפיננסי. באופן עקרוני: כל קבוצה צריכה לחיות לפי היכולות הטבעיות שלה. כלומר, לא להוציא יותר ממה שהיא מכניסה באופן עצמאי ולא להסתמך על הכסף של הבעלים. החוקים נבעו מהרצון של אופ"א לצמצם את החובות בכדורגל האירופי. ואכן, זה מה שקרה מאז שהתחיל המהלך של הפייר פליי הפיננסי. בינואר 2018 פרסמה אופ"א שהפסדי קבוצות הכדורגל האירופיות עמדו ב־2016 על 269 מיליון יורו - שישית משיעורם ב־2011. אופ"א גם חישבה שהחוב נטו הכולל של מועדוני היבשת המשחקים בליגות הראשונות באירופה פחת מ־60% מהכנסותיהן ל־35%.

 

בנוסף, מועדוני הכדורגל האירופאים רשמו רווחים של 600 מיליון יורו ב-2017 - שיפור עצום מהפסדים של 1.7 מיליארד יורו ב-2011. עם זאת, לפי מחקר של יותר מ-100 חוקרים כלכליים ברחבי אירופה הפייר פליי הפיננסי היווה מכשול בפני משקיעים והתגלה כ"חיסרון עבור המועדונים הקטנים יותר" ו"הפחית את התחרות בצורה קיצונית". "חוקי הפייר פליי הפיננסי לא צמצמו את אי השוויון בין המועדונים, אלא דווקא הרחיבו אותו", מסר פרופסור כריסטוף קסרר, מהאוניברסיטה הטכנולוגית של מינכן. לפי המחקר, החוקים "ביססו את ההיררכיות הקיימות", שכן הם אינם מאפשרים לקבוצות חלשות יותר מבחינה פיננסית להתקדם באמצעות השקעות של בעלים. "המשקיעים יכולים לפרק מבנים מבוססים ובכך לחזק את התחרות", הוסיף ד"ר דניאל אורבן. בתקופת הפייר פליי הפיננסי, יש פחות אלופות חדשות מאי פעם בליגות הראשונות של אופ"א. כמו כן, מספר המשחקים שנגמרים בצורה חד צדדית (עם הפרש 3+ שערים) הגיע לשיא חדש ברוב הליגות האירופאיות. לפי גוף מחקר הכדורגל הגדול ביותר באירופה, CIES Football Observatory הפערים הגדולים ביותר התגלו בספינת הדגל של אופ"א, ליגת האלופות - שם 29% מהמשחקים מסתיימים בפער של שלושה שערים ומעלה, עלייה של 8% ביחס לעונה הקודמת.

 

2. על פניו, פתיחת הפערים הזו מאוד הגיונית. המשמעות של חוקי הפייר פליי הפיננסי היא שקבוצות שמכניסות יותר כסף יכולות להשקיע יותר כסף בשוק העברות השחקנים וגם להרוויח יותר כסף בשוק הזה - מה שמגדיל את ההכנסות שלהן ומגדיל את חוסר השיוויון בין הקבוצות הגדולות לבינוניות והקטנות. נוסף לעיוות הזה: קבוצות עשירות יכולות להוציא יותר, מה שמוביל ליותר הצטיינות על המגרש, שמובילה להכנסה גבוהה יותר גם מפרסי הזכייה וזכויות השידור (שבכדורגל, באופן מסורתי, הולך לקבוצות המוצלחות יותר). כך, מ-2011 נוצר מעגל "קסמים" בו העשירות התעשרו והיריבות היו צריכות לצמצמם הוצאות על רכש ושכר, כך שהפערים, המקצועיים והפיננסיים, נפתחו עוד יותר. עבור אופ"א כל זה אף פעם לא היווה בעיה. ב-2013 אנדראה טראברסו, האחראי לפייר פליי הפיננסי והרישיונות של אופ"א, נשאל על ידי "כלכליסט" האם הארגון צפוי לטפל בפערים הכלכליים בין הקבוצות הגדולות לקטנות? תשובתו היתה "לא". וש"הפייר פליי הפיננסי קשור ליכולת של המועדונים לחיות לפי יכולותיהם הטבעיות". כך נוצר מצב בו הרגולציה של אופ"א מאפשרת לפערים לצמוח. פערים בין הקבוצות הגדולות לקבוצות בליגות שלהן ובין הליגות הגדולות לשאר הליגות. למה כ-30% מהמשחקים בליגת האלופות נגמרים בתוצאה חד צדדית? כי קבוצות גדולות ועשירות מועכות קבוצות שפשוט לא יכולות להתחרות נגדן.

 

3. אבל אופ"א, כמיטב המסורת העסקנית, לא כפתה את החוקים על העשירים באמת. לפי הגילויים של דר שפיגל ו-EIC, מנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן קיבלו הנחות של ממש מאופ"א. אבו דאבי נכנסה לכדורגל האירופי דרך רכישת סיטי וקטאר נכנסה לכדורגל האירופי דרך רכישת פריז סן ז'רמן. שתי הנסיכויות השקיעו יותר ממיליארד יורו כל אחת בקבוצה. על פניו ההשקעה הזו לא חוקית לפי הפייר פליי הפיננסי ושתי הקבוצות חיו הרבה מעבר ליכולותיהן הטבעיות - רכשו שחקנים במחירי שיא, שילמו להם משכורות שיא והשקיעו בהבאת מנהלי כדורגל ושיווק שיהפכו את העסק לגלובלי. איך הצליחו לעשות זאת תחת חוקי הפייר פליי הפיננסי? בסיוע מי שמנהל את הכדורגל העולמי היום, נשיא פיפ"א ג'יאני אינפנטינו ונשיא אופ"א לשעבר - המורשע בשחיתות, מישל פלאטיני.

 

4. אחד מהחוקים של הפייר פליי הפיננסי היה שחברות מסחריות שבבעלות או בקשר עם בעלי הקבוצות לא יכולות להשקיע סכומים "לא הוגנים" בחסויות לקבוצות. כדי לקבוע אם מחירי החסויות היו הוגנים, אופ"א הקימה את ה-CFCB, או Club Financial Control Body שהיה אמור להשגיח על חוקי הפייר פליי הפיננסי ובין השאר לקבוע אם להסכם חסות מסוים יש "שווי הוגן". ה-CFCB הביט בנתונים של הסכמי החסות של סיטי עם חברות מאבו דאבי ושל פ.ס.ז' עם חברות ורשויות מקטאר - וקבע שההסכמים לא הוגנים. למשל, הסכם חסות בין "רשות התיירות של קטאר" (QTA) עם פריז סן ז'רמן הכניס לקבוצה סכום דימיוני של 200 מיליון יורו בשנה כשהשווי ההוגן שלו עומד על בין 3 מיליון יורו למקסימום 5 מיליון יורו. גם סיטי קיבלה חסויות מחברות של הבעלים שלה, השייח' מאנסור, במחיר לא הוגן (אם כי, יותר הוגן מההסכם של קטאר עם פריז סן ז'רמן). על פניו, אופ"א הענישה את שתי הקבוצות על העבירות הללו - אבל העונשים היו קנסות (שצומצמו עם הזמן) שלא באמת הזיזו לשייח'ים. זה קרה בזכות מוערבות ישירה של מזכ"ל אופ"א בזמנו, אינפנטינו - שקיבל את תמיכת מדינות אסיה במירוץ לנשיאות פיפ"א ומוערבות ישירה של פלאטיני, שקיבל הוראה מניקולה סרקוזי, לשעבר נשיא צרפת, לסייע לקטארים. סרקוזי אוהד פריז סן ז'רמן ורצה שהקטארים ירכשו את הקבוצה וישקיעו בה מיליארדים. סרקוזי גם הורה לפלאטיני להצביע עבור קטאר בבחירות לאירוח מונדיאל 2022. על פי המסמכים, אינפנטינו אף נפגש עם ראשי סיטי - מאחורי הגב של ה-CFCB - כדי להגיע לסיכומים לא חוקיים על פשרה בנושא העונש - שהיה אמור להיות הרבה יותר חמור בגלל ההפרה הבוטה של חוקי הפייר פליי הפיננסי:. קבוצות מטורקיה, רומניה ומדינות מזרח אירופאיות נענשו בצורה חריפה הרבה יותר (מקנסות, דרך השעיות משוק העברות השחקנים ועד השעייה מליגת האלופות) למרות שהעבירות שלהן על הפייר פליי הפיננסי היו הרבה פחות משמעותיות.

 

 

אינפנטינו ואל מובארק. "אתה יכול לסמוך עליי" אינפנטינו ואל מובארק. "אתה יכול לסמוך עליי" צילום: רויטרס

 

 

5. אבו דאבי, שלפי המסמכים השקיעה בסיטי יותר מ-2.7 מיליארד יורו במשך 7 שנים דרך חסויות והעברות כספים של הבעלים - היתה מאוד אגרסיבית עם אופ"א. בין השאר, חאלדון אל מובארק, היו"ר של הקבוצה, שלח מייל לנציג אופ"א בו הוא טוען כי הוא הוא מעדיף לשלם מיליונים לעורכי דין שילחמו עם אופ"א מאשר לשלם קנס לאופ"א. כמו כן, מנהלים בסיטי איימו על פירמית ראיית החשבון של ה-CFCB, חברת הענק PwC. כשאחד מחוקרי ה-CFCB מת, אחד מבכירי סיטי הוציא אי-מייל שמח לאיד על מותו. אינפנטינו, כאמור, העניק פרס להתנהלות הזו. פיפ"א הוציאה אמש הודעה לפי "החשיפות האחרונות הן ניסיון להחליש את המנהיגות החדש בפיפ"א ובמיוחד זו של ג'יאני אינפנטינו". "המנהיגות החדשה" הזו לא עושה שום דבר שונה במהותו מהמנהיגות הישנה של ספ בלאטר והוועד הפועל המושחת של פיפ"א. הפייר פליי הפיננסי שיבש את האיזון התחרותי בכדורגל האירופי והוכח כרגולציה חסרת שיניים נגד העבריינים הגדולים.

 

6. עוד התגלה במסמכים שהקבוצות הגדולות של אירופה עבדו ואולי עדיין עובדות על הקמת סופרליג, שתחליף את ליגת האלופות. זהו מהלך שקורה על בסיס קבוע בעשורים האחרונים כדי להפעיל לחץ על אופ"א להעניק יותר כוח וכסף לקבוצות הגדולות. המסמכים מראים שבאיירן מינכן, ביחד עם 15 קבוצות על אחרות באירופה (כולל חמש קבוצות אנגליות) מתכננות הקמת "סופר ליג אירופאית". נחשפה טיוטה של מסמך שמראה על הסכמת הקמת ליגה שהיה אמור להיחתם החודש. על פי המסמך ריאל מדריד תקבל 18.77% מהון המניות של הליגה החדשה (ESL), ברצלונה 17.61%, מנצ'סטר יונייטד 12.58%, באיירן מינכן 8.29%, צ'לסי 8.19%, ארסנל 6.48%, יובנטוס 6.16%, פריז סן ז'רמן 6.11%, מנצ'סטר סיטי 6.05%, ליברפול 5.5% ומילאן 4.27%. שאר הקבוצות יכנסו כ"אורחות" - ביניהם אתלטיקו מדריד, בורוסיה דורטמונד, אולימפיק מארסיי, אינטר מילאן ורומא.

 

 

 

המשמעויות של המהלך הללו עשויות להיות ענקיות. א' - נראה שהמטרה של הקבוצות היא להשיג עצמאות מאופ"א ולבנות ליגה פרטית שאת הכסף שתרוויח ממשחקים בין הקבוצות הגדולות, תחלק בין הקבוצות הגדולות. אופ"א כיום מנהלת את ליגת האלופות וליגת אירופה ובין השאר מחלקת כספים מליגת האלופות להתאחדויות כדורגל קטנות יותר ותשלומי סולידריות, שאמורים להגיע לשורשי המשחק. הפרטה של ליגת האלופות תשאיר את כל הכסף הזה בידי הקבוצות הגדולות. ב' - לא מדובר על היפרדות של הגדולות מהליגות המקומיות שלהן, אבל הקמת סופרליג - שחלקים גדולים ממנה ישוחקו בימי שבת - תחליש כספית ומעמדית את הליגות המקומיות ואת הקבוצות ממעמד הביניים. ג' - הקבוצות הגדולות רוצות להבטיח את מקומן בסופרליג ל-20 שנה או יותר, מה שימנע מקבוצות מצטיינות בליגה המקומית העפלה לתחרות היוקרתית ביותר. זה יוביל להגדלת הפערים הגדולים גם כך. ד' - על פניו, יש היגיון עסקי בסופרליג. ואולי הקמת סופרליג 2 וסופרליג 3 שאפשר לעלות ולרדת מהן. עם זאת - על פי כל העדויות והראיות, המטרה של הקבוצות הגדולות היא לא היגיון ספורטיבי אלא שליטה מלאה על ההכנסות ורגולציה מינימלית. העניין הוא שככל הנראה התוכניות להקמת הסופרליג הן כרגע איום על אופ"א. על פי הגילויים, באיירן מינכן, ריאל מדריד, ברצלונה ויובנטוס לחצו על אופ"א עם איומי הקמת סופרליג כדי שאופ"א תחליט להעניק 4 מקומות אוטומטיים בליגת האלופות לבונדסליגה, לה ליגה, סריה A והפרמיירליג ולא לליגה הצרפתית.

 

7. האם אכפת לאוהדים? זה לא משנה. הקבוצות הגדולות אפילו לא הזכירו את רצון האוהדים באימיילים ביניהן. יש להן מספיק אוהדים מחוץ לאירופה, מחוץ לקהילה המקומית שלהן, בשביל להכניס מספיק כסף כדי שלא יעניין אותן האוהדים המקומיים. אופ"א, גוף שאמור היה להיות הרגולטור ששומר על האינטרסים של האוהדים ואפילו השחקנים, עשה מאמצים כבירים כדי להגביר את השליטה הכספית והמקצועית של הקבוצות הגדולות בכדורגל. כשאינפטינו שולח מייל ליו"ר מנצ'סטר סיטי בו הוא כותב "אתה יכול לסמוך עליי" (שלא תיענש בחומרה על עקיפת חוקי הפייר פליי הפיננסי), הוא מפר את האמון של האוהדים בגוף הרגולטורי שאמור לשמור על החוקים שלו עצמו. כחושבים על כך שגם אבו דאבי וגם קטאר מפרות זכויות אדם על בסיס קבוע, הכל מקבל תפנית טיפה יותר אפלה. האי-מיילים והמסמכים שנחשפים מוכיחים מה שאוהדים יודעים כבר הרבה מאוד זמן: הכדורגל נשלט על ידי אנשים עקומים מוסרית, חמדנים, צבועים ובעלי כבוד מינימלי לחוקים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x