$
ספורט עולמי

הרופא הראשי של פיפ"א לשעבר: "כדורגלנים משתמשים בתרופות באופן מוגזם"

השימוש העודף של שחקני כדורגל בכירים במשככי כאבים חוקיים פוגע בבריאות שלהם עד כדי סכנת חיים, כך מזהיר ג'ירי דבורק, לשעבר הרופא הראשי של פיפ"א

שירות כלכליסט 10:3829.03.17
השימוש העודף של שחקני כדורגל בכירים במשככי כאבים חוקיים פוגע בבריאות שלהם עד כדי סכנת חיים, כך מזהיר ג'ירי דבורק, לשעבר הרופא הראשי של פיפ"א. בשיחה עם ה-BBC דבורק ציין שכמחצית מהשחקנים שהשתתפו בשלושת המונדיאלים האחרונים השתמשו בתרופות אנטי דלקתיות שאינן מכילות סטרואידים כמו איבופרופן. מדובר לטענתו ב"מגמה מטרידה" בקרב שחקנים, ביניהם בני נוער. "זה הפך לעניין תרבותי, זה כבר חלק מהמשחק", אמר דבורק. "זו טעות מוחלטת", הוסיף הרופא הצ'כי, שפרש מפיפ"א בנובמבר לאחר 22 שנים בארגון. "מבחינתי מדובר בשימוש מוגזם בתרופות, לכן השתמשתי במילה מטריד". עם זאת, איגוד שחקני הכדורגל באנגליה טען כי "לא מדובר בסיפור גדול" בקרב חברי הארגון.

 

 

 

ג'ק ווילשר. דבורק אסף נתונים על צריכת התרופות בידי השחקנים בכל אחד מהטורנירים של פיפ"א שהתקיימו בין 1998-2014. הוא גילה שקרוב ל-50% מהשחקנים צרכו תרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים שניתן לרכוש בלי מרשם. ג'ק ווילשר. דבורק אסף נתונים על צריכת התרופות בידי השחקנים בכל אחד מהטורנירים של פיפ"א שהתקיימו בין 1998-2014. הוא גילה שקרוב ל-50% מהשחקנים צרכו תרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים שניתן לרכוש בלי מרשם. צילום: אי פי איי

 

מגן נבחרת אנגליה לשעבר ופרשן ה-BBC דני מילס אומר כי השימוש במשככי כאבים בכדורגל תמיד היה נרחב ותמיד יהיה כזה". "נכחתי בהרבה חדרי הלבשה, שבהם ראיתי שמופעל לחץ על השחקנים לקחת משככי כאבים", אמר. לדבריו, השחקנים הבכירים לא מתייחסים לעניין התרופות כסיפור גדול, מכיוון שהם חוקיים ולעיתים מפוקחים על ידי רופאים. אולם, מילס ציין כי שחקנים בליגות נמוכות יותר עלולים לסבול מבעיות הקשורות לכך, ולא זוכים לרשת הביטחון שיש בליגות הגבוהות.

 

בקרוב צפוי להתפרסם בבריטניה דו"ח של ועדה שהקימה הממשלה בנוגע לבטיחות ולרווחה של ספורטאים בממלכה. בראש הוועדה עומדת הברונית גריי תומפסון, שזכתה במדליות במשחקים הפראלימפיים. הוועדה צפויה להמליץ על רפורמות משמעותיות שמטרתן לשפר את האופן שבו מטופלים הספורטאים על ידי הגופים הממשלתיים.

 

דבורק אסף נתונים על צריכת התרופות בידי השחקנים בכל אחד מהטורנירים של פיפ"א שהתקיימו בין 1998-2014. הוא גילה שקרוב ל-50% מהשחקנים צרכו תרופות אנטי דלקתיות ומשככי כאבים שניתן לרכוש בלי מרשם.

 

הוא אומר שחלק מהמועדונים מעדיפים הצלחה על המגרש על פני הרווחה של השחקנים, ההעדפה שמובילה לכך ששחקנים מרגישים שמופעל עליהם "לחץ" לקחת תרופות מיידיות כדי להתגבר על פציעות קלות ולשחק במשחקים חשובים. דבורק העלה את החששות שלו עוד כשהועסק על ידי פיפ"א, אך טוען שהארגון עדיין לא התייחס ברצינות לנושא. מפיפ"א נמסר כי העמדה שלהם בנושא לא השתנתה מאז הזהיר דבורק לראשונה על ההשלכות ארוכות הטווח של שימוש לא הולם במשככי כאבים ב-2012.

 

עם זאת, דבורק חוזר ומזהיר כי לשימוש לא הולם בתרופות חוקיות יש "פוטנציאל" לסכן חיים. "עלינו להעביר מסר חד לשחקנים: תתעוררו ותיזהרו", אמר. "אלו תרופות שכן מזיקות, ואי אפשר לצאת מנקודת הנחה שאפשר לבלוע אותן כמו עוגיות. יש תופעות לוואי".

 

שחקן אחד בלבד מאנגליה העלה חששות בעשור האחרון בפני איגוד השחקנים לגבי השימוש המוגזם במשככי כאבים, כך לפי מייקל בנט שאחראי על רווחת השחקנים. "זה היה שחקן עם בעיות גב, והוא לקח טבליות איבופרופן כדי לצלוח משחקים ואימונים", אמר ל-BBC. "הנושא הפך מהותי יותר לאחר שפרש, אז הבין שהוא ממשיך לקחת את התרופות, ושזו בעיה מתמשכת עבורו. הוא טיפל בבעיה בעזרת רופא המשפחה שלו שהפחית לו את המינון עד שהפסיק לגמרי. בתקופה שעבדתי בתחום, בסביבות 8-9 שנים, הוא האדם היחיד שהייתה לו בעיה עם משככי הכאבים. לכן, אנחנו לא מתייחסים לזה כאל סוגיה משמעותית".

 

דבורק הצטרף לפיפ"א ב-1994, ופרש בנובמבר האחרון.

 

מילס שיחק ביותר מ-320 משחקים לאורך 14 שנות הקריירה שלו, כולל עבור קבוצות כמו מנצ'סטר סיטי ולידס. הוא פרש בגיל 32 בגלל פציעה. משככי כאבים נתפסו בעיניו כחלק מחוויית הכדורגל, ולכן הוא מאמין שהשחקנים מתייחסים אליהם כאל פתרון ולא כאל בעיה.

 

"כשמדברים על זריקות של משככי כאבים, כדורים, תרופות אנטי דלקתיות, זה הכל שכיח בכדורגל. היה כך מאז ומתמיד. הדבר הראשון ששחקן שואל הוא 'האם זה חוקי?', ואם כן, אז הכל בסדר. האם זה הולך לעזור, האם זה מה שיגרום לי לעבור את המשחק? אם כן, אז לרוב לוקחים את התרופה בלי לשאול יותר מדי שאלות ובלי לדאוג.  המינון מוכתב לרוב על ידי מאמני הכושר והרופאים והכל נמצא תחת בקרה, אז זה לא נתפס כסיפור גדול.  הייתי בחדרי הלבשה רבים שבהם ראיתי כיצד מופעל לחץ על השחקנים לקחת משככי כאבים. כך קרה גם לי, במשך שישה חודשים קיבלתי זריקות של משככי כאבים לאחר ששברתי את הבוהן – זריקה אחת לפני המשחק, נוספת במחצית. הייתי מתעורר בחצות צורח מכאבים, לאחר שההשפעה עברה. אבל זו הייתה ההחלטה שלי. רציתי לעשות את זה. האם זה היה נבון בטווח הארוך? כנראה שלא. אך שחקנים תמיד יחפשו את הפתרון לטווח הקצר. מרבית השחקנים מחזיקים בגישה שזה חוקי, 'זה משככי כאבים' והכל מבוקר. ישנם מקרים שבהם התרופות לא עוזרות לפציעה, יש סיכוי גבוה שהיא רק תחמיר אבל לוקחים את הסיכון הזה. ספורט עוסק כולו בסיכונים ותגמולים. כל עוד יש את התגמול, אנשים תמיד ייקחו את הסיכון. זוכים במדליה, מקבלים שלוש נקודות. בסופו של דבר זה תלוי בשחקן שיקבל את ההחלטה. האם הייתי עושה זאת שוב? כן".

 

שלושה שחקנים לשעבר האשימו את השימוש העודף במשככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות חוקיות בבעיות בריאות מהן הם סובלים.

 

מדובר על תרופות ללא מרשם, כמו איבופרופן וויטמינים, וכן זריקות של משככי כאבים חזקים יותר כמו קורטיזון.

 

דניאל אגר, מגן לשעבר בנבחרת דנמרק ובליברפול. אגר (32) פרש מכדורגל לאחר סיום החוזה שלו בברונדבי ביוני 2016. הוא היה קפטן נבחרת דנמרק והשתתף בקרוב ל-200 משחקים במדי ליברפול.

 

15 חודשים קודם לכן הוא התמוטט בחדר ההלבשה לאחר שהוחלף 29 דקות בלבד מתחילת המשחק נגד קופנהגן. הוא מראש היה בספק לעלות למשחק בגלל פציעה, ובניסיון נואש להיות כשיר בכל זאת למשחק הוא לקח בשבוע לפני המשחק יותר מהמינון המקסימאלי המומלץ של תרופות אנטי דלקתיות. "הגוף שלי לא הצליח להתמודד עם זה", אמר ביולי השנה שעברה לעיתון הדני Jyllands-Posten. "לקחתי יותר מדי תרופות בקריירה שלי. אני מודע לכך, וזה גרוע, אבל בסוף הפסקתי עם זה. אני לא מרוויח דבר אישית מכך שאני אומר זאת, אבל אני מקווה שספורטאים אחרים ילמדו מזה, שהם ייקחו כדור אחד או שניים פחות".

 

איבן קלאסניץ' (37), שיחק בעמדת החלוץ בבולטון וונדררס, ורדר ברמן ונבחרת קרואטיה. הוא סבל מאי ספיקה בכליות בזמן ששיחק במועדון הגרמני ורדר ברמן ב-2007. הוא מאשים את הרופאים של הקבוצה, שלטענתו לא אבחנו את הבעיה בזמן והמשיכו לרשום לו משככי כאבים, שפוגעים בכליות.

 

הרופאים מצידם טוענים שמדובר בבעיה גנטית, ואינה קשורה לשימוש במשככי הכאבים. הוא נותר במצב קשה לאחר שהגוף שלו דחה את הכליה שתרמה לו אמו בספטמבר. קלאסניץ' שיחק בברמן בין 2001-2008, והשתתף ב-94 משחקים במדי בולטון בין 2009-2012.

 

דומיניק מתיאו, מגן לשעבר בליברפול, לידס ונבחרת סקוטלנד.

 

מתיאו (42) אומר שקיבל זריקות של משככי כאבים "במשך שנים" לאורך הקריירה שלו שכללה מעל 350 הופעות במשחקים. הוא נאלץ לעבור ניתוח בעמוד השדרה שנתיים לאחר שפרש ב-2009.

 

לדבריו, המאמנים הלחוצים לא לוקחים בחשבון את ההשפעות ארוכות הטווח על שחקנים שמקבלים טיפול תרופתי ועולים לשחק. "קיבלתי זריקות של משככי כאבים כדי שאוכל לשחק כדורגל, אפילו שהגוף שלי אמר לי לא", אמר בראיון מ-2011. "אף שהניתוח עבר בהצלחה, איני חושב שאהיה אי פעם 100%. בתקווה אוכל שוב להרים את הילדים שלי. הבעיה הזו תחילתה בימים ששיחקתי בליברפול, וקיבלתי זריקות כדי שאוכל לעלות לשחק. כשעברתי ללידס, דבר לא השתנה: קיבלתי זריקה בכל שבת כדי שאוכל לשחק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x