$
ספורט עולמי

פרמיירליג: השנה באמת אף אחד לא רוצה לרדת ליגה

קבוצה שתרד ליגה העונה תפספס הכנסה מינימום של 100 מיליון ליש"ט לפני שמכרה אפילו כרטיס אחד

שירות כלכליסט 11:5404.01.16

 אף פעם אין סיבה טובה לרדת ליגה מהפרמיירליג, אך השנה ההשתתפות בליגה הבכירה כוללת פרס כספי שאף אחד לא ידמיין אפילו לפספס.

 

 

 

 

אסטון וילה נגד סנדרלנד. כשהפרמיירליג רק יצאה לדרך בעונת 1992-93 היא הרוויחה מעט יותר מ-50 מיליון ליש"ט בשנה, כלומר מעט יותר מ-2 מיליון ליש"ט לעונה לקבוצה אסטון וילה נגד סנדרלנד. כשהפרמיירליג רק יצאה לדרך בעונת 1992-93 היא הרוויחה מעט יותר מ-50 מיליון ליש"ט בשנה, כלומר מעט יותר מ-2 מיליון ליש"ט לעונה לקבוצה צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הפרמיירליג כבר נחשבת לליגה העשירה בעולם, וכל קבוצה מכניסה בממוצע 80 מיליון ליש"ט מהקרנות המרכזיות בכל שנה. בעונה שעברה צ'לסי הרוויחה 99 מיליון ליש"ט מכספי הזכייה של הפרמיירליג, ואפילו QPR שסיימה אחרונה הכניסה 64.9 מיליון ליש"ט. 

 

הכסף שמוצע בעונה הנוכחית יישאר ללא שינוי, אך החל מעונת 2016-17 הוא יזנק בשיעור הגבוה ביותר אי פעם.

 

ההכנסה הממוצעת של 80 מיליון ליש"ט לקבוצה יטפס ויעמוד קרוב ל-120 מיליון ליש"ט לקבוצה לעונה. האלופה של העונה הבאה תקבל כספי זכייה של 150 מיליון ליש"ט, בעוד שהמדורגת אחרונה תסתפק ב-100 מיליון ליש"ט.

 

ההכנסה הזו היא אפילו לפני שחולצת רפליקה או כרטיסים נמכרים, ולפני חוזי הספונסרייפ. הסכומים האלה מרשימים בכל קנה מידה. כשהפרמיירליג רק יצאה לדרך בעונת 1992-93 היא הרוויחה מעט יותר מ-50 מיליון ליש"ט בשנה, כלומר מעט יותר מ-2 מיליון ליש"ט לעונה לקבוצה.

 

עד עונת 2016-17 הסכום הזה צמח פי 60. מקור הכנסה שבעבר סיפק 250 מיליון ליש"ט לאורך חמש שנים, כעת מייצר קרוב ל-9 מיליארד ליש"ט בשלוש שנים, כלומר קרוב ל-3 מיליארד ליש"ט בשנה.

 

כך שעבור קבוצות שבסכנת ירידת ליגה, ביניהן אסטון וילה, סנדרלנד וניוקאסל, ואולי שבע נוספות, חלון ההעברות הנוכחי אינו מהווה רק הזדמנות נוספת למכור או לקנות. החלטות שיתקבלו החודש ישפיעו לשלילה או לחיוב על העתיד לטווח הבינוני של כמה קבוצות. החלטות נכונות והן ירוויחו מזרמי הכסף שעדיין מגיעים מערוצי שידור בכל קצוות העולם וכן מסקי ו-BT ספורטס בבריטניה. אולם החלטה שגויה תוביל לירידה תלולה, שלא בהכרח תעצור בליגת המשנה.

 

וויגאן ובלאקפול המשחקות בפוטבול ליג 1 יכולות להעיד על המהירות שבה היתרונות של החיים בפרמיירליג מתנדפים לאחר ירידה. ליגת הצ'מפיונשייפ מלאה במועדונים שעוד זוכרים את מנעמי החיים בליגה הבכירה, אך מאז הירידה נתקלו בקשיים. בולטון, פולהאם, QPR, לידס, וולבס ובירמינגהם הם בין הבולטים.

 

במשך שנים מתנהלים דיונים לגבי אופן החלוקה של ההון בפרמיירליג. אלה דיונים חשובים שנוגעים לשאלה איזה חלק מהכסף צריכות הקבוצות העשירות לחלוק עם שאר הליגה, ועם האוהדים בצורת כרטיסים זולים יותר.

 

אין ספק כי הפרמיירליג הפכה לליגה השיווקית והרווחית ביותר בהיסטוריה של עולם הכדורגל. לאחר שהחוזה הראשוני של סקיי ב-1992 גלגל לראשונה את הכדור, הרשת שילמה יותר מפי 4 בשנה כדי לשמור על זכויות השידור החי בין השנים 1997-2001, ואז העלו זאת פי 1.5 עבור עונות 2001-04. במחזור הבא ההכנסה אמנם ירדה, אך מאז היא במגמת עלייה.

 

ההכנסות מחוזי שידור מקומיים עומדים בבסיס העלייה הזו, שכם מפעילות ערוצים בתשלום החל מ-ESPN ועד ל-BT ספורטס נכנסו לשוק. אך גם הכנסות מחוץ לבריטניה זינקו בכל מחזור, ומקור ההכנסה הזה לבדו יהיה שווה מעל מיליארד ליש"ט בעונה החל מעונת 2016-17.

 

בנוסף לכך, הליגה מרוויחה הכנסה משידורי תקצירים ומשידורים לא בחי.

 

יתרה מכך, בפרמיירליג מרוויחים יותר כסף כעת מזכויות על סרטונים לטלפונים ניידים מאשר מרוויחה ליגת הכדורגל הסקוטית ממכירת כל זכויות המדיה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x