$
ספורט עולמי

מונדיאל 2018

כדורגל זה אחלה. באמת

דרמה אדירה בשניות האחרונות של המשחקים בין מרוקו לספרד ואיראן לפורטוגל מכריעה את בית ב'. שש הערות

אוריאל דסקל 23:5125.06.18

1. בואנ'ה, הכדורגל הזה שלכם הוא משהו משהו. כצפוי, פורטוגל וספרד עולות מבית 2 אבל זה קורה רק אחרי ששתיהן עוברות חתיכת סרט.

 

 

 

בדקה ה-89 פורטוגל הובילה 0-1 על איראן וספרד היתה בפיגור 2-1 למרוקו. כלומר פורטוגל, עם 7 נקודות, עולה מהמקום הראשון למפגש עם רוסיה בעוד ספרד הולכת למפגש עם אורוגוואי אחרי שהשיגה 4 נקודות בלבד.

 

בדקה ה-93 אחרי שאיראן זכתה לפנדל בזכות שופט הוידאו (VAR) וספרד השיגה שער שיוויון שנפסל תחילה ואז בדיקה ב-VAR הובילה לאישור השער, הספרדים עלו למקום הראשון עם 5 נקודות ופורטוגל ירדה למקום השני עם 5 נקודות. הכל התהפך תוך שניות.

 צילום: רויטרס

 

2. פורטוגל היתה צריכה לנצח "בקלות" את איראן אחרי שלקחה הובלה במחצית הראשונה משער מרהיב של ריקרדו קווארסמה (שעושה משהו מדהים עם הרגל שלו כדי לכבוש) וכריסטיאנו רונלדו נשלח לנקודות הפנדל בדקה ה-53. ואולם, החמצת פנדל של כריסטיאנו רונלדו איפשרה לאיראן להשוות בתוספת הזמן מהפנדל (ה-21 במונדיאל הזה - 3 פנדלים יותר מהשיא במונדיאלים) ובעצם רק החמצה איראנית נוראית בשניות האחרונות מונעת מהם העפלה לשמינית הגמר. האיראנים קרסו על הדשא, הפורטוגלים נראו זועמים. לזה ניתן להוסיף את המחאות המרוקאיות נגד ה-VAR ואת ההתרגשות האדירה של הספרדים כשאישרו להם את שער השיוויון שמנע מהם מבוכה גדולה.

 

כל כך הרבה רגשות, כל כך הרבה דרמה, שמתווספת לדרמה אדירה שמאפיינת את המונדיאל הנוכחי (10 משחקים מ-36 הוכרעו בדקות האחרונות).מדהים.

 

3. אחד מגיבורי הדרמה הלילית הזו הוא עלירזה ביירנבאנד, שוער איראן. הוא ברח מבית הוריו בגלל שלא רצה להיות רועה צאן, הוא גדל כהומלס בטהרן, ישן מחוץ למועדון הכדורגל ששיחק בו בעתיד, עבד בכל מיני עבודות מזדמנות והגיע עד לנבחרת. והיום, מול כל העולם, הוא עצר את הפנדל של כריסטיאנו רונלדו - השחקן המפורסם בעולם. זה סיפור ענק.

  

4. ועכשיו למשחקים. לפני משחקה של ספרד נגד מרוקו בקלינינגראד, פרננדו היירו - המאמן הספרדי - טען שספרד "לא צריכה עוד שרירים בקישור". כשנשאל אם הקישור של ספרד קטן מדי וחלש מדי, ענה היירו: "עוד שרירים במרכז המגרש? לא. שרירים זה לא בשבילנו". היירו, שלא ניסה לשנות יותר מדי ממה שג'ולן לופטגי, המאמן שפוטר רגע לפני המונדיאל, עשה ולכן הותיר את ההרכב ללא שינויים גדולים לאורך שלב הבתים.

 

העניין הוא שההרכב הספרד מורכב ממספר שחקנים קטנים ומבריקים - דויד סילבה, איסקו, אנדרס אינייסטה, תיאגו אלקאנטרה כשהקשר האחורי - כביכול השריר בקישור - הוא סרג'יו בוסקטס הגבעול. ואולם, נראה שבמונדיאל הזה המחסור בשרירים הוא בעייתי. אולי זה קשור לכך שפיפ"א נתנה הוראה לשופטים לא לשרוק על כל נגיעה בשחקן. זה חיסרון עבור שחקנים קטנים שעל פי מחקרים תמיד סוחטים יותר עבירות משחקנים גדולים. אם השופטים במונדיאל לא שורקים עבירות לזכות שחקנים הקטנים על כל נפילה - אולי קשה להסתמך על זה במונדיאל הזה?

שחקני איראן במשחק מול פורטוגל שחקני איראן במשחק מול פורטוגל צילום: איי פי

 

בכל מקרה, ספרד ספגה 3 שערים ב-11 משחקי מוקדמות מונדיאל. במונדיאל היא כבר ספגה 5 ב-3 משחקים. בסך הכל, בשישה משחקי המונדיאלים האחרונים שלה היא סופגת 12 שערים. לפני הרצף הזה ספגה 12 ב-18 משחקים. ספרד, שזכתה במונדיאל 2010 מבלי לספוג בשלב הנוק-אאוט, תצטרך למצוא את היציבות ההגנתית שלה בשביל צ'אנס לזכייה במונדיאל הזה. ייתכן שזה יחייב אותה לשחק עם קשר הגנתי נוסף לצד סרג'יו בוסקטס (בדומה לצמד סרג'יו בוסקטס וצ'אבי אלונסו, שהוביל את הספרדים לזכייה במונדיאל).

 

5. רוי אוליביירה, מאמן כדורגל פורטוגלי, הסביר היטב בבלוג ובוולוג שלו, כמה חשוב קרלוס קיירוש לכדורגל הפורטוגלי. "לפורטוגל יש מסורת ארוכה בכדורגל אבל רק בשלושה עשורים האחרונים המדינה כבשה את מקומה כאחת מאומות הכדורגל הגדולות בתבל...הרבה השתנה בכדורגל הפורטוגלי בשנות ה-80' ו-90' והדמות החשובה ביותר במהלך הזה היה קרלוס קיירוש, שנלחם נגד הסטטוס קוו ושינה את הכדורגל הפורטוגלי. הכניסה שלו לשיטת פיתוח שחקני נוער של ההתאחדות לכדורגל הפורטוגלית נהיתה נקודת מפנה של הכדורגל הפורטוגלי. מלבד היותו אלוף עולם פעמיים עם הנבחרת עד גיל 20 (1989 ו-1991 עם שחקנים כגון לואיש פיגו ורוי קושטה שקיירוש טיפח), הוא שינה את כל שיטת המשחקים וזמני האימונים והמשחקים בתחרויות הלאומיות. אבל ההשפעה הגדולה ביותר שלו היתה שינוי שיטת החינוך למאמנים. הוא התחיל קורס מאמנים חדש ומעודכן ופתח את הדלת לכל מי שרוצה להיות מאמן ולא רק 'שחקני עבר מפורסמים'. הוא הפך את זה לדבר נורמלי - להסתמך על הידע שלך ולא על השם שלך - מהפכה בכדורגל הפורטוגלי".

 

קיירוש הכניס עשרות חובבי כדורגל ושחקנים חובבנים לקורסי מאמנים בכירים ויצאו משם כמה מאמנים ענקיים כגון ז'וזה מוריניו, אנדראה וילאש בואש, לאונדרדו ז'ארדים - ששיחקו כדורגל ברמה מאוד נמוכה ואפילו פרננדו סנטוס, מאמן נבחרת פורטוגל כיום שהיה בעל קריירת משחק צנועה. לפי רוי אוליביירה: "הכניסה של ידע חדש לכדורגל הגיע ברובו דרך לימודי הספורט באוניברסיטת ליסבון, שם קיירוש לימד דור חדש של מאמנים שנהפכו למאמנים מקצוענים אדירים. ביניהם גם ז'וזה מוריניו - שבעצם השלים את ההליך שקיירוש התחיל".

 

קיירוש פתח את הסכר ואיפשר לרעיונות חדשים וחשיבה אקדמאית לשטוף את הכדורגל הפורטוגלי. ובאיזשהו שלב נראה היה שתפיסת הכדורגל הפורטוגלית משתלטת על העולם. ב-2015 פורטוגלים זכו ב-8 אליפויות ב-8 מדינות שונות - פורטוגל, אנגליה, רוסיה, שווייץ, מקסיקו, מצרים, אנגולה ויוון. כמאמן פורטוגל די נכשל. לאיראן הגיע כדי לעבוד כמו פעם, עם סמכויות אדירות - בתנאים לא קלים, תחת סנקציות בינלאומיות והתאחדות לכדורגל שמקשה על כל מהלך. איראן תחתיו כמעט ולא סופגת, עולה לשני מונדיאלים (שבאחד השיגה 4 נקודות - הכי הרבה שלה בהיסטוריה) ושולחת שחקנים רבים יותר לאירופה. ועדיין ההשפעה שלו על הכדורגל הפורטוגלי גדולה ומשמעותית יותר.

 

 

 

6. בהרבה מובנים, העבודה של קיירוש הניחה את התשתיות האנושיות שפיתחו את הכדורגלנים שזכו ביורו 2016 וכעת בשמינית גמר המונדיאל עם אחד מכובשי השערים הגדול בכל הזמנים (כריסטיאנו רונלדו), שפורח בשלבי נוק-אאוט (60 שערים ב-75 משחקי נוק-אאוט בליגת האלופות - 44 בחמש השנים האחרונות - ושערים חשובים במסע של פורטוגל לזכייה ביורו). כן, פורטוגל לא הבריקה בשלב הבתים אבל זה נכון גם להופעה שלה בשלב הבתים של יורו 2016. בקיצור, יהיה קשה להמר נגד פורטוגל הזאת וכריסטיאנו רונלדו הזה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x