$
ספורט עולמי

המונדיאל של דסקל

קשה להיות פייבוריטית

בלגיה, במשחק הראשון במונדיאל הזה ללא תג הפייבוריטית, רשמה את הניצחון הגדול ביותר בהיסטוריה שלה. 1-2 על ברזיל

אוריאל דסקל 09:2707.07.18

1. מיד אחרי הניצחון בשמינית הגמר נגד יפן, רוברטו מרטינס, מאמן בלגיה, התחיל את ההתמודדות המנטלית עם המפגש מול ברזיל. "כשאתה משחק נגד ברזיל, אתה צריך להבין שהם הנבחרת הכי טובה בטורניר", אמר לעיתונאים. "אפשר ליהנות מזה מהדקה הראשונה, זה המשחק שאתה חולם עליו מהילדות. ואני לא חושב שמישהו מצפה מאיתנו להגיע לחצי גמר". אז מרטינס חשף את "הקלף" שלו נגד הברזילאים. "בזכות הניצחון על יפן השתחררנו מהפחד של להיות פייבוריטים. אנחנו כבר לא צריכים לעמוד בציפיות הללו". כנראה שמרטינס יודע על מה הוא מדבר. להיות פייבוריטים זו מעמסה גדולה במונדיאל. במונדיאלים בכלל ובמונדיאל הזה בפרט. ב-17 טורנירים מאז 1950, רק ברזיל 1962 הגיעה למונדיאל כמקום 1 בעולם וכפייבוריטית ברורה, והצליחה לזכות בתואר. נבחרות רבות שמגיעות כמקום 1 בעולם נוטות לאכזב. 6 מ-18 הנבחרות שהגיעו כמקום 1 בעולם למונדיאל הודחו בשלב הבתים - כולל אלופות כגון צרפת, ספרד וגרמניה . שש נבחרות במקום הראשון בעולם לא עברו את שלב רבע הגמר. רק 3 הגיעו לגמר. אחרי הדחתה של גרמניה, ברזיל נהפכה לפייבוריטית הברורה לזכייה במונדיאל. המעמסה הועברה לכתפיים בצהוב. "נשחק בלי הפחד להפסיד", הסביר מרטינס את התוכנית המנטלית למשחק. וכך זה נראה על המגרש. "השחקנים נולדו למשחק הזה", אמר מרטינס בסיום המשחק נגד ברזיל. "הילדים האלה צריכים להיות אנשים מאוד מיוחדים בבלגיה".

 

 

 

2. מלבד העברת הלחץ מחניכיו לחניכיו של צ'צ'ה, מרטינס עשה גם שינויים משמעותיים בהרכב של נבחרת בלגיה, שחרק מול יפן. מרואן פלאיני הועבר לאמצע לצד אקסל ויטסל כדי ליצור "בלוק חוסם" במרכז המגרש - משהו שלא היה עם קווין דה ברוינה באמצע לצד ויטסל. דה ברוינה הועבר לשלישייה הקדמית במקום דרייס מרטנס ושיחק - לצד אדן האזר - מאחוריי רומלו לוקאקו. עם שלישייה קדמית כזו, ברזיל עוד לא התמודדה במונדיאל הזה - וההתקפות המתפרצות של הבלגים היו מסוכנות. עם זאת, היה זה המרכז של ויטסל ופלייאני - שני הרים עם אפרו שתקעו את כל הזרימה הברזילאית והעניקו לבלגים יתרון במחצית הראשונה. לפי Twelve Football, לוויטסל ופלייאני היו 276 נקודות חיובית בפעולות ללא כדור (לחץ על מסירה, לחץ על מכדררים). לפרננדיניו ופאוליניו, שפתחו מולם בקישור האחורי היו רק 196 נקודות חיוביות. שני הקשרים הבלגים גם לא עשו טעויות משמעויות. פרננדיניו, לעומת זאת, כבש שער עצמי - ה-טעות המשמעותית של המשחק. פאוליניו, שלא חווה פגרה מאז מרץ בשנה שעברה, ירד לספסל במחצית השנייה ונראה מותש ומובס.

 

 

שחקני בלגיה וברזיל שחקני בלגיה וברזיל צילום: איי אף פי

 

3. לפני הטורניר, הכתבים הברזילאים שיבחו את העבודה המנטלית של המאמן צ'יצ'ה. הוא שיקם את תדמית הנבחרת והמנטליות שלה - נבחרת שקרסה בחצי גמר ב-2014. הדבר היחיד שהכתבים הברזילאים פחדו ממנו זה "פיגור מול קבוצה אירופאית". "אי אפשר לדעת איך הם יגיבו מבחינה מנטלית", הסבירו הכתבים. השער הראשון שברזיל ספגה - מקרן, כמו השער של תומאס מולר ב-2014 - היכה בברזילאים איפה שבאמת כואב. בפעם הראשונה בטורניר הזה הם נכנסו לפיגור - ועוד מול קבוצה אירופאית. מיד אחרי השער, הברזילאים זרקו קדימה את השחקנים כדי להשיג את השיוויון המהיר ואחרי 20 דקות בהן בלגיה הגיעה לכמה הזדמנויות בהתקפות מתפרצות, קווין דה ברוינה - אחרי מתפרצת בלגית קטלנית נוספת בהובלת רומלו לוקאקו - כבש את השני. הברזילאים נראו מובסים בדרך לחדר ההלבשה במחצית.

 

4. ב-130 משחקי מונדיאל בהם קבוצה היתה בפיגור 2-0 או יותר במחצית, לא היה קאמבק לניצחון. ואולם ברזיל היא הנבחרת עם הכי הרבה קאמבקים בשלבי הנוק אאוט של המונדיאל (8). אבל בסופו של דבר גם החילופים טובים של צ'יצ'ה לא הצליחו להוביל לשינוי המיוחל עבור הברזילאים, שישבו על בלגיה במחצית השנייה - כצפוי. הברזילאים בעטו 17 בעיטות לשער (בלגיה רק 1). רק לשם השוואה, היו 18 בעיטות לשער במחצית הראשונה משתי הקבוצות - הכי הרבה במונדיאל הזה (8 לבלגיה, 10 לברזיל). ואולם, גם את ההזדמנויות הטובות שלהם הברזילאים לא הצליחו להפוך לשערים. אולי בגלל לחץ פנימי, אולי בשל לחץ מצד הבלגים, שסגרו זוויות נוחות יותר לשער, אבל המצבים של הברזילאים פשוט לא נכנסו. במקביל, טיבו קורטואה, אולי במשחק הטוב היחיד שלו העונה, הציל את הבלגים כמה פעמים (9 הצלות). הברזילאים, לפי מדד xG, הגיעו למצבים ששווים 3 שערים. בלגיה למצבים של 0.49 שערים. הבלגים, כאמור, בחצי הגמר.

 

5. השחקן הטוב ביותר של בלגיה בטורנירים הגדולים הוא אדן האזר. קודם כל, הוא אחד משלושה שחקנים בלבד עם 2+ שערים ו-2+ בישולים בטורניר הנוכחי. כמו כן, ב-13 המשחקים האחרונים בטורנירים הגדולים במדי בלגיה, הוא מעורב ב-12 שערים (3 שערים ו-9 בישולים). נגד ברזיל הוא פשוט מתח את ההגנה והקישור הברזילאי ולא איפשר לשחקני ההגנה והקישור של ברזיל להצטרף בראש שקט להתקפה. נגד ברזיל היו לו 10 כדרורים מוצלחים מ-10 ניסיונות - הכי הרבה ניסיונות ב-100% הצלחה בהיסטוריה של המונדיאל (מאז 1966). הוא ספג 7 עבירות (לפחות 4 יותר מכל שחקן אחר במגרש), ואפילו ניצח ב-100% מהמאבקים האוויריים שלו. היציאות שלו להתקפות מתפרצות, הסיבובים על המגנים הברזילאים, ההעברת הכדורים שלו קדימה - הכל היה ברמה הגבוהה ביותר. הוא היה אדיר. להאזר יש הכי הרבה כדרורים מוצלחים למשחק במונדיאל הזה (5.8) והוא סופג הכי הרבה עבירות למשחק (5.3). הוא שחקן מצוין לקבוצה שתתפקד כאנדרדוגית בפעם השנייה בטורניר הזה נגד צרפת בחצי הגמר.

 

 

ניימאר מול בלגיה. איכזב ניימאר מול בלגיה. איכזב צילום: איי אף פי

 

6. גם קווין דה ברוינה - אולי במשחק הטוב ביותר שלו במדי נבחרת בלגיה, תזמון מצוין כי זה היה הניצחון הגדול ביותר בתולדות הכדורגל הבלגי - היה נהדר. 3 מסירות מפתח, שער מצוין ושיתוף פעולה טוב מאוד עם לוקאקו והאזר בשלישייה הקדמית הקטלנית. דה ברוינה אמר בראיון השנה שהוא בונה את המשחק שלו על לברון ג'יימס: "הוא תמיד מוצא את השחקנים במסירה, תמיד יודע איך לפתוח את המשחק". במונדיאל הזה דה ברוינה מייצר 4 הזדמנויות הבקעה למשחק אבל חשוב עוד יותר, הוא מצליח למסור לשחקנים הנכונים במקום הנכון. וגם אם הוא בעצמו לא מבשל או כובש, החללים שהוא מייצר לשחקנים שאיתו בהתקפה מאפשרים להם לעשות פעולות מכריעות יותר - בישול/כיבוש - קרוב לשער. הרבה בזכות דה ברוינה, לבלגיה יש 9 מבקיעים שונים במונדיאל הזה. רק לאיטליה 2006 וצרפת 1982 (לשתיהן 10) היו יותר מבקיעים בטורניר אחד. זה הרבה בזכות יכולת המסירה ופתיחת המשחק של דה ברוינה.

 

7. המשמעות של הניצחון של בלגיה והניצחון של צרפת מוקדם יותר היום על אורוגוואי היא שבפעם הראשונה מאז 2006 ארבע הנבחרות בחצי הגמר יהיו אירופאיות. כמו כן, בפעם הרביעית ברציפות תזכה נבחרת אירופאית במונדיאל. לא היה רצף כזה מעולם. ברזיל, אגב, הודחה על ידי נבחרת אירופאית בכל 4 המונדיאלים האחרונים. המגמה ברורה. כדורגל הנבחרות מעולם לא נראה אירופאי יותר.

 

8. עד כמה בלגיה היו טובים? הם כבשו אתמול 25% מהשערים שהנבחרת של צ'צ'ה ספגה. כן, הנבחרת של צ'יצ'ה היתה הנבחרת הכי טובה בעולם בשנה האחרונה. 26 משחקים, 20 ניצחונות, 4 תוצאות תיקו ורק 2 הפסדים. היא כבשה 55 פעמים וספגה, כאמור, רק 8 שערים. צ'יצ'ה צריך להמשיך בתפקיד למרות ההפסד (המשחק הראשון בו הנבחרת שלו סופגת פעמיים). כן, צ'צ'ה טעה - עם הנאמנות לגבריאל ז'זוס ואולי גם עם החזרתו של מרסלו להרכב (מה שפגע מעט ביציבות ההגנתית שהיתה עם פליפה לואיס). עם זאת, הוא נפל קורבן למונדיאל מוזר, בו בפעם הראשונה בהיסטוריה לא ארגנטינה, לא ברזיל ולא גרמניה ישחקו בחצי הגמר.

 

 

9. ניימאר היה אלמוני במחצית הראשונה. במחצית השנייה שוב התאמץ בעיקר כדי להשיג עבירות ופחות כדי להשיג מהלכים מכריעים. שדרים בעולם גיחכו עליו (אפילו יורגן קלינסמן, שהיה ידוע ב"צלילות" שלו, צחק עליו במהלך השידור ב-BBC). התדמית של ניימאר נפגעה קשות במונדיאל הזה וההדחה ברבע הגמר לא תסייע לו במסעו לרשת את כריסטיאנו רונלדו וליאו מסי. כן, מבחינת מספרים הוא היה אחד מהשחקנים היצרניים ביותר במונדיאל (יצר 4.6 הזדמניות הבקעה למשחק - מספר 2 במונדיאל; רשם 4.4 כדרורים מוצלחים במשחק - מספר 5 במונדיאל וספג 5.3 עבירות למשחק - מספר 2 במשחק), וההפסד לבלגיה הוא רק ההפסד השני שלו במשחקים תחרותיים בברזיל (מתוך 35) - אבל הוא אכזב. יזכרו מהטורניר הזה את ההצגות שלו והבכי. פחות את הדברים הטובים שעשה. כמו כן, נראה שפלורנטינו פרס יתקשר בקרוב לסוכן של ניימאר ויגיד לו, "צ'מע, לא השנה". אז הוא ירים טלפון לסוכן של אדן האזר, וישאל "ממצב אחי?". 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x