$
אירועי ספורט

הצצה ליום שאחרי מסי ורונלדו

בלה ליגה חוששים מהיום שאחרי השניים - ובצדק. הקלאסיקו הקרוב, הראשון בלעדיהם מאז 2007, יהיה בסימן היום שאחריהם

אוריאל דסקל 13:3424.10.18

באוקטובר 2015, חאבייר טבאס - יו"ר מנהלת הליגות הספרדיות - אמר שהחשש הגדול שלו הוא ש"הפרמיירליג תהפוך ל-NBA של הכדורגל" וציין ש"הלה ליגה חייבת להיות יותר מליונל מסי וכריסטיאנו רונלדו. אנחנו מוכרים את הקרב הזה ביניהם לעולם, אך עלינו למכור רעיונות אחרים. עלינו למכור את עצמנו כמותג בינלאומי". טבאס, שאמר את הדברים לאחר שהליגה האנגלית חתמה על הסכם זכויות שידור שובר שיאים, הזהיר שאם לה ליגה לא תהיה יותר ממסי ורונלדו, היא עשויה לסבול כאשר אלו יפרשו.

 

 

 

 

ליאו מסי וכריסטיאנו רונלדו. 11 מ-12 האליפויות בספרד שלהם ליאו מסי וכריסטיאנו רונלדו. 11 מ-12 האליפויות בספרד שלהם צילום: אי פי איי

 

החשש הגדול שלו התגשם, חלקית, הקיץ כאשר כריסטיאנו רונלדו עזב את ריאל מדריד וספרד לטובת יובנטוס האיטלקית. "הסיוט" שלו הוא הקלאסיקו הקרוב, שיהיה הראשון מאז דצמבר 2007 בו לא ישחקו רונלדו או מסי, שנפצע בשבת האחרונה וייעדר שלושה שבועות. מה היה בקלאסיקו האחרון הזה? ברצלונה, שהתחילה דעיכה אחרי שיא ב-2006 (זכייה בליגת האלופות) וריאל מדריד ניצחה 0-1 משער של ז'וליו באפטיסה. באותן שנים הספרדיות לא הראו דומיננטיות בליגת האלופות, דומיננטיות שהתחילה מספר שנים לאחר שנחתמו ב-2006 הסכמי זכויות השידור שבשבע שנים הכניסו יותר מ-2 מיליארד יורו לריאל מדריד וברצלונה. הסכמי זכויות השידור האינדיבדואלים שהיו נהוגים בספרד העניקו לבארסה וריאל מדריד סכומים ענקיים ביחס ליריבות שלהן בלה ליגה וליריבות האירופאיות. זה הוביל לכך ש-11 מ-12 האלופות האחרונות היו ריאל מדריד וברצלונה, כאשר היריבות העיקריות שלהן בעשור שלפני - ולנסיה, דפורטיבו לה קורוניה - קורסות תחת ערימה של חובות.

 

בזכות ההכנסות הקבועות מזכויות שידור, ריאל מדריד וברצלונה היו יכולות להתמודד עם חובות בעייתיים וגם לרכוש שחקנים שיהוו את הבסיס לבנייתם כמועדוני העל שהם. שתי הקבוצות השקיעו יותר מחצי מיליארד יורו כל אחת בבניית סגלים שכבשו את אירופה - כולל רכישות של הכוכבים הגדולים בפרמיירליג (כריסטיאנו רונלדו, גארת' בייל, לואיס סוארס, קוטיניו, לוקה מודריץ' ואחרים). ואולם, במקביל, צמרת הליגה האנגלית התמלאה בשחקנים שלא היה בהם צורך בקבוצות הגדולות או מהקבוצות הבינוניות והקטנות (דויד סילבה, סנטי קאסורלה, חואן מאטה, דויד דה חאה, אלכסיס סאנצ'ס, מסוט אוזיל, יאיא טורה ועוד) - מה שהחליש את יריבות ריאל וברצלונה עוד יותר וחיזק את הדואפול שפיתחו בליגה.

 

מאז ברצלונה וריאל מדריד הסכימו לחלוקה קולקטיבית של הסכמי זכויות השידור אבל השתיים עדיין מקבלות את החלק הגדול ביותר בהסכם. ריאל מדריד קיבלו 145 מיליון יורו בעונה שעברה בעוד שברצלונה קיבלה 152.5. אתלטיקו מדריד קיבלה 102 מיליון יורו, לאחר בעונה שלפני קיבלה 67 מיליון יורו בעוד שברצלונה וריאל מדריד קיבלו 140 מיליון יורו כל אחת. אף אחת קבוצה אחרות בספרד לא קיבלה יותר מ-90 מיליון יורו מזכויות שידור כאשר ממקום 6 ומטה, כולן קיבלו פחות מ-60 מיליון יורו כל אחת. בסך הכל, 13 מועדונים בלה ליגה הכניסו פחות מ-100 מיליון יורו וההכנסה של ריאל מדריד (או של ברצלונה) גדולה יותר משל 13 מועדוני לה ליגה ביחד. הסכמי זכויות השידור הקולקטיביים העצומים שחתמו עליהם קבוצות הפרמיירליג ב-2015 (יותר מ-8 מיליארד ליש"ט לשלוש שנים) אפשרו לקבוצות הפרמיירליג, כל קבוצות הפרמיירליג (הכסף מחולק בשיוויוניות יחסית), להחזיק את הכישרונות שלהן ליותר זמן - גם במקרה של התעניינות מהענקיות הספרדיות. במקביל, הסכומים שקיבלו קבוצות כגון בורנמות', קריסטל פאלאס וברייטון, איפשרו להחתים שחקנים מהקבוצות הבינוניות והקטנות בספרד - מה שהוביל להיחלשות נוספת של התחרות בלה ליגה.

 

הפייר פליי הפיננסי רק הגביר את אלמנט חוסר השיויון בליגה הספרדית (ובכל הליגת בסך הכל) - כי המשמעות שלו היא שקבוצות שיש להן כסף יכולות להשקיע יותר כסף בשוק העברות השחקנים ולהרוויח יותר כסף בשוק הזה - מה שמגדיל את ההכנסות שלהן עוד יותר ומגדיל את חוסר השיוויון.  זה די "פשוט". קבוצות עשירות יכולות להוציא יותר, מה שבאופן טבעי מאפשר יותר הצלחות על המגרש, מה שמגדיל את ההכנסות מפרסי הזכייה וזכויות השידור (שבכדורגל הולך לקבוצות המוצלחות יותר). במקביל, קבוצות אחרות היו צריכות לצמצמם הוצאות על רכש ושכר - והפערים נפתחו עוד יותר.

 

מול היריבות האירופיות, לברצלונה וריאל מדריד אף פעם לא היה את היתרון הכלכלי הגדול שהיה להן בספרד. מנצ'סטר יונייטד מתחרה עם ריאל מדריד וברצלונה על מקום ראשון בטבלת ההכנסות של מועדוני הכדורגל. באיירן מינכן, ארסנל, צ'לסי, מנצ'סטר סיטי, יובנטוס, מנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן מגדילות את ההכנסות שלהם בקצב דומה, אם לא גדול יותר, לזה של שתי הענקיות הספרדיות. האם תהיה לכך משמעות גם על המגרש? ייתכן. במיוחד בעידן שאחרי רונלדו ומסי - שני שחקנים היסטורים (מבחינה סטטיסטית ובכלל) - שהיו אקס-פקטור רציני עבור הענקיות הספרדיות בעשור האחרון.

 

אז איך ריאל מדריד וברצלונה יראו בעידן שאחרי מסי ורונלדו? המשחק ביום ראשון תהיה הצצה לעתיד הזה, שאולי לא יהיה גרוע - אבל כנראה לא יהיה כל כך טוב עבור ריאל מדריד וברצלונה, כפי שהיה בעשור האחרון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x