$
אירועי ספורט

בגלל שערוריית הסמים: ההיסטוריה האולימפית נכתבת מחדש

לאחר חשיפת מערכת הסימום של ספורטאים בתמיכת הממשלה ברוסיה, בכירים ברשויות הספורט החלו בבדיקה חוזרת של דגימות שתן שנערכו באולימפיאדות הקיץ 2008 בבייג'ינג ו-2012 בלונדון. הממצאים הובילו לשלילת מדליות מספורטאים והענקתן לאחרים

שירות כלכליסט 11:0924.11.16
לאחר חשיפת מערכת הסימום של ספורטאים בתמיכת הממשלה ברוסיה, בכירים ברשויות הספורט החלו בבדיקה חוזרת של דגימות שתן שנערכו באולימפיאדות הקיץ 2008 בבייג'ינג ו-2012 בלונדון. הממצאים הובילו לכתיבה מחדש של ההיסטוריה האולימפית.
משמאל: חביבי גריבי הטוניסאית, יוליה זאריפובה הרוסיה וסופיה אספה מאתיופיה. הוועד האולימפי הודיע בשבוע שעבר כי העניש 16 ספורטאים, והשבוע הטיל עונשים על 12 נוספים. לפתע, ובאופן מאד לא חגיגי, ספורטאים אולימפיים זוכים במדליות על הביצועים שלהם מלפני 8 שנים. אפילו כאלה שסיימו במקום השישי מגלים כעת שזכו במדליית ארד. משמאל: חביבי גריבי הטוניסאית, יוליה זאריפובה הרוסיה וסופיה אספה מאתיופיה. הוועד האולימפי הודיע בשבוע שעבר כי העניש 16 ספורטאים, והשבוע הטיל עונשים על 12 נוספים. לפתע, ובאופן מאד לא חגיגי, ספורטאים אולימפיים זוכים במדליות על הביצועים שלהם מלפני 8 שנים. אפילו כאלה שסיימו במקום השישי מגלים כעת שזכו במדליית ארד. צילום: איי פי

 

מעל 75 ספורטאים שהשתתפו בשתי האולימפיאדות הללו התגלו כמי שצרכו סמים אסורים, לאחר הבדיקות המחודשות. מרבית הספורטאים הללו הם מרוסיה ומדינות אחרות במזרח אירופה. לפחות 40 מתוכם זכו גם במדליות. הליכים משמעתיים נפתחו נגד ספורטאים אחרים, כך שהמספר צפוי עוד לטפס.

 

מדליות נשללות מהספורטאים ומוענקות מחדש לאלה שנמנעה מהם הגישה לפודיום בזמן אמת. "המספרים האלה לא ייאמנו", אומר ג'יאן פרנקו קספר, חבר בוועד האולימפי הבינלאומי ל"ניו יורק טיימס". "אנחנו מאבדים אמינות, ואמינות היא מהותית".

 

תוצאות הבדיקות מתפרסמות בתקופה שבה גם ככה מופעל לחץ רב על הספורטאים הרוסים. במאי חשף המנהל הוותיק של המעבדות לבדיקות סמים במדינה את תוכנית הסימום והרמאות השיטתית. קרוב לשליש מהספורטאים הרוסיים הושעו בעקבות זאת מאולימפיאדת ריו.

 

הוועד האולימפי הודיע בשבוע שעבר כי העניש 16 ספורטאים, והשבוע הטיל עונשים על 12 נוספים. לפתע, ובאופן מאד לא חגיגי, ספורטאים אולימפיים זוכים במדליות על הביצועים שלהם מלפני 8 שנים. אפילו כאלה שסיימו במקום השישי, מגלים כעת שזכו במדליית ארד.

 

"זה לגמרי שכתב את הסיפור האולימפי שלי", אמרה שונטה לאו, קופצת לגובה אמריקאית שהשתתפה בארבע אולימפיאדות, אך לא זכתה במדליה. אולם, בשבוע שעבר קיבלה לאו הודעה מסתורית בפייסבוק מאתלטית גרמנייה שהתחרתה נגדה ב-2008. "מזל טוב, זוכת מדליית ארד", היא כתבה לה. שלוש נשים שסיימו לפני לאו נפסלו – ויטה פאלאמר מאוקראינה ואנה צ'יצ'רובה וילנה סלסרנקו מרוסיה – כך שהיא התקדמה למקום השלישי הודות לקפיצה שביצעה כשבתה בת התשע הייתה תינוקת.

 

"אני כל הזמן ניסיתי לחשב", אמרה לאו. "התחלתי שישית, ואז חמישי, רביעית וכן...הם צדקו. התחלתי לבכות".

 

לצד האושר לגבי ההכרה המאוחרת בהישגים שלה הייתה גם מודעות לדבריה, של ההזדמנויות שפספסה. ב-2008, בעלה פוטר מעבודתו, בהמשך אותה השנה הבית שלהם בג'ורג'יה עוקל על ידי הבנק, דבר שלא היה קורה לדעתה אם היא הייתה זוכה לכבוד המגיע לה בבייג'ינג. "הייתי מאד צעירה ומבטיחה באותה הנקודה, והספונסרים היו מעוניינים בי", אמרה לאו (32). "אבל הרבה מהעניין מתפוגג כשלא עולים על הפודיום".

 

אדווין מוזס, רץ משוכות אולימפי ויו"ר מועצת הסוכנות האמריקאית למלחמה בסמים, אומר כי קשה לאמוד את "ייסורי הניצחון וההפסד, של מדליות שנלקחות. איני יודע כיצד מתגברים על נזקים מהסוג הזה", הודה.

 

הוועד האולימפי לרוב מבקש מהפדרציות של כל ענף ספורט לאסוף את המדליות חזרה מהספורטאים שנענשו ולחלק אותן מחדש. מרבית הספורטאים שעד כה נכשלו בבדיקות החוזרות מגיעים מתחומי האתלטיקה והרמת משקולות.

 

דגימות שתן שנלקחו במהלך אולימפיאדה לרוב נשמרות למשך עשור, כך שניתן יהיה לבצע בדיקות נוספות במקרה ומתקבל מידע נוסף. הגל הראשון של בדיקות חוזרות החל בשנה שעברה, אך מנהל המעבדות הרוסי חשף בראיון לניו יורק טיימס קוקטייל של חומרים אסורים שהספורטאים לקחו כדי לשפר את הביצועים שלהם לאורך השנים.

 

ד"ר אוליבייה רבין מהסוכנות העולמית למלחמה בסמים בספורט (WADA), שמסייע לוועד האולימפי בביצוע הבדיקות החוזרות, אישר כי קיבלו מידע על הסמים הספציפיים שצרכו הספורטאים הרוסים. "כשמסתכלים על הממצאים, הם תואמים למודיעין שקיבלנו על רוסיה", הסביר רבין. כמעט כל ההפרות של ספורטאים מכל המדינות היו של הסטרואידים האנבולים סטנוזולול וטורינאבול אותם חומרים שבהם השתמשו הספורטאים המזרח גרמניים ששלטו בשנות ה-70 וה-80. צריכת טורינאבול התגלתה לאחרונה גם בליגות הבייסבול בארה"ב.

 

"הסמים הישנים והטובים עוזרים ליצירת חוזק", אומר רבין. "יש סיבה מדוע הם עדיין פה".

 

הסמים לא התגלו בבדיקות שערך הוועד האולימפי הבינלאומי לפני שנים, זאת מכיוון שהמדע באותה תקופה לא היה רגיש מדי כדי לזהות ריכוזים קטנים כל כך, כך לפי ד"ר ריצ'רד באדג'ט, המנהל הרפואי והמדעי של הוועד האולימפי. שיטות בדיקה חדשות האריכו את הזמן שבו אפשר לזהות סמים מוכרים בגוף. "המדע מתקדם בכל יום", אומר ד"ר רבין. "רק בחמש השנים האחרונות, הרגישות של הציוד התקדמה פי 100. מגלים היום דברים שבעבר היו בלתי אפשריים".

 

לעיתים נדירות מגלים עבירות סמים במהלך האולימפיאדות עצמן. כך למשל באולימפיאדת לונדון, המעבדה המוסמכת מצאה רק שמונה הפרות אפשריות, זאת לעומת עשרות ההפרות שהתגלו השנה.

 

בוועד האולימפי ממשיכים בבדיקות החוזרות, כך שגם רשימת המדליות של אולימפיאדת החורף עלולה להשתנות. הרשויות התמקדו תחילה בדגימות מאולימפיאדות קודמות, בניסיון לוודא שתפסו את הרמאים לפני אולימפיאדת ריו, שנערכה באוגוסט האחרון.

 

אולם, לקראת אולימפיאדת החורף ב-2018 בפיונגצ'אנג בדרום קוריאה, הוועד האולימפי צפוי להפנות את תשומת הלב שלו לדגימות שנלקחו באולימפיאדת החורף ב-2010 בוונקובר. הרשויות כבר בדקו 500 דגימות מאולימפיאדת החורף ב-2006 בטורינו, אך הוועד האולימפי לא סיפק פרטים לגבי כמה ספורטאים נתפסו בשלב זה.

 

כדור השלג משערוריית הסימום הרוסית נמשך, כך שגם המדליות שהוענקו באולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014 מוטלות בספק, בייחוד לאחר ש-WADA פרסמו את התוצאות של חקירת הספורטאים שצרכו חומרים אסורים בסוצ'י, אך הממשלה פעלה להסתיר את התוצאות. הקבוצה הזו כללה לפחות 15 זוכי מדליות רוסים, כך לפי מנהל המעבדה הרוסי.

 

מספר רב כל כך של ספורטאים שצרכו חומרים אסורים ממשלחת של מדינה אחת, עלול להוביל לכך שהרשויות יטילו עונשים לפני האולימפיאדה הבאה. "זה יומרני מדי לטעון שהצדק נעשה", אמר פרנצ'סקו ריצ'י ביטי, יו"ר איגוד הפדרציות הבינלאומיות של אולימפיאדת הקיץ, ולשעבר נשיא פדרציית הטניס הבינלאומית. "אבל אנחנו במסלול במגמת התקדמות".

 

קספר השוויצרי, שאחראי על ענף הסקי בוועד האולימפי, מחזיק בתפיסה פרגמטית יותר. "עלינו להפסיק להעמיד פנים שהספורט נקי", אמר. "זה עקרון ראוי, אבל בפועל, מדובר פה בבידור. בדרמה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x