$
ספורט עולמי

דלויט: הכדורגל האירופי יגלגל 25 מיליארד יורו בעונה הבאה

ענקית ראיית החשבון והייעוץ מפרסמת את ניתוח העומק השנתי של הכדורגל האירופי זו הפעם ה-25. המספרים מלמדים על השינוי העצום שעבר הענף בין 1992 ל-2015

אוריאל דסקל 09:0202.06.16
ענקית ראיית החשבון והייעוץ Deloitte מפרסמת את ניתוח העומק השנתי של הכדורגל האירופי. מדובר בפעם ה-25 שבדלויט מנתחים את הכדורגל והמספרים מלמדים על השינוי העצום שעבר הענף מאז 1992 ועד 2015.

 

 

 

לוגו הפרמיירליג. ההכנסות של הליגה מזכויות שידור עד מחצית המשחק השני שישודר בעונת 2016/17 תהינה שוות לסכום שהכניסו כל המשחקים בעונת 1992/93 לוגו הפרמיירליג. ההכנסות של הליגה מזכויות שידור עד מחצית המשחק השני שישודר בעונת 2016/17 תהינה שוות לסכום שהכניסו כל המשחקים בעונת 1992/93 צילום: אתר פרמיירליג

 

ב-1992, כשדלויט פרסמו את הניתוח המקיף הראשון של הכדורגל האנגלי, הכנסות כל הקבוצות בליגה הבכירה באנגליה עמדו על 170 מיליון ליש"ט. בעונת 2014/15 ההכנסות הגיעו ל-3.3 מיליארד ליש"ט, ובעונת 2016/17 יעמדו על יותר מ-4 מיליארד ליש"ט. הנתון הבא מלמד את משמעות השינוי: ההכנסות של הליגה מזכויות שידור עד מחצית המשחק השני שישודר בעונת 2016/17 תהינה שוות לסכום שהכניסו כל המשחקים בעונת 1992/93. הצמיחה היתה מרשימה גם מ-2008/09 - אז הקבוצות הכניסו פחות מ-2 מיליארד ליש"ט.

 

מלבד האספקט הפיננסי, ההבדלים בין אז להיום ענקיים. אז ההכנסות העיקריות היו מאוהדי הקבוצה שהגיעו למגרשה. היום אלו הכנסות ממכירת זכויות שידור שמהוות את הנתח העיקרי מהעושר של המועדונים. כמו כן, חצי מבעלי הקבוצות בפרמיירליג הם זרים ולא אנגלים כפי שכולם היו בשנות התשעים המוקדמות.

 

השינויים היו נרחבים הרבה יותר. לפי דן ג'ונס, שותף בכיר בדלויט ועורך הניתוח, "השינויים הגדולים עוד לפנינו. מצד אחד רגולציה כגון הפייר פליי הפיננסי הפכה את הענף להרבה יותר בר קיימא, מצד שני השקעות מהצד הסיני הופכות למשמעותיות יותר".

 

ריאל מדריד. ההכנסות של קבוצות חמש הליגות הבכירות (פרמיירליג, בונדסליגה, לה ליגה, סריה A וליג 1 הצרפתית) מהוות 54% מהכנסות של כלל הקבוצות באירופה ריאל מדריד. ההכנסות של קבוצות חמש הליגות הבכירות (פרמיירליג, בונדסליגה, לה ליגה, סריה A וליג 1 הצרפתית) מהוות 54% מהכנסות של כלל הקבוצות באירופה צילום: גטי אימג'

 

ועכשיו למספרים.

 

בעונת 2014/15 הרעב של חברות התקשורת לזכויות שידור של כדורגל הוביל לעלייה בהכנסות של קבוצות הכדורגל באירופה. ההכנסות ב-2014/15 עמדו על 22 מיליארד יורו (עליה מ-21.3 מיליארד יורו בעונה שלפני ועלייה מ-20 מיליארד יורו ב-2012/13). ההכנסות של קבוצות חמש הליגות הבכירות (פרמיירליג, בונדסליגה, לה ליגה, סריה A וליג 1 הצרפתית) מהוות 54% מהכנסות של כלל הקבוצות באירופה. על פי הערכות של דלויט הכנסות הכדורגל האירופי יעמדו על יותר מ-25 מיליארד יורו בעונת 2016/17.

 

הכנסות הטופ 5 לעונת 2014/15 עמדו על 12 מיליארד יורו - עלייה מ-11.3 מיליארד יורו ב-2013/14. הכנסות זכויות השידור בטופ 5 צמחו ב-8% בעונה שעברה ועומדות על 48% משיעור ההכנסות כולן - 5.8 מיליארד יורו. ההכנסות המסחריות עלו ב-5% והגיעו ל-4.2 מיליארד יורו.

 

הפרמיירליג דומיננטית לחלוטין בכל הנוגע להכנסות מזכויות שידור. הליגה האנגליה מכניסה 2.33 מיליארד יורו מזכויות שידור. זה פי 2 יותר מהליגה האיטלקית הבכירה, פי 2.5 יותר מהליגה הספרדית ופי 3 יותר מהליגה הגרמנית הבכירה. החל מהעונה הבאה, כאשר יכנס לתוקף הסכם זכויות שידור הגדול ביותר מ-70% מההסכם הנוכחי, הפערים בין הליגה האנגלית לליגות האחרות יגדלו.

 

סך ההכנסות של הפרמיירליג עמדו על 4.4 מיליארד יורו. הכי קרובה אליה היא הבונדסליגה עם הכנסות של 2.392 מיליארד יורו. ספרד במקום השלישי מבחינת הכנסות (2.053 מיליארד) ואיטליה רביעית (1.79 מיליארד יורו). צרפת היא הליגה הכי פחות מכניסה בטופ 5 עם הכנסות של 1.418 מיליארד יורו.
שקני טוטנהאם. הפרמיירליג דומיננטית לחלוטין בכל הנוגע להכנסות מזכויות שידור. הליגה האנגליה מכניסה 2.33 מיליארד יורו מזכויות שידור. זה פי 2 יותר מהליגה האיטלקית הבכירה, פי 2.5 יותר מהליגה הספרדית ופי 3 יותר מהליגה הגרמנית הבכירה שקני טוטנהאם. הפרמיירליג דומיננטית לחלוטין בכל הנוגע להכנסות מזכויות שידור. הליגה האנגליה מכניסה 2.33 מיליארד יורו מזכויות שידור. זה פי 2 יותר מהליגה האיטלקית הבכירה, פי 2.5 יותר מהליגה הספרדית ופי 3 יותר מהליגה הגרמנית הבכירה צילום: איי אף פי

 

המאפיין הפיננסי של כל הליגות מלבד האנגלית זו עלייתם המטוארית של מועדונים בודדים בכל ליגה.

 

למשל בספרד, 86% מההכנסות המסחריות (חסויות, מרצ'נדייז ומכירת רישיונות) ב-2014/15 מיוחסות לריאל מדריד, ברצלונה ואתלטיקו מדריד. בצרפת כמעט חצי מההכנסות המסחריות של הליגה קשורות לפריז סן ז'רמן. 47% מהכנסות ימי המשחק של הליגה הצרפתית קשורות לפריז סן ז'רמן - וזאת לאחר שכלל ההכנסות מימי משחק בצרפת עלו ב-15% בעקבות שיפוצים ובניית אצטדיונים חדשים לקראת יורו 2016. ההכנסות של פריס ז'רמן גדולות יותר מההכנסות המצטברות של כל ה-14 קבוצות אחריה בטבלת ההכנסות.

 

באיטליה המצב מסובך יותר. הליגה האיטלקית רשמה עלייה של 5% בהכנסות אך 6 הקבוצות הגדולות (יובנטוס, מילאן, רומא, פיורנטינה, אינטר ונאפולי) היו אחראיות ל-7% בלבד מהעלייה בהכנסות בעוד שהכנסות 14 המועדונים האחרים היו המנוע העיקרי לצמיחה. הרבה תודות להסכם זכויות השידור הקולקטיבי של הסריה A.

 

לפי דלויט המעבר של הליגה הספרדית למכירה קולקטיבית של זכויות השידור יביא לעלייה של 45% בהכנסות הקבוצות עד 2016/17 - מה שיסייע לה לעקוף את הבונדסליגה בטבלת ההכנסות. הערכות הן שהליגה הספרדית תהנה מהכנסה של 1.56 מיליארד יורו בשנה מזכויות שידור - פי 2 יותר מההסכמים הקודמים.

 

ברצלונה נגד אלמריה. 86% מההכנסות המסחריות (חסויות, מרצ'נדייז ומכירת רישיונות) ב-2014/15 מיוחסות לריאל מדריד, ברצלונה ואתלטיקו מדריד ברצלונה נגד אלמריה. 86% מההכנסות המסחריות (חסויות, מרצ'נדייז ומכירת רישיונות) ב-2014/15 מיוחסות לריאל מדריד, ברצלונה ואתלטיקו מדריד צילום: אי פי איי

 

 משכורות: באגליה משלמים הכי הרבה

 

המשכורות בחמש הליגות עלו ב-10% ל-7.4 מיליארד יורו. היחס הכנסות/משכורות בטופ 5 עמד ב-2014/15 על 62% - עלייה מ-60% בעונה שעברה. הפרמיירליג משלמת את השכר הגבוה ביותר עם 2 מיליארד ליש"ט - יותר מהבונדסליגה ולה ליגה ביחד.

 

הפרמיירליג משלמת 2.67 מיליארד יורו לשחקניה (עלייה של 7% מהעונה שלפני), בספרד משלמים לשחקנים 1.280 מיליארד יורו (עלייה של 6%) ובבונדסליגה 1.246 מיליארד יורו (עלייה של 11%). באיטליה משלמים לשחקנים 1.291 מיליארד יורו (עלייה של 7%) ובצרפת 953 מיליון יורו (ירידה מ-959 מיליון יורו) - סן ז'רמן משלמת 25% מהסכום הזה. בסך הכל, 89% מהעלייה בהכנסות הלכו לכיוון עלייה במשכורות - שבדלויט מצפים לעלייה ניכרת נוספת בשכר השחקנים.

 

בדלויט מזכירים לטובה את הפרמיירליג, שבעזרת רגולציות כגון פייר פליי פיננסי ותקרת שכר, רק 30% מעלייה בהכנסות נשאבו לתחזוקת משכורות. ב-2012/13 נתון זה עמד על 99%.

 

בדלויט טוענים כי בכדורגל יצטרכו לנצל את העניין הרב שמגלים פלטפורמות תוכן כגון יוטיוב, טוויטר ונטפליקס. בטוויטר, ביוטיוב ובפייסבוק כבר חתמו על הסכמי זכויות שידור עם כמה גופי ספורט. כמו כן, בדלויט רואים בהשקעה הסינית בכדורגל כמנוע צמיחה משמעותי בעתיד. עם זאת, בדלויט מזהירים שצריך לעשות בדיקות נאותות מוקפדת מחשש לסיכונים גדולים.

 

 

מדו"ח דלויט. הפרמיירליג משלמת את השכר הגבוה ביותר עם 2 מיליארד ליש"ט - יותר מהבונדסליגה ולה ליגה ביחד. מדו"ח דלויט. הפרמיירליג משלמת את השכר הגבוה ביותר עם 2 מיליארד ליש"ט - יותר מהבונדסליגה ולה ליגה ביחד. צילום: דלויט

 

הליגות האחרות

 

קבוצות הליגה הרוסית רשמו הכנסה של 803 מיליון יורו. הליגה הרוסית היא השישי הכי מכניסה באירופה אך הצפי הוא לירידה בהכנסות בגלל המשבר הכלכלי שפוגע ברוסיה. אין פרטים על הליגה הטורקית אך הליגה "הקטנה" הכי מכניסה אחרי הרוסית היא הליגה ההולנדית עם הכנסות של 437 מיליון יורו לכל הקבוצות (פחות משל מנצ'סטר יונייטד). קבוצות הליגה הבלגית מכניסות 303 מיליון יורו, הליגה השבדית מכניסה 152 מיליון יורו והדנית 149 מיליון יורו. סקוטלנד (135 מליון יורו) ואוסטריה (129 מיליון יורו) גם כן נכנסו לרשימה של דלויט. כל הליגות הקטנות הללו רשמו עלייה בהכנסות אך לא דרמטית כמו של קבוצות הביג 5 עם מאגר אוהדים גלובליים גדול בהרבה. כמו כן, לפי דלויט ברוב הליגות הללו משלמים פחות מ-65% מההכנסות לשחקנים.

 

אורן רוזמן, ראש תחום הספורט בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte אורן רוזמן, ראש תחום הספורט בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte צילום: ישראל הדרי

 

דבר המומחה

 

אורן רוזמן, ראש תחום הספורט בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte מוסיף:

 

 "שוק הכדורגל האירופאי ממשיך להראות צמיחה חזקה מאוד, הגבוהה מרוב הסקטורים העסקיים האחרים באירופה. למרות שהצמיחה היא רוחבית ומאפיינת את כלל הכדורגל האירופאי, אנחנו עדיין רואים צמיחה חזקה יותר ב-5 הליגות הגדולות אשר ממשיכות להרחיב את חלקן בעוגה, ובתוכן צמיחה אף חזקה יותר של הפרמיירליג האנגלית, אשר ממשיכה בדהירה קדימה, בעיקר בזכות בכספים עצומים שמושקעים בזכויות שידור. למעשה ההכנסה הממוצעת למועדון בליגה האנגלית עומדת על 220 מיליון ליש"ט, גבוהה בעשרות אחוזים מהממוצע בגרמניה, ולמעלה מכפולה מזו של כל אחת משלושת הליגות הגדולות האחרות (ספרד, איטליה, צרפת). גם בהסתכלות קדימה – אנו צופים כי הפרמיירליג תמשיך לצמוח בקצב גבוה יותר מזה של הליגות האחרות, וההכנסה של הליגה תגיע בעונת 2016/2017 לכ-5.8 מיליארד פאונד. מה זה יעשה לתחרותיות של הליגה למול שאר הליגות באירופה? זו שאלה, אבל להערכתנו אין ספק שיהיו לזה גם משמעותיות על המגרש".

 

 

"בתחום הקהל, אמנם הפרמיירליג רק שניה בממוצע הצופים לליגה הגרמנית, אך זה נובע מבסיס האיצטדיונים שלה, אשר מכיל מספר מקומות קטן יותר, כאשר במבחן שיעורי התפוסה היא במקום הראשון עם 96%. לשם השוואה בספרד וצרפת הנתון עומד של 71%, ואילו בליגה האיטלקיה המקרטעת על כ-50% בלבד."

 

מה מנוע הצמיחה המשמעותי של הכדורגל?

 

" זכויות שידור של אירועי ספורט מהוות מנוע הצמיחה המשמעותי של שוק הכדורגל האירופאי. בעולם המתאפיין בפרסונליזציה של הצפייה בתוכן (תודות לפתרונות כגון ממירים מקליטים (PVR) ושירותי VOD) לצד גידול ברמת התחרותיות בשוק (כתוצאה מכניסה לשוק של שחקנים המציעים פתרונות לצפייה דרך רשת אינטרנט במודל OTT, כגון נטפליקס), גופי השידור מחפשים את אותם שידורים אשר יכולים לייצר עבורם בידול תחרותי, וכן כאלו אשר הינם בעלי מעורבות רגשית גבוהה של הצופה, ויש ערך בצפייה בהם בשידור חי. שידורי ספורט בכלל, וכדורגל בפרט, הם "הגביע הקדוש" במובן זה עבור גופי השידור, ולכן אנו רואים תחרות משמעותית מצד הגופים השונים כמעט בכל מכרז זכויות שידור שיוצא היום לשוק הכדורגל האירופאי"

 

ובישראל? 

 

"גם בישראל ראינו זאת במכרז האחרון שהוציאה מנהלת ליגות הכדורגל אשר שבר שיאי הכנסה כתוצאה מהתחרות בין פרטנר לבין צ'רלטון על הזכויות. וגם הזכויות של שידורי הליגה האנגלית והליגה הספרדית נמכרו בארץ בסכומי שיא במכרזים האחרונים."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x