$
ספורט ישראלי

6 דברים שלמדתי כמנכ"ל קבוצת כדורגל

אחרי 14 עונות כמנכ"ל מכבי חיפה, 2 קמפיינים בליגת האלופות, 5 אליפויות ומעבר לאצטדיון חדש, איתמר צ'יזיק יעביר קורס מנכ"לים במטרה לעלות את הסטנדרטים של ניהול המשחק בישראל

אוריאל דסקל 07:4907.11.17

איתמר צ'יזיק שירת בחיל מודיעין במגוון תפקידים במשך 27 שנה וכיהן כמנכ"ל "א.ת.ו.ס — אמנות, תרבות וספורט" בחיפה 12 שנה. מ־2002 עד 2016 היה מנכ"ל מכבי חיפה בכדורגל. בעונתו הראשונה נפגש עם ליגת האלופות — ונהיה המנכ"ל הראשון של קבוצת כדורגל ישראלית שמתמודד עם הדרישות של אופ"א לטורניר הבכיר בכדורגל האירופי. הוא גם היה חבר בוועדות של ה־ECA, ארגון המועדונים הגדולים באירופה. משנת 2009 היה צ'יזיק פעיל בפרויקט הקמת האצטדיון במבואות הדרומיים של חיפה. במאי 2016 עזב את מכבי חיפה, וכעת שוקל לרוץ לתפקיד ראש עיריית חיפה.

 

 

 

 

עשינו את הארוחה הרשמית עם מנצ'סטר יונייטד בטברנה. הם היו על השולחנות בסוף הארוחה" עשינו את הארוחה הרשמית עם מנצ'סטר יונייטד בטברנה. הם היו על השולחנות בסוף הארוחה" צילום: אביהו שפירא

 

החודש ייפתח במכללה האקדמית בווינגייט קורס של "מנכ"ל בכיר בספורט" שאותו ירכז צ'יזיק. מטרת הקורס היא להכשיר את דור העתיד של המנהלים הבכירים בספורט הישראלי. הקורס ייערך במשך שנה ויכלול מרצים בכירים מחו"ל, סיורים במתקנים בישראל וביקור בגרמניה. ד"ר איציק בן מלך מהמכללה האקדמית בווינגייט: "במסגרת המכללה אנו מתכוונים לתרום לשיפור המשאב האנושי בספורט הישראלי. לכן, אנו מגייסים אנשים מעולים כמו צ'יזיק שבזכות ניסיונם והיכולות שלהם, יכשירו את הדורות הבאים בענף". אלו ששת הדברים שצ'יזיק למד מתקופת כהונתו כמנכ"ל מכבי חיפה.

 

 

1. יש בעיה בחדרי  ההלבשה בישראל

"בכדורגל הישראלי יש בעיה קשה של התייחסות של בעלי המקצוע למקצוע שלהם בהיבטים של תשוקה, מנטליות ורצון. רואים שחקנים שגדלים בנוער עם כל הערכים הנכונים, אבל אז מגיעים לקבוצה הבוגרת והיחס שלהם משתנה. הם מרגישים שעשו את זה, מרגישים כמו שחקנים גדולים וזה בא לידי ביטוי במגרש. זה בדרך כלל בגלל השחקנים המובילים. במקום שיהיו מנטורים, במקום להגיד לשחקני הנוער 'עשה ואל תעשה', הם אומרים לילדים 'אל תעשה ואל תעשה'. עושים את שתי ההקפות בחימום ואומרים לצעירים — 'מה אתה מתאמץ כל כך?'. ראיתי את זה קורה. דווקא השחקנים הכי כישרוניים מכניסים רעל לחדר ההלבשה ואין שחקנים שמסדרים להם את הראש. באירופה, במועדונים עם תרבות חזקה, הכדורגלנים המובילים הם אלו ששומרים על חדר ההלבשה כחדר עובד וחרוץ. בגלל זה ישראלים חוזרים מאירופה עם הזנב בין הרגליים אחרי שנה. הם לא עומדים במנטליות של לתת מעצמך כל אימון, שיש לך מה ללמוד בכל אימון. הם לא עומדים בדרישה לעבודה 24/7.

 

כשחלק מהשחקנים אמרו שהם לא רוצים לשחק בשבת, הטענה של רובם לא היתה קדושת השבת אלא 'כל השבוע עובדים קשה ורוצים להיות עם המשפחה' — הזדעזעתי מהשקר הזה. א. יש להם יום חופש במהלך השבוע. ב. כדורגלן עובד 3–4 שעות ביום, על מה הם מדברים? ג. כבר היום 50% מהמשחקים לא מתקיימים בשבת. כלומר, כל משחק שני של כדורגלן אינו בשבת. זה חלק מהעניין של לחפף. דרך אגב, גם המאמנים ככה. אלכס פרגוסון הגיע לעבודה כל יום ב־8 בבוקר והיה נשאר במועדון ועובד עד הערב. וכאן בישראל מגיעים חצי שעה־שעה לפני האימון, ואז כבר ב־14:00 אין אף אחד במגרש האימונים".

 

 

2. למדתי הכל בליגת האלופות

"כשקיבלתי את ההצעה להיות מנכ"ל מכבי חיפה מיענקל'ה שחר, אמרתי לו 'תן לי שבוע־שבועיים', ויצאתי לסיבוב בקבוצות בישראל. מכבי תל אביב, הפועל תל אביב, בית"ר ירושלים, כל מקום. גם בליגה הלאומית. והייתי מזועזע. האופן שבו המועדונים בישראל מנוהלים היה מזעזע. לא ראיתי שם כלום. לא מדיניות, לא חזון — כלום. כל ההחלטות והביצועים — הכל מתנהל כלאחר יד. היו כמה מקומות שהיה בהם טיפה יותר ארגון, אבל לא היה לי מה לקבל כמנכ"ל שנכנס לתפקיד. למזלי, מכבי חיפה זכתה באליפות ונכנסתי לתפקיד למוקדמות ליגת האלופות. אז קודם כל, למדתי לעומק כל מועדון ששיחקנו נגדו. למדתי את מחלקת השיווק, הנוער, הכרטיסים — הכל.

 

דבר שני, אחרי שעלינו לליגת האלופות, הוגרלנו עם אולימפיאקוס, לברקוזן ומנצ'סטר יונייטד. המנכ”לים המתחרים הגיעו עם קלסרים ומזוודות עם כל המידע שאתה רוצה — ואני באתי עם כמה פיסות נייר. היה ממש מביך. לאחר מכן לקחתי את הספר של אופ"א לניהול משחקים בליגת האלופות. למדתי אותו מ־A עד Z. זה ספר הוראות על הכל. ספר מדהים. הוראות לניהול משחק בצ'מפיונס ליג. כל מה שצריך. רישום, שחקנים, בגדים, מצלמות — הכל. למדתי אותו בעל פה. איזה אוכל בחדר הלבשה, איך מארחים את הספונסרים, מתי פותחים את הממטרות, הכל. זה היה בית ספר הכי טוב לניהול שהיה לי בחיים. מצד אחד, הספרות של אופ"א ומצד שני, הקשר עם הקבוצות היריבות. למידה בזמן העבודה. העצה הראשונה שקיבלתי מפיטר קניון, המנכ"ל של מנצ'סטר יונייטד בזמנו: 'מצא אנשים טובים שיעבדו על היום-יום, אתה צריך לעבוד על העתיד'". 

 

 

3. צריך לדאוג אפילו לסיכה

"קבוצת נערים א' של מכבי חיפה הוזמנה לטורניר המילק קאפ באירלנד. היה חשוב להיות בטורניר, לראות איך מתנהלות קבוצות הנוער של המועדונים הבכירים באירופה. שם אני רואה את מנהל הקבוצה שלנו מתרוצץ בין מגרשים ומחפש סיכה לניפוח כדור. מפה לשם, הרעיון היה לעשות ISO — תקנים לקבוצת כדורגל. שמוליק יאני מאלביט הגיע לסייע לכתוב את הנהלים. ומאז הכל מתנהל לפיהם. כלומר, משחק זה פקודת מבצע, למשל. כלומר, שחקן נוחת בארץ, אז רשום מי מקבל אותו, מי מטפל בו, מי מסדר לו דירה, מי פותח לו חשבון בבנק. מי לוקח אותו למשרד הפנים. נהלים מסודרים בכל תחום: רפואה, אפסנאות, מתקנים — הכל. גם מי לוקח סיכה לכדור".

 

 

4. קבוצות חייבות לשלוט במכירת הכרטיסים שלהן

“כמנכ"ל עשיתי בדיקה וראיתי שכשקבוצות בישראל מגיעות לאירופה, העמלות שסוכנויות הכרטיסים מקבלות מסתכמות במיליוני שקלים בשנה. מיליונים. אמרתי שזה לא הגיוני. אני יכול לתפעל משרד כרטיסים לקבוצה שלי בכמה מאות אלפי שקלים, אבל אני משלם מיליונים כדי שלא תהיה לי שליטה. אז לאט לאט התחלתי להעביר את השליטה על הכרטיסים אליי. מעבר לעניין שזה משפר את השירות לאוהדים שלך, זה גם אפשר לנו לשמור על מחיר הכרטיסים נמוך יחסית. למדנו שבנושא הזה הגרמנים הכי מסודרים. העיקרון של הגרמנים: כרטיסים זולים יובילו ליותר מכירות וליותר הכנסות. ואכן, אנחנו גם ראינו שהמנויים הזולים והמתקן החדש הובילו ליותר מנויים. זה היה אפשרי בעיקר בגלל השליטה שלנו בכרטיסים".

 

 

5. באירופה הבינו שצריך לעשות שינוי בכדורגל

"אופ"א לא מקבלת שום החלטה בלי האישור של ה־ECA, ארגון המועדונים הגדולים באירופה. חוץ מהיורו, שזה טורניר הנבחרות, ההכנסות הגדולות של אופ"א מגיעות מהמועדונים הגדולים, דרך ליגת האלופות והליגה האירופית. ה־ECA זה דיקטטורה של המועדונים הגדולים. הם דאגו לכך שיהיו ארבעה נציגים של קטגוריה A, שלושה נציגים של קטגוריה B, שני נציגים של קטגוריה C ואחד של D. כלומר, ארבעה ועוד שלושה נגד שניים ועוד אחד. וכך הקבוצות הגדולות של אירופה קובעות הכל. ההחלטה אחרונה היא להגדיל ל־16 את מספר המקומות של ארבע הליגות הגדולות בשלב הבתים של ליגת האלופות. כרגע, גם ב־ECA מבינים שחייבים שינוי בגלל הכסף שמגיע מקטאר ואבו דאבי והסכם זכויות השידור הגדול של אנגליה. הגרמנים לא מרוויחים מספיק, הצרפתים גם לא, גם האיטלקים. לספרדיות יש שתי קבוצות שמרוויחות, אבל גם באיירן מינכן לא יכולה לרכוש שחקן ב־50 מיליון יורו. וגם ברצלונה מבינה שאת 222 מיליון היורו שהם קיבלו מפריז סן ז'רמן תמורת ניימאר, היא צריכה כדי לשלם 150 מיליון יורו על שחקן של 30 מיליון יורו. מתחילים להתעורר שם ולחשוב על תקרת שכר".

 

 

אדורם קייסי במכבי חיפה. "רגעים שאי אפשר לשחזר" אדורם קייסי במכבי חיפה. "רגעים שאי אפשר לשחזר" צילום: ראובן כהן

 

6. אין כמו חוויות כדורגל

"יש שיאים אדירים בכדורגל כמו המשחק בשטרום גראץ או המשחקים נגד ליברפול ומנצ'סטר יונייטד. ויש רגעי שפל שפשוט קוברים אותך כמו המשחק נגד רוזנבורג, שבו הפסדנו מקום בליגת האלופות בדקה האחרונה. ויש דברים מחוץ למגרש.

 

למשל, בארוחת הערב הרשמית הראשונה עם מנצ'סטר יונייטד — ישבנו עם כל הבכירים שם, כולל בובי צ'רלטון, והביאו לנו כיפות שהכינו במיוחד עבורנו עם הסמל של יונייטד. במשחק הגומלין שאירחנו בקפריסין, לקחנו את כולם לארוחה רשמית בטברנה — ושם... וואי, וואי, הם היו שם על השולחנות בסוף הארוחה. אלו חוויות אדירות שרק הכדורגל מספק לך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x